Home + Lifestyle | Wat te doen als het allemaal even teveel wordt…

Lifestyle | Wat te doen als het allemaal even teveel wordt…

Of je alle ballen nu hoog of laag wilt houden, je wilt in ieder geval voorkomen dat ze allemaal op de grond kletteren. En we jongleren wat af in ons leven. Zeker met kinderen die zelf ook een hele agenda hebben. We werken onze to do lijstjes af, rijden de kinderen van hot naar her, willen presteren op het werk en daar niet alleen. Eigenlijk willen we overal goed in zijn en het goed doen. Je kent dit gevoel vast wel. Op een gegeven moment wordt het gewoon teveel. Je bent het overzicht kwijt even weet even niet meer waar je moet beginnen zodat je daarna weer verder kunt. Ik herken dit uiteraard ook en zat twee weken geleden nog in zo’n situatie. Dit is wat je kunt doen als het allemaal even teveel wordt.

Stap 1: even een stapje terug en helikopter view

Wat voor mij heel goed werkt is een stapje terug te doen. Ik stop even met waar ik mee bezig ben, pak een kop thee en probeer in kaart te brengen wat mij nu precies teveel wordt. Het kan helpen dit allemaal op te schrijven. Ik noem het altijd mijn helikopter view. Letterlijk van bovenaf kijken helpt enorm omdat je uit de situatie bent gestapt en letterlijk overzicht hebt gecreëerd. Misschien is het lijstje wel korter dan je dacht en valt het allemaal wel mee. Dat geeft rust! Mocht het echt teveel zijn dan ga je door naar stap 2.

Stap 2: first things first

Oké, het is dus teveel en jij hebt er last van. Dat is ontzettend vervelend, maar jij bent tegelijkertijd ook de enige die er wat aan kan doen. Als je in stap 1 een lijstje hebt gemaakt, ga je nu strepen. Welke dingen moeten eerst en welke kunnen wachten? We hebben nogal de neiging om te vinden dat alles perse nu moet, maar is dat echt zo? Vast niet. Schep daarom wat orde in jouw hoofd en begin met plannen. Wat moet wel nu, wat kan morgen en wat kan misschien zelfs wel volgende week? En, ook niet geheel onbelangrijk, welke afspraken kun je verzetten of gewoon afzeggen? Dit overzicht geeft echt rust.

Stap 3: is het structureel te druk?

Je hebt nu overzicht gemaakt, maar laten we eerlijk zijn, dit helpt alleen op de korte termijn. Heb je het structureel te druk of komt dit zo nu en dan voor? Wanneer het structureel te druk is, moet je aan de slag. Dit ga je anders niet lang volhouden. Plan je teveel in, in een relatief korte tijd? Kun je dit spreiden? Wat kan er van je taken af, welke kun je eventueel uitbesteden en waar krijg je energie van? Maak nu weer een overzicht en probeer te ontdekken waar de crux zit en pak dat aan. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan echt.

Als je ontdekt dat het alleen deze periode druk is, dan kan het helpen om je mindset te veranderen. Je leeft naar een bepaalde datum toe waarop het rustiger wordt. Je weet dan dat het nu even druk en lastig is, maar dat het snel beter wordt. Kijk daarom niet te ver vooruit, maar leef in het moment en realiseer je je dat het echt beter wordt.

Stap 4: vaker ‘nee’ zeggen

We zeggen heel vaak ‘ja’ op dingen terwijl we eigenlijk ‘nee’ bedoelen. Maar ‘nee’ is ook een antwoord. Als je in drukke tijden probeert te doseren zul je wel vaker ‘nee’ moeten zeggen. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar geef het eens een kans en probeer je niet meer in allerlei bochten te wringen om toch nog iets voor elkaar te krijgen waar je eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt.

Stap 5: plan de campagne voor de toekomst

Oké, je hebt nu overzicht en wat rust gecreëerd voor de korte termijn, je weet waar het structureel “fout” gaat, hebt misschien wat taken uit handen gegeven, je bent met je mindset aan de slag gegaan en je hebt geleerd wat vaker ‘nee’ te zeggen. Dan ben je op de goede weg! Nu is het tijd voor een plan de campagne voor de toekomst. Wat wil je anders en plan je ook genoeg tijd voor leuke dingen waar je energie van krijgt? Zeker doen hoor!

En wordt het soms toch nog teveel? Dan weet je in ieder geval wat je kunt doen.

Herken jij het gevoel dat het soms teveel is? Wat doe jij er dan aan?

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *