Home + Lifestyle | Tips tegen hooikoorts die écht helpen!

Lifestyle | Tips tegen hooikoorts die écht helpen!

Het begon rond mijn 13e en ik weet het nog precies: we hadden gym in een park en er vlogen duizenden pollen door de lucht. We maakten nog grapjes over sneeuw en gymden gewoon door. De dag erna had ik het zo enorm benauwd dat ik met mijn moeder naar de huisarts ging. Het werd snel duidelijk wat eraan de hand was: hooikoorts en daarom een heftige reactie op de gymles van de dag ervoor. Ik kreeg een puf en medicijnen mee. De puf hielp, maar de medicijnen niet. Ik heb in de jaren erna heel wat verschillende medicijnen geprobeerd, maar er waren er weinig die hielpen. Tegelijkertijd heb ik om leren gaan met de hooikoorts en heb ik heel wat tips voor je die echt helpen.

Tot mijn 20e was de hooikoorts heel heftig en wist ik niet goed wat ik ermee aan moest. Ik heb mij weleens ziek moeten melden tijdens mijn stage in de woonbegeleiding, omdat ik van de benauwdheid amper de trap op kwam. Eigenlijk voelde ik mij van maart tot sowieso augustus, gewoon niet lekker en soms zelfs grieperig. Dat kost zoveel energie, want het leven gaat gewoon door. Je kunt je leven niet een half jaar on hold zetten.

Daarnaast had ik ook weleens te maken met onbegrip. Bij hooikoorts denken veel mensen dat je alleen wat snotterig bent en last van je ogen hebt, maar je kunt er dus ook echt ziek van zijn.

Vanaf mijn 20e werd het dragelijk en wist ik precies waar ik op moest letten, maar echt beter ging het na de geboorte van Milan. De zomers na zijn geboorte had ik aanzienlijk minder last! Misschien dat er hormonaal iets was veranderd, of het was gewoon toeval, maar ik was er blij mee, al was het nooit helemaal weg. Sinds de geboorte van Floris is de hooikoorts weer helemaal terug en dit jaar begon het al heel vroeg. En snotteren is in deze tijd helemaal niet handig ?.

Wist je trouwens dat 1 op de 5 mensen last heeft van hooikoorts? En 1 op de 3 mensen heeft een neusallergie. Dat is een behoorlijk aantal!

Tips tegen hooikoorts

Pollen in huis

  • Als de zon schijnt wil ik het liefst meteen alle ramen open gooien. Dat is echter niet zo verstandig omdat de pollen dan gemakkelijk je huis binnen komen. Houd je ramen daarom zoveel mogelijk dicht als er veel pollen in de lucht zit en lucht dan juist extra na een buitje of ’s morgens vroeg.
  • Laat je wasgoed niet buiten drogen. Super verleidelijk omdat het zo lekker fris is, maar de pollen kunnen op de was blijven plakken. Als jij het daarna aantrekt, kom je direct in contact met de pollen.
  • Als je buiten bent, kunnen de pollen in je haar terecht komen. Om te voorkomen dat je daar ’s nachts last van hebt is het raadzaam je haar te wassen.

Hooikoorts en voeding

Wist je dat bepaalde voeding je hooikoorts negatief kan beïnvloeden? Heb je hooikoorts, dan komt er te veel histamine vrij. En laat dit nou net een stofje zijn dat ook in voeding voorkomt. Op Noviral.nl vind je een lijst met voedingsmiddelen waarmee je rekening kan houden als je last hebt van hooikoorts.

Buiten sporten en hooikoorts

We mogen weer lekker buiten sporten, al is dat voor hooikoortspatiënten niet altijd even ideaal. toch zijn er gelukkig manieren waarop je het voor jezelf wat verlicht en je toch buiten kunt sporten.

  • Een zonnebril! Ik sleep de mijne overal mee naartoe en heb een reserve bril in de auto liggen. Kan er echt niet buiten!
  • Loop (als het kan) langs de kust, hier is de pollenconcentratie het laagst. Woon je niet in de buurt van de zee dan is het bos een optie (mits is niet allergisch bent voor de pollen van bomen), loofbomen filteren als het ware de lucht.
  • Kies het juiste moment: ga sporten na een regenbui, vroeg in de ochtend of in de avond. Pollen zijn er namelijk vooral overdag en met wind.

Wat werkt wel tegen hooikoorts?

Al deer tips pas ik toe (oké, over sporten ben ik iets minder enthousiast, maar ik wandel wel veel en graag), maar ik heb echt nog hulpmiddelen nodig. Zo neem ik mijn puf en inhalator overal mee naartoe en heb ik een extra set in mijn nachtkastje liggen.

Ook gebruik ik de anti allergie spray van Noviral. Deze heb ik kortgeleden ontdekt en ik moet zeggen dat het mij wel helpt!

Even in je neus sprayen voor je naar buiten gaat en de pollen hebben geen kans om je slijmvliezen te irriteren. De Noviral Anti Allergie Spray is een 100% natuurlijk medisch hulpmiddel die bescherming biedt tegen hooikoorts, huisstofmijt, huidschilfers van dieren en andere neusallergieën (als gevolg van pollen en andere allergenen). Het vermindert niezen, een lopende neus en jeukende ogen. Op de website van Noviral lees je meer hierover.

liefs

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *