Home + Kan mijn kind lenzen gaan dragen en hoe help ik hem/haar daarbij?

Kan mijn kind lenzen gaan dragen en hoe help ik hem/haar daarbij?

Wanneer je informatie opzoekt over lenzen, gaat het vaak over volwassenen die lenzen gaan dragen. Het zijn echter niet alleen volwassenen die bijziend of verziend worden; kinderen kunnen al op jonge leeftijd een bril of lenzen nodig hebben.

Veel ouders vragen zich af of kinderen alleen een bril kunnen dragen en geen gebruik kunnen maken van lenzen. Dat kinderen geen lenzen kúnnen dragen, is een fabel, maar toch is het belangrijk om zelf in te schatten of jouw kind eraan toe is. Dit en meer hierover lees je in deze blog.

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind lenzen dragen?

De ogen van kinderen moeten uitgegroeid zijn om contactlenzen te kunnen dragen en dat is vanaf de leeftijd van acht jaar. Dat deze leeftijdsgrens er is, betekent echter niet dat kinderen vanaf die leeftijd ook per definitie moeten kiezen voor lenzen in plaats van een bril. Kinderen dragen over het algemeen vaker een bril dan lenzen, omdat het dragen van lenzen voornamelijk een kwestie is of kinderen er klaar voor zijn. Het in- en uitdoen van lenzen vraagt om zelfstandigheid en het kind moet ook vaardig genoeg zijn om de lenzen schoon te kunnen maken. Als ouder moet je dus een inschatting maken of je met jouw kind wil gaan oefenen met het dragen van lenzen of dat je dit beter nog even kunt uitstellen.

Hoe help je je kind met het dragen van lenzen?

Zoals gezegd vraagt het dragen van lenzen om zelfstandigheid en zorgvuldigheid van jouw kind. Er is maar één manier om erachter te komen of dit een taakje is dat jouw kind kan oppakken en dat is door samen te oefenen. Begin bijvoorbeeld met het dragen van daglenzen, zodat jouw kind zich nog niet bezig hoeft te houden met het schoonmaken van de lenzen. De opticien zal bovendien uitleggen hoe jouw kind de lenzen moet dragen en waar hij of zij op moet letten. Uiteraard vraagt dit van jou als ouder om een begeleidende rol, hoewel jouw kind zelf in staat moet zijn om de lenzen in en uit te doen. Houd er rekening mee dat dit vast niet de eerste keer goed zal gaan. Oefening baart kunst en zo zal je kind het vanzelf leren. Lijkt het echter een te ingewikkeld klusje te zijn? Blijf dan niet pushen, maar kies er dan voor om nog wat langer een bril te dragen en het lenzen in- en uitdoen later opnieuw te proberen, als jouw kind daar behoefte aan heeft.

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *