Home + Kinderkleding kopen op de groei, wel of niet doen?

Kinderkleding kopen op de groei, wel of niet doen?

Veel moeders doen het, net als ik: kinderkleding kopen op de groei. En dan heb je ook nog te maken met al die verschillende merken. De één valt groter dan de ander en weer de volgende valt ronduit klein zodat je standaard een maat groter moet kopen dan de huidige maat van de je kind.

Daarom vertel ik in deze blog hoe de verschillende merken vallen wat betreft maat en wat mijn advies is wat betreft het kopen van kleding op de groei.

Ik moet er wel bij zeggen dat ik dit baseer op mijn eigen ervaringen van de afgelopen 4,5 jaar. Ik heb niet de wijsheid in pacht en misschien heb jij wel andere ervaringen. Toch kan het je wel helpen natuurlijk.

Om te beginnen heb ik voor mezelf wel wat “maatstaven”. Als ik de broekspijpen niet meer om kan slaan is de broek te kort. Dan zie je sokken wanneer je kindje gaat zitten. Ik vind dat zelf ook niet mooi en als ik heel eerlijk ben vind ik dat dus ook niet mooi bij M. Bij lage schoenen is het onvermijdelijk dat je een stukje sok ziet, maar wanneer je bijna de hele sokken ziet, wordt het wel erg “hoogwater in de polder”.

Toch bewaar die twijfelachtige broeken nog voor als het mooi weer wordt. Dan sla ik hem om tot een soort driekwart broek en met sneakers eronder, staat het alsnog leuk!

Voor truien/sweaters geldt hetzelfde. Als M zijn armen omhoog doet en ik zie zijn buik of zijn mouwen zitten bij zijn ellebogen, dan is de trui te kort. Het komt nooit zover, maar dit is even hoe ik het zie. Ben wel heel benieuwd hoe jullie dat zien hoor. Wanneer is kleding echt te kort of te klein?

Ik koop dus redelijk op de groei. Het moet niet te wijd zijn, maar wel goed op lengte. Ik vind het zeker bij sweaters en truien leuk als het wat ruimer valt. Lekker de mouwen oprollen dus. M is redelijk lang en heeft dus ook een groeispurt gehad. Als ik de kleding niet op de groei had gekocht, had dat dus weer heel snel de kast in gekund voor op Marktplaats. Zonde!

Maar hoe vallen de maten van de bekende merken nu? Ik ga dus uit van mijn eigen ervaringen.

HEMA: viel wat ruimer en kon M als baby langer doordragen;
Prénatal: eigenlijk hetzelfde als HEMA, M kon dit ook langer aan;
Noppies: viel normaal en was vooral erg leuk 😉
Zara: valt kleiner, dus daarvan neem ik altijd een maat groter dan zijn huidige maat. Dus heeft M 110, dan koop ik 116. Voor zijn taille is het dan nog wel te wijd, maar in de broeken zitten taillebanden;
Z8: valt wat kleiner voor mijn gevoel dus koop ik ook een maatje groter;
H&M: valt ruim vind ik. m zit nu in maat 110, maar bij H&M kan ik gerust 104 shoppen en dan kan ik inderdaad de broekspijp nog oprollen;
Primark: daar koop ik niet zoveel baby/kinderkleding, want het is niet echt mijn smaak. Toch weleens wat gekocht wat dan toevallig wel leuk was, maar ik vind de maten voor kinderen toch wat apart vallen. Vooral wijd en kort is mijn ervaring bij vestjes;
Name-it: heel fijn merk! De maten vallen goed en soms ook wel iets ruimer waardoor het langer gedragen kan worden;
Merken als Vingino en Scotch Shrunk vallen normaal, dus als je daar langer plezier van wilt hebben adviseer ik ook een maatje groter. De hals is dan wel weer wijd, maar ik doe er dan gewoon een t-shirtje onder.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Wat zijn jouw ervaringen of mis ik nog merken? Laat het mij vooral weten! Wie weet kan ik dan een groot overzicht maken en meld ik uiteraard jouw naam (+ eventuele bloglink) erbij! Laat je reactie achter in de comments hieronder.

Liefs, Marisca

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. 13 mei 2015 / 13:25

  Handig zo’n overzicht! Bij mij verschilt het per kledingstuk. Jurken koop ik altijd een maat te groot, omdat die een maat groter ook leuk staan en dan kan ze ze langer aan. Maar goed, vandaag heeft ze toevallig een jurk aan waarbij dat niet geldt en dat ziet er eigenlijk niet uit. Ik wil dus minder ‘op de groei’ gaan kopen. Grappig dat jij er dan toevallig net een artikel over schrijft, Al gaat het dan niet over jurken 😉

 2. 14 mei 2015 / 08:16

  Ik doe dat op de groei nu niet meer. Het lijkt een goed idee, maar tegen de tijd dat je kind het dan aan kan is het soms helemaal niet leuk meer. Toen ik dat besefte kocht ik gewoon kleren die ze meteen aan konden!

  • 14 mei 2015 / 09:22

   Dat kan ook inderdaad, maar kleding waarvan ik mouwen nog wat op kan rollen en een broek die ik om kan slaan, vind ik wel het leukst. Wel vind ik dat kleding dan niet te wijd moet zijn, anders is het ook weer geen gezicht 😉

 3. 14 mei 2015 / 09:02

  Wat een onwijs handig overzichtje. Heel eerlijk ben ik er nooit zo heel erg mee bezig met de kleding van mijn zoontje. En daar bedoel ik mee dat ik vaak op het moment zelf zie dat hij iets niet meer past. Omdat we aardig wat kleding hebben gekregen van familie kan ik dan weer makkelijk iets anders pakken. Te grote bovenkleding vind ik vaak ook heel erg leuk staan.

  • 14 mei 2015 / 09:21

   Inderdaad is bovenkleding dat wat groter valt het leukst 😉 Staat zo wijs!

 4. 14 mei 2015 / 19:48

  Ik koop best veel dingen op de groei en hou ook echt van koopjes. Ik koop dan ook wel eens 1 of zelf 2 3 maten te groot. deze kleding stukken leg ik apart in een krat. als ze dan nieuwe kleding nodig heeft kijk ik eerst wat daar nog in zit. In de aanbieding kan je kleding soms echt voor een spot prijsje vinden en daar profeteren wij dan weer van zodra ze het wel aan kan en ook nodig heeft. Uiteindelijk scheelt dat toch een hoop geld.