Home + Kun je hoofdluis voorkomen? Tot nu toe is het ons gelukt!

Kun je hoofdluis voorkomen? Tot nu toe is het ons gelukt!

Sinds dit schooljaar ben ik luizenmoeder op school. Ik heb nu twee keer mogen ‘luizen pluizen’, maar ik moet ook bekennen dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed wist waar ik op moest letten, want Milan heeft tot nu toe nog geen luizen gehad. Dat is waarschijnlijk meer geluk dan wijsheid, maar volgens onze kapster is er een manier om hoofdluis te voorkomen. Bij jongetjes is dat gemakkelijker dan bij meisjes, maar tot nu toe heeft het wel gewerkt. In dit artikel vertel ik wat wij doen om hoofdluis te voorkomen. Nogmaals, we hebben misschien ook wel gewoon geluk gehad, maar tot nu toe heeft het wel gewerkt.

Heel veel gel en haarlak

Het klinkt heel simpel, maar dat is het dus ook. Milan heeft wat langer haar waardoor ik het sowieso iedere ochtend in model breng met gel. Geen dikke klodders, maar wel genoeg om het goed in model te brengen. Althans, voor even, want de gel is er bij hem zo uit, zeker na een paar rondjes rennen over het schoolplein. Daarom spray ik er vervolgens nog wat haarlak overheen. Tot slot kam ik het nog één keer echt goed in model en dan is hij klaar.

Luizen houden hier totaal niet van dus hebben we tot nu toe nog niet gespot op zijn haar.

Preventiespray na de vakantie

De meeste luizenouders checken de kinderen direct in de week na een vakantie. Dat is op de school van Milan niet anders. In de vakantie spelen veel kinderen met elkaar of ga je misschien een ochtendje of middag naar een indoor speeltuin. Allemaal situaties waar veel kinderen met elkaar spelen waardoor de kans op hoofdluis groter is. Het is echter een fabel dat hoofdluis na de vakantie vaker voorkomt. Omdat er na de vakantie wordt gecontroleerd wordt het vaker ontdekt, maar het advies aan ouders is om minimaal één keer per week te controleren op hoofdluis, dus ook in de vakantie.

Toch neem ik altijd het zekere voor het onzekere en spray ik de eerste drie dagen na de vakantie wat preventiespray in Milans haar. Gewoon voor de zekerheid.

Je krijgt het of je krijgt het niet

Toch kun je hoofdluis nooit helemaal voorkomen. Je krijgt het of je krijgt het niet, zo simpel is dat. Milans haar is wat langer dus zou een heerlijk nestje kunnen zijn voor een luizenfamilie. Wel hebben gewoon geluk en luizen houden niet van “vies” haar waar gel in zit. Nogmaals, we hebben tot nu toe geluk gehad, maar als hij ze uiteindelijk wel krijgt, dan is dat zo. Niets aan te doen en gelukkig is er een hoop op de markt om ze er weer uit te krijgen.

Heb je een dochter? Het kan helpen iedere ochtend wat haarlak over haar haar te sprayen en af en toe wat preventiespray kan ook geen kwaad. Verder is het een kwestie van goed in de gaten houden.

Denk jij dat hoofdluis te voorkomen is? Laat het me weten in de comments hieronder.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. 1 november 2019 / 10:56

  Leuke en informatieve blogpost! Succes met je carrière als luizenmoeder:-). Groet, Prioderm

 2. Christine
  2 november 2019 / 08:44

  Hi Marisca, hier nog geen ervaring mee gelukkig, alhoewel het tot op heden sowieso ook nog niet op het kdv of de dagbesteding is voorgekomen.. nu de oudste afgelopen week op de kleuterschool is begonnen ben ik toch wel benieuwd wat jij bedoeld met preventiespray en welke jij dan gebruikt, want het lijkt me geen pretje als je kind het krijgt (de rompslomp van alles wassen enzo bedoel ik dan).

  • 2 november 2019 / 09:03

   Nee, dat is het. Vooral die rompslomp is zo’n gedoe. Wij gebruiken preventiespray van Prioderm. Werkt tot nu toe heel goed.

 3. Nancy
  4 november 2019 / 23:17

  Hier tot nu toe nog geen last van gehad bij onze dochter van 9 met middellang haar. Ik gebruik geen gel of haarlak maar was haar haren maar 2x per week met shampoo, of meer als het echt vettig eruit ziet, elke dag wassen is echt niet nodig want je haalt het beschermlaagje dan weg en luizen vinden heel schoon haar heerlijk.