Je bent in blijde verwachting en je rijdt met je partner in je oude tweedehandsje naar je afspraak voor de eerste echo. Nu is dat snoezige autootje nog groot genoeg, maar over een aantal maanden rijd je hier weg met een baby. Gaat dat wel passen? Misschien is het tijd voor een echte gezinswagen? Maar hoe vind je nu het perfecte model?
Een ruime auto
Nu neemt een klein bundeltje vreugde zelf natuurlijk niet zoveel ruimte in beslag. Maar voordat je denkt dat je nieuwe gezin prima in je kleine auto past, kun je het beste eerst nagaan wat je allemaal zo nu en dan in de auto zal moeten vervoeren. Dat is namelijk niet enkel je lieve schattige baby (die natuurlijk ook met de dag zal groeien), maar ook de reiswieg, speelgoed, luiers, de kinderwagen en misschien zo nu en dan de box. Het is natuurlijk ook fijn als je tegelijkertijd je boodschappen kwijt kunt in je auto. Een ruime auto is dus aan te raden. Hoe ruim? Dat hangt van je gezinssituatie af. Als je kinderen al wat groter zijn, is een auto met veel beenruimte belangrijk, terwijl dat minder meespeelt, wanneer je net je eerste kindje hebt. Als het je vierde kind is dat op komst is, wil je wellicht voor een auto met zeven of acht zitplaatsen gaan.
Comfort voor iedereen
Comfort gaat verder dan alleen beenruimte. Als bestuurder vind je het ongetwijfeld belangrijk dat je lekker zit, een goed overzicht hebt op de weg en dat je auto een fijne draaicirkel heeft, zodat je makkelijk kunt parkeren. Je kinderen willen natuurlijk niet bekneld op een keiharde achterbank zitten, zeker niet voor een langere tijd. Ga dus voor een auto waar iedereen het een tijdje in uit kan houden, zodat je ook zonder klagen op vakantie kunt. Verzeker jezelf er daarnaast van dat de airco genoeg koelte biedt aan je kinderen op de achterbank. Tot slot: Kies voor een auto met iSize- of Isofix- bevestigingspunten, wanneer je een baby hebt of als er één op komst is. Met behulp van deze bevestigingspunten kunnen autostoelen op een veiligere manier worden vastgezet.
Nieuw of tweedehands
Als je op zoek bent naar een ruime comfortabele auto, ben je misschien eerder geneigd voor tweedehands te gaan met het oog op het budget. Met een nieuwe auto heb je minder onderhoudskosten, maar uiteindelijk ben je, mede door de allriskverzekering en hoge afschrijvingskosten, toch duurder uit. Met een tweedehands auto kun je makkelijker voor een goedkope autoverzekering gaan en je bent natuurlijk minder kwijt aan de aanschaf. Controleer wel of de auto Isofix- of iSize bevestigingspunten heeft.
Handig artikel voor als je gezinsuitbreiding verwacht! Bij ons ging het iets anders: we hadden geen tweedehandsje toen we in blijde verwachting waren, maar een nieuwe auto. En toch zaten we drie maanden na de geboorte van de kleine bij de dealer voor een occasion.. de nieuwe Renault Twingo driedeurs in te ruilen voor een tweedehands Renault Mégane vijfdeurs.. waar we ons met name op verkeken hadden was de draai die je moet maken met je lichaam als je een maxi-cosy op de achterbank moet neerzetten.. geloof me: dat is echt niet fijn met zo’n zwaar gewicht aan je armen, niet voor mijn man, laat staan voor mij als kersverse moeder en al helemaal niet als je bekken niet direct weer in topconditie is (waardoor je juist mobieler bent met een auto maar er tegenop gaat zien om ermee te rijden omdat je er eerst de maxi-cosy in moet krijgen)..
Nooit spijt van gekregen dat we nieuw voor tweedehands hebben geruild en behalve de nieuwe lease-auto’s van het werk hebben we privé nu alleen maar occasions gereden sinds de kinderen er zijn en dat bevalt prima!