Home + Lijstje van de week | 10 typisch Nederlandse dingen waar ik van houd

Lijstje van de week | 10 typisch Nederlandse dingen waar ik van houd

Een nieuw lijstje van de week en deze keer leek het mij leuk om 10 typisch Nederlandse dingen te bedenken waar ik heel veel van houd. Dingen die ontzettend vanzelfsprekend zijn, maar als je er over nadenkt zijn ze misschien niet allemaal even bijzonder, maar maken ze Nederland wat mij betreft juist een beetje mooier. Lees je mee?

1. Kroketten en bitterballen

Met stip op nummer 1: kroketten en bitterballen. Je kunt mij er, na kaas, ’s nachts voor wakker maken. Ik ben er gek op en zou het liefst iedere dag een kroket eten. Is natuurlijk niet verstandig, dus doen we het ook niet, maar heerlijk zijn ze wel. Mijn favoriete kroketten zijn de kaaskroketten (beste van twee werelden wat mij betreft ?), de kalfskroket en de groentekroket. En nu dit dit schrijf wil er meteen eentje hebben haha.

2. Koningsdag

Voorheen natuurlijk Koninginnedag, maar ik vind het een heerlijke dag. De Koningsnacht de avond ervoor, de vlag uithangen, stiekem kippenvel krijgen bij de aubade en in de rij staan voor een oranje tompouce. En dat is dan alleen nog maar het begin van de dag! Daarna struinen we over de vrijmarkt, laten we trots onze koopjes aan anderen zien en zitten we ’s middags voor de tv om te kijken naar het Koningspaar. Noem me maar kneuterig, maar ik vind het oprecht één van de leukste feestdagen.

Afgelopen jaar en dit jaar vieren we het anders, maar de vlag en tompoucen blijven!

 

3. Sinterklaas

Nog zo’n heerlijk feest: Sinterklaas. We delen de Goedheiligman met de Belgen dus ik weet niet of het typisch Nederlands is, maar ik vind het nog altijd een heerlijk feest en ben blij dat we nog een kind thuis hebben dat nog jong is en er voorlopig nog wel in gelooft. De intocht, het schoentje zetten, de briefjes in de schoen, Pakjesavond. Ik hoop er nog heel lang van te kunnen genieten.

4. Afdingen en koopjes scoren

Wij Nederlandsers staan bekent om hun zuinigheid. Nu ben ik dat niet bepaald, maar ik houd wel van afdingen (bijvoorbeeld op de vrijmarkt of rommelmarkt) en koopjes scoren. Dat zijn eigenlijk de leukste aankopen. Mijn vader was goed in afdingen op dit soort markten en ik schaamde mij dan altijd dood als ‘ie dat deed. Nu doe ik het zelf ook en schamen mijn kinderen zich straks voor mij haha.

5. Schaatsen op natuurijs

Oké, ik kan eigenlijk helemaal niet schaatsen, ik ben meer ’team warme chocolademelk met slagroom’, maar ik kan er wel enorm van genieten. Kou, een zonnetje, helder weer en iedereen met elkaar op het ijs. Het is misschien super kneuterig, maar ik kan er zo van genieten, heerlijk! Ik was een paar weken geleden dan ook dolgelukkig.

6. Tulpen

Mijn lievelingsbloemen. Van tulpen word ik altijd blij en vrolijk. Omdat ze in januari te koop zijn staan ze voor mij voor een nieuw begin en het voorjaar.

7. Kaas en stroopwafels

Als echte Goudse ben ik sowieso dol op kaas en stroopwafels haha. Ik eet iedere ochtend een cracker met kaas bij mijn ontbijt en mijn nieuwe verslaving is een blokje kaas dopen in mosterd-dille saus. De koelkast is niet goed gevuld als er geen kaas in ligt. Stroopwafels hebben we niet standaard in huis, maar we halen zo nu en dan een pakje. Laatst kreeg ik een pakje toen onze oude buurvrouw op visite kwam en dat pakje was zo op. Daarom is het maar goed dat het niet standaard in de kast ligt…

 

8. Grachtenpanden en oude gebouwen

Fietsen door de oude straatjes van Gouda, de mooie grachtenpanden in Amsterdam en musea in oude gebouwen met hun prachtige gevels. Ik heb er een zwak voor en vind de geschiedenis van die gebouwen ontzettend interessant. Je ontdekt iedere keer iets nieuws en wat zijn ze mooi! Voor mij zijn die grachten en oude straatjes met smalle steegjes dan ook typisch Nederlands.

9. Fietsen

Eigenlijk ben ik een heel slechte fietser en ben ik één van de weinige Nederlanders die er gewoon niet zo goed in is. Met de bakfiets gaat het me daarentegen beter af dus waarschijnlijk fiets ik daar op mijn 50e nog steeds op ?. Dankzij de bakfiets ben ik van fietsen gaan houden en pak ik eigenlijk liever de fiets dan de auto. Mits het slecht weer is natuurlijk, dan pak ik de auto vaak wel omdat ‘ie gewoon voor de deur staat. Ik vind fietsen als ik uit mijn werk kom veel fijner dan wanneer ik met de auto naar huis rijd, omdat je op de fiets zo lekker je hoofd leeg kan maken. Laat de zon maar weer schijnen, dan stappen wij voor een extra rondje op de fiets.

10. De polder

Als we in Rotterdam zijn geweest rijden we vaak binnendoor terug naar huis. Door de polder in plaats van de snelweg. Onderweg komen we van alles tegen en alles lijkt daar in een lagere versnelling te gaan. Ik vind de stad heerlijk en zou er ook niet weg willen, maar de polder houdt de boel in balans, waar je ook bent in Nederland.

Van welke typisch Nederlandse gewoonte, plek of lekkernij houd jij het meest?

 

liefs

 

SpeelgoedSpeelgoed

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *