Home + Geld & Budget | Onze money mindset is in de loop van de jaren wel veranderd

Geld & Budget | Onze money mindset is in de loop van de jaren wel veranderd

Met regelmaat schrijf ik over een positieve mindset en hoe je dat kunt bewerkstelligen. Over mijn money mindset heb ik het daarentegen eigenlijk nooit. Gek eigenlijk, want geld speelt in al onze levens een belangrijke rol. We hebben er allemaal dagelijks mee te maken, positief of negatief. We kunnen niet zonder geld en tegelijkertijd willen we niet dat het ons leven bepaalt. Money mindset is de manier waarop je tegen geld aankijkt en dat vormt de basis van de manier waarop je met je geld omgaat. Bij ons is dat wel veranderd in de loop van de jaren…

Vroeger vond ik dat geld vooral moest rollen

Vroeger telde ik de dagen tot mijn salaris gestort zou worden af. Ik was jong, had weer heel veel leuks gezien en wilde dat natuurlijk zo snel mogelijk kopen. Dat waren nog eens tijden haha. Het kon toen overigens nog, want ik woonde nog thuis en werkte veel. Het gaf mij een goed gevoel wanneer ik iets kocht waar ik zelf hard voor had gewerkt. Dat gevoel is overigens nooit veranderd. Toen Pat en ik samen gingen wonen realiseerde ik mij pas hoeveel geld ik in de jaren ervoor uit had gegeven. Het rolde, maar achteraf gezien was dat natuurlijk totaal niet verstandig. Ik had toen wel overzicht (ben juist heel gestructureerd), maar gaf het geld dus veel gemakkelijker uit. We dachten er veel minder over na.

13 jaar later is alles anders

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zit ik inmiddels al heel wat jaren behoorlijk op ons geld. Ik weet tot op de cent nauwkeurig wat er binnen komt en uit gaat, maak iedere maand een begroting en ben eigenlijk heel zuinig. We geven het wel uit, maar dan aan leuke dingen omdat we graag herinneringen maken. Omdat ik de hele week (soms van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat) naar een beeldscherm zit te turen, trekken we er in het weekend graag op uit. Tegelijkertijd sparen we en lossen we ook de hypotheek extra af. Hoe anders was dat vroeger?

Mijn money mindset is zeker veranderd en dat heeft ook invloed gehad op de manier waarop we nu met ons geld omgaan.

vakantiegeld_geld_10x_mamablogger_tip_Marisca_

Van spender naar spaarder

Wij zijn van spenders naar spaarders gegaan en ik lees veel blogs en boeken over persoonlijke financiën. Ik kreeg er op een gegeven moment lol in, log inmiddels iedere dag in op onze bankrekening en houd alles nauwlettend in de gaten. Ik ken de waarde van het geld inmiddels maar al te goed en vind het zelfs leuk om de administratie te doen. Sterker nog, ik doe deze nu meerdere keren per maand om alles extra bij te houden. We (be)sparen, maar vinden leuke dingen doen net zo belangrijk.

Maar wat is onze money mindset dan?

We geven geld uit, maar letten wel op. Geld dat je niet hebt kun je niet uitgeven. Wij kunnen en willen bijvoorbeeld ook niet rood staan. Patrick geeft wat makkelijker geld uit dan ik, maar ik kan hem dan gelukkig wel afremmen. Ik denk dat dat soms ook goed is 😉 We geven het wel uit aan leuke uitjes en lekker eten, maar ook dan letten we altijd op de prijs. Dure gerechten zie je ons niet zo snel bestellen.

Het is hier wel zo dat ik mij voornamelijk bezig houd met de financiën. Goed vind ik dat overigens niet, want als ik het door omstandigheden niet meer zou kunnen doen, moet Pat het ook kunnen doen. Daarom schrijf ik alles op zodat hij het in ieder geval kan pakken als het nodig zou zijn.

We houden van een beetje luxe, maar hoeven niet perse een groter huis. We houden van gezellige uitjes, maar hoeven niet drie keer per jaar op vakantie. Kinderkleding kopen vinden we beiden leuk, maar voor onszelf doen we dat een stuk minder. Ik denk dat balans bij ons het toverwoord is.

Hoe zit dat met jouw money mindset? Is deze is in de loop van de jaren veranderd? Zo ja, hoe dan?

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Margreet Stegeman
  2 november 2019 / 17:46

  Bij ons ging het eigenlijk hetzelfde, achteraf had ik ook graag meer gespaard. Je loopt op een gegeven moment een beetje achter de feiten aan, dat is jammer. Heb je ook tips waar betreft de boeken die je hebt gelezen? Ik wil me er ook meer in gaan verdiepen.

 2. Christine
  3 november 2019 / 08:20

  Heb het boek ‘Actief besparen’ voor mijn verjaardag gehad en in september ben ik alles bij gaan houden in een Excelbestand dat bij het boek hoort. Het geeft een kick om elke uitgave en inkomstenbron onder een categorie weg te zetten en per maand en jaar te kunnen zien wat je er dan aan uitgeeft/wat er binnen komt! Tot dusverre maakte het me in september al bewuster op onze vakantie van de uitgaven aan het (buiten de deur) eten en met een duidelijk spaardoel voor ogen was ik op alles zuiniger en ging ik bewuster om met de vraag of iets wel vervangen of nieuw gekocht moest worden.
  Helaas kwam er een dikke streep door de rekening van ons spaardoel: dat doel was om 5000 euro af te lossen op de hypotheek dit jaar voor lagere maandlasten volgend jaar, maar dat gaat dus niet door. Zoals je al weet: we hebben een onmisbare auto die total loss ging bij een aanrijding eind oktober en vervangen moest worden.. onze nood-spaarpot van 10k willen we intact houden voor het geval nu ook nog eens de wasmachine en cv kapot gaan (twee dingen waar je in mijn ogen ook niet zonder kan) of een andere grote onverwachte uitgave. Onze eindejaarsuitkering blijven we wel gebruiken voor de jaarrekening van de zorgverzekering zodat we die maandlasten niet meer hebben in 2020. Geen aflossing op de hypotheek dus dit jaar.. volgend jaar sparen we daar weer ijverig voor, want 5000 aflossen op een hypotheek van het huis klinkt niet veel, maar scheelt dan toch weer elke maand wat tientjes in het jaar daarop! Als de kinderen dan in de (middelbare school-) toekomst duurder worden, hebben wij meer bewegingsvrijheid in onze maand en kunnen we er, net zoals dit jaar, dan een jaar voor kiezen géén extra aflossing op de hypotheek te doen, maar dan hebben we wél lagere maandlasten met dank aan het aflossen van de voorgaande jaren, dat is zo’n beetje het idee 😉

  Gek genoeg hadden we altijd wel overzicht van ons geld (niet zo vreemd met een belastingadviseur als man) maar enkel in grote lijnen, niet wat er per maand exact in en uit ging. En ik vind het (mezelf verrassend!!) best leuk ook om te doen!

 3. Carolien
  3 november 2019 / 08:54

  Sinds we samen kinderen hebben heb ik alle uitgaven en inkomsten in Excel gezet. Word er iets duurder of gaat eraf pas ik het aan. We hebben onderaan de streep een verdeelsleutel 70% spaar 30% vakantie rekening. Op de dag van het salaris word dit automatisch op de rekening gezet.

 4. 5 november 2019 / 09:46

  Interessant om te lezen. Vroeger gaf ik alles uit, maar sinds ik op mijzelf woon realiseer ik mij pas hoe duur het leven is en ben ik ontpopt tot een echte spaarder