Home + Geld & Budget | We gaan werken met zakgeld voor onszelf…

Geld & Budget | We gaan werken met zakgeld voor onszelf…

Zakgeld voor jezelf, het lijkt een beetje gek, maar toch gaan wij onszelf zakgeld per maand uitkeren. Ik ben ontzettend druk met onze spaardoelen (Pat wat minder 🙈) en hoewel ik heel veel overzicht heb, zijn het juist de kleine bedragen die het overzicht rommelig maken dus daar wilde ik wat aan doen. Uiteindelijk kwamen we op het idee om onszelf zakgeld te geven. We hebben twee spaarpotjes gemaakt in de bankieren app: zakgeld voor Pat en zakgeld voor mij. Ik vertel je er alles over.

Even een broodje op het werk afrekenen, een Tikkie betalen voor die jarige collega, een kaartje sturen, trakteren, een rondje door de Action en veel te veel meenemen, een boek bestellen bij de bol en ga zo maar door. Al deze kleine bedragen lopen behoorlijk op en maken je rekeningoverzicht een stuk minder overzichtelijk. En dus pakken we het vanaf nu anders aan: met zakgeld voor onszelf

Hoeveel zakgeld?

Het lijkt een enorm bedrag, maar we keren onszelf €150,- per maand uit. Dat is €5,- per dag. Dat maken we waarschijnlijk niet op, maar wat overblijft kunnen we weer sparen!

Wat kopen we van dit zakgeld en welke afspraken hebben we gemaakt?

We hebben het er een tijdje over gehad en dit zijn voorbeelden van wat we van ons zakgeld gaan kopen:

 • Extra eten en drinken op het werk;
 • Een Tikkie voor die jarige collega;
 • Een kaartje voor een collega;
 • Ik koop veel boeken, die koop ik nu van het zakgeld;
 • Spulletjes die ik koop om op de blog te laten zien;
 • Patrick zijn petjes, handschoenen voor het werk die hij altijd kwijt is etc.;
 • Hoesjes en opladers voor telefoons (als deze kapot zijn bijvoorbeeld);
 • Cadeautjes voor elkaar.

Kortom, kleine dingen voor onszelf. Kleding kopen we gezamenlijk, net als dingen voor het huis of het gezin.

De afspraken

 • We zetten het zakgeld iedere maand op onze spaarpotjes. Als we er gebruik van willen maken boeken we het over naar de gewone rekening en kunnen we het pinnen;
 • Op = op, ook wanneer er iets duurders van is gekocht;
 • Het gaat echt om de kleine bedragen voor onszelf;
 • Wat overblijft wordt gespaard. Volgend jaar willen we allebei een nieuwe iPhone, dat kan dan (voor een heel groot deel) van het overgebleven spaargeld.

Zakgeld voor volwassenen klinkt misschien gek, maar wij zijn ervan overtuigd dat dit voor ons gaat werken. Het is een goede manier om grip te houden op de kleine bedragen én om inzichtelijk te maken wat we nu precies uitgeven, want ongemerkt lopen de bedragen best flink op.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van dit idee vinden. Laat het me weten in de comments hieronder.

liefs

GezondheidGezondheid

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Reacties

 1. Christine
  5 maart 2021 / 06:15

  Ben benieuwd of het voor jullie gaat werken!
  Maar dat lees ik hier vast wel over een tijdje terug 😊 voor mij werkt het in ieder geval niet weet ik, zakgeld moet bij mij altijd op 🙈 terwijl ik juist zuinig ben/kan zijn op de grote hoop 🤔 maar zo zit iedereen anders in elkaar natuurlijk, dus ik ben benieuwd voor jullie of dit potjessysteem helpt! Wij hadden nog gezamenlijke rekeningen en gaan juist vanaf deze maand verder met alleen nog maar de en/of rekening. Een eigen rekening kostte 1,70 per maand, maakte het overzicht alleen maar rommeliger en mijn partner koopt nauwelijks iets, dus ik zag alleen maar de terugkomende kosten van een betaalrekening die voornamelijk voor incasso’s en salaris werd gebruikt terwijl de rekening wel twintig euro per jaar kost om in stand te houden. Dus wij gaan vanaf heden over op één en/of rekening en de spaarrekeningen. Ben benieuwd, want voor hetzelfde geldt werkt het niet hoor, maar dat laat ik je dan nog wel weten 😉

  • Marisca
   Auteur
   5 maart 2021 / 07:47

   Wij zijn ook benieuwd! Het zal in ieder geval inzicht geven. Ik denk dat ik juist zoveel mogelijk over wil houden, maar of dat in de praktijk ook zo is… ☺️ Goed om een rekening af te stoten, ze kosten inderdaad alleen maar geld als er niets op gebeurt en het alleen maar rommeliger wordt. Ik zal over een tijdje laten weten of het voor ons werkt.

 2. 5 maart 2021 / 07:34

  Ik ben benieuwd of het gaat lukken. Zo let je misschien wel beter op je aankopen. Broodje hier of action spulletjes die eigenlijk niet nodig zijn.

  Ik zou het misschien voor mezelf pinnen en in een potje doen. Steeds overmaken lijkt me lastig.

  • Marisca
   Auteur
   5 maart 2021 / 07:44

   Dat denken wij dus ook. Wat betreft het pinnen, hebben we over nagedacht, maar ik kan op mijn werk alleen een broodje met pin afrekenen en ik vind het niet heel coronaproof om contant te betalen. Wat ook een idee is, is wanneer ik weet dat ik naar de stad of Action ga, ’s morgens al een bedrag overboeken en dat kan ik dan pinnen. Het is misschien wat omslachtig, maar ook dat kan helpen minder uit te geven 😉

 3. Prscll
  5 maart 2021 / 08:20

  Leuk om te lezen. Wij doen het al sinds we samen wonen (nu al weer 12 jaar verder) wij hebben beide ook elke maand 150 euro. Wij hebben de afspraak dat je zalgeld zelf mag besteden hoe je wilt en op=op. Bij ons werkt het perfect. Ik ben benieuwd hoe jullie het gaan beleven 🙂

 4. 5 maart 2021 / 09:36

  Interessant om te lezen. Begrijp ik het goed dat jullie al het geld dat binnenkomt op een hoop gooien? Knap! Ik zou dat echt niet kunnen en ook niet willen. Mijn partner en ik maken allebei evenveel geld over naar de gezamenlijke rekening (ookal verdienen we niet evenveel, maar ik vind dat belangrijk) en daar betalen we alleen het hoognodige van: boodschappen, hypotheek, gas, water, licht, VVE kosten en verzekeringen.

  Alle andere kosten: zorgverzekering, telefoon, kleding, drogisterij artikelen, uitgaan etc. etc. betalen we allebei van onze eigen rekening.

  Ik vind het oprecht knap dat je dat zo los kan laten. Ik heb dan echt het gevoel dat ik geen vrijheid mer heb. Ik wijzelf bepalen of ik €500,- euro uitgeef aan vliegtickets voor een vakantie met vriendinnen. Gelukkig zijn er meer wegen naar Rome, maar ik vind het echt knap!

  ben benieuwd hoe het gaat werken!

  • Leonie
   5 maart 2021 / 10:19

   Vindt het een goed idee. Wij doen dit ook alleen net een beetje anders. Alles gaat op de hoop en privé sparen we allebei 100 euro.
   Hier kopen we onze eigen kleding, cadeautjes, dat extra boek, te veel broodjes op het werk ipv de broodtrommel mee, grote eigen uitgaven zoals bv duur gereedschap enz van. Echt dingen voor onszelf dus. Wij kopen het gewoon van de hoop en storten het dan daarna terug uit ons eigen spaarpotje.

  • 5 maart 2021 / 10:36

   Zo doen wij het ook. Gedeeltelijk naar de gezamenlijke rekening en de rest gewoon voor onze eigen kosten. Bevalt prima, want ik wil echt geen verantwoording hoeven afleggen voor een boek, een veel te dure jurk of weer een notitieboek 😉

  • Marisca
   Auteur
   5 maart 2021 / 20:55

   Ja, alles gaat al vanaf het begin dat we samenwonen op een hoop. Voor ons werkt dat juist wel heel goed en ik zou het dan weer niet anders willen ☺️ Ik zie het niet als loslaten, want ik ben van ons tweeën het meest bezig met onze financiën en regel bijna alles zelf. Van de verkoop van ons huis tot de belastingaangifte. Ik vind het leuk en hij heeft er minder mee. Ik heb daarom ook niet het gevoel dat ik mij moet verantwoorden. Patrick is juist degene die het los laat, want hij gaat er vanuit dat als ik iets voor mijzelf koop (dus ook die ene dure jurk, schoenen of het zoveelste notitieboekje haha), dat het ook kan en zegt er ook nooit wat van. Na 14 jaar samenwonen kan hij daar denk ik ook wel op vertrouwen.

   Grote dingen overleggen we, zoals mijn elektrische bakfiets, maar als het kan dan kan het.

   Nu moet ik wel zeggen dat ik het steeds vaker lastiger vind dat ik het alleen doe. Ik betrek hem overal bij, zoals de maandelijkse begroting die ik maak, en hij kan alles inzien, maar ik regel het. Ik vind het leuk, maar wat nu als mij wat overkomt bijvoorbeeld? Dan moet hij het wel meteen over kunnen nemen. Daar maak ik mij weleens zorgen over, maar dat is weer een ander verhaal 😅.

 5. 5 maart 2021 / 10:27

  Wij doen dit al vanaf het begin en het werkt super! Nooit gedoe over wat je koopt. Zonder goedkeuring de action leegkopen!

 6. Debby
  5 maart 2021 / 16:59

  Ik vind het helemaal niet gek klinken :):) wij zetten al 4 jaar lang de vaste lasten op de gezamelijke betaalrekening, het te sparen bedrag op de gezamelijke spaarrekening en wat overblijft dan op ieders privé rekening is bestedingsruimte 🙂 . Werkt heerlijk!

 7. Bianca
  5 maart 2021 / 22:01

  Wat een verschillen bij mensen hoe iedereen omgaat met zijn geld.
  Hier is vanaf het moment dat we samen wonen, en dat was al na 4 weken, al het geld op 1 hoop. Beide salarissen zijn van allebei. Ik verdien minder en geef meer uit. Maar we hebben nooit echt nooit een discussie over geld.

 8. Marloes
  6 maart 2021 / 08:23

  Wij doen dat al jaren!!
  Na overboeking van het salaris naar de gezamelijke betaalrekening, blijft er op onze privébetaalrekening bij ieder nog 500 euro staan. Dit gaat eigenlijk nooit op. Ik denk dat we ieder aan 100 euro genoeg zouden hebben. Zo gek is zakgeld niet.