Home + Licht, medium of donker: welk type geroosterde koffiebonen kies je?

Licht, medium of donker: welk type geroosterde koffiebonen kies je?

We kunnen koffie niet direct drinken als het is geplukt. Voordat je je kopje koffie ermee zet, wordt de koffie geroosterd. De manier waarop koffiebonen worden geroosterd, zorgt voor verschillen in smaak. Grofweg zijn er drie soorten branding: light roast, medium roast en dark roast. Voor al deze opties valt weer iets te zeggen qua smaakbeleving. Waar kun je nu het best voor kiezen? Hoewel het grotendeels een persoonlijke afweging is, helpen we je met deze uitleg en tips een eindje op weg.

Informatie op de verpakking

Hoe weet je nu met welke branding je te maken hebt? Meestal staat dit bij je favoriete koffie op de verpakking vermeld. Wellicht drink je bijvoorbeeld al een lange tijd dark roast koffie, maar heb je hier nog nooit bewust over nagedacht. Helemaal geen punt natuurlijk! Je kunt koffie kopen in allerlei soorten brandingen. Lees de informatie op de verpakking om te achterhalen met welke roast je te maken hebt. Dit wordt ook wel aangeduid met mate van intensiteit: light roast is weinig intens, dark roast is sterk intens. Heb je een favoriet koffiemerk? Dat is geen punt: veel koffiemerken bieden binnen het assortiment verschillende maten van intensiteit aan. Bijvoorbeeld bij de koffie van Segafredo. Handig!

Wat is light roast koffie?

Wat zijn nu de verschillen in type branding? Hoewel het het best werkt om de smaken daadwerkelijk te gaan proeven, kunnen we dit ook aan je omschrijven. Te beginnen met light roast koffie: koffie met een lichte branding. Bij een lichte branding komen de fruitige aroma’s beter naar voren in de koffie. Dit geeft de koffie een wat frissere en soms wat zuurdere smaak. De koffie heeft niet veel bitters en kent een lichte body. In de moderne koffiestroming is light roast koffie geliefd, omdat wordt beaamd dat de koffiesmaak beter behouden blijft. Als je altijd dark roast koffie drinkt, ervaar je met light roast koffie absoluut een andere smaakbeleving. Het is in ieder geval het uitproberen waard, of je er nu van houdt of niet!

Wat is medium roast koffie?

Met medium roast koffie kies je voor de gulden middenweg. Deze koffie is niet donker gebrand, maar wordt wel langer gebrand dan licht gebrande koffie. Qua smaakpatroon lig je ook in het midden. De koffie smaakt enerzijds fris en mild, maar ook de bekende bittere toon speelt een grotere rol. De bitterheid is echter niet te extreem, wat medium roast koffie ook tot een goede keuze maakt als je koffie wilt leren drinken.

Wat is dark roast koffie?

Dark roast koffie heeft een intense smaak, zoals de naam al doet vermoeden. In Nederland hebben veel mensen een voorkeur voor dark roast koffie, en wordt dit ook wel gezien als de typische, iconische koffiesmaak. De koffie kent een volle body en smaakt krachtig. De bittere tonen overheersen, en de koffie kent een donkere kleur. Zo zie je maar, er zitten duidelijke verschillen tussen manieren van koffiebranding!

liefs

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *