Home + Kinderen en verzekeren

Kinderen en verzekeren

De tijd gedurende je zwangerschap en rond de geboorte van je kind is bijzonder en spannend. Je bent als moeder in spé druk bezig met de inrichting van de babykamer. Of je zit al midden in de kraamtijd en de kraamverzorgster komt regelmatig langs afgewisseld met bezoek van familie of vrienden. Geen moment in ieder geval waarin je graag uitzoekt waarvoor je kind allemaal verzekerd moet zijn. Toch is het goed om ernaar te kijken want er zijn een aantal verzekeringen belangrijk. In dit blog lees je welke dat zijn.

Zorgverzekering

Ten eerste is er de zorgverzekering. Dit is een van de belangrijkste verzekeringen waar je je kind voor moet aanmelden. Pasgeboren baby’s zijn fysiek nog niet zo sterk en menig ouder heeft in de tijd vlak na de geboorte een bezoekje aan de huisarts gebracht of om advies gevraagd vanwege gezondheidskwesties. Je kunt je zoon of dochter gemakkelijk op de verzekering van een van de ouders laten bijschrijven. Kinderen zijn tot 18 jaar gratis verzekerd voor de basisverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering

Je kind is nu nog klein maar er komt een moment dat hij of zij gaat kruipen, staan en lopen. Vanaf dat moment is er ook een kans dat je zoon of dochter per ongeluk iets van een ander kapot kan maken. Denk maar aan die mooie vaas bij de oppas die door kinderspel een stootje krijgt en in scherven op de grond valt. Met een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking voorkom je dat je de schade zelf moet betalen. Bij veel verzekeraars moet je je kind wel eerst aanmelden.

Bron afbeelding: Shutterstock

Inboedelverzekering

Met een baby op komst heb je ineens veel spullen nodig. Denk daarbij aan de inrichting van de babykamer met onder andere een bedje en een commode. Maar ook kinderzitjes en een kinderwagen horen bij de babyuitzet. Kortom; met de aanschaf van deze spullen stijgt de waarde van je inboedel. Als je al een inboedelverzekering hebt, kijk dan of de verzekeringswaarde moet worden aangepast. Is dit het geval, dan kan het zijn dat je meer premie moet gaan betalen.

Uitvaartverzekering

Als je als ouder zijnde zelf een uitvaartverzekering hebt, dan is je kind tijdens de zwangerschap bij sommige verzekeraars automatisch meeverzekerd. Ook na de geboorte kun je je kind gratis meeverzekeren, vaak tot 18-jarige leeftijd. Je zoon of dochter is dan voor hetzelfde bedrag verzekerd als jij. Hij of zij moet wel worden aangemeld. Je kunt ook een losse uitvaartverzekering voor je kind afsluiten waar je wel premie voor betaalt. Voordeel is dat de premie laag is en ook laag blijft, waar je zoon of dochter op latere leeftijd van kan profiteren.

Rechtsbijstandsverzekering

Je kunt een beroep doen op een rechtsbijstandsverzekering als je in een conflict terecht bent gekomen en daar rechtshulp bij wilt hebben. Kinderen zijn meestal automatisch meeverzekerd met de ouders. Het is wel verstandig om je kind aan te melden bij de verzekeraar. In sommige gevallen moet je meer premie betalen als je je kind op de polis bijschrijft.

Doorlopende reisverzekering

Je kind is niet automatisch meeverzekerd bij een doorlopende reisverzekering. Daarvoor moet je je zoon of dochter altijd aanmelden. Bij sommige verzekeraars zijn kinderen na aanmelding tot 5 jaar gratis meeverzekerd. In andere gevallen moet je een losse doorlopende reisverzekering afsluiten.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik Milan pas laat heb aangemeld voor een uitvaartverzekering en dat terwijl ik dacht dat ik alles goed had geregeld. Voor nu heb ik een lijstje gemaakt zoals hierboven zodat ik straks niets meer kan vergeten als de baby is geboren.

Had jij alles goed op tijd geregeld? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

 

mamablogger, samenwerking, samenwerken, disclaimer

 

 

Bewaren

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.