Home + Jeukwoorden bingo voor ouders | Van deze woorden krijg ik stiekem een beetje de kriebels…

Jeukwoorden bingo voor ouders | Van deze woorden krijg ik stiekem een beetje de kriebels…

Nu is het woord jeukwoord al een jeukwoord op zich, maar ik kon geen ander woord vinden om het te omschrijven haha. Toch zijn er in de loop van de tijd van die trendwoorden in geslopen voor ouders waar ik stiekem best een beetje de kriebels van krijg. Of van die opmerkingen die je 100 keer hoort en die je echt niet meer wilt horen. Ik heb ze de afgelopen periode verzameld en heb het er ook op het werk over gehad tijdens de vrijmibo. We konden er wel wat opnoemen. Ik ben heel erg benieuwd wat jij ervan vindt en of je bingo kunt maken ;-)…

#1 | Papadag

Als mannen een dag in de week voor hun kind(eren) zorgen heet het papadag. Ik snap het en irriteerde me er nooit zo aan totdat Patrick ouderschapsverlof opnam en twee dagen in de week thuis was bij de jongens. Hij kreeg dan regelmatig de vraag; ‘heb je een papadag?’ Aan mij werd nooit gevraagd of ik dan een mamadag had. Blijkbaar is het dus nog steeds niet “normaal” dat vaders door de weeks thuis zijn, terwijl wij moeders ook steeds hoger opgeleid zijn en lang niet allemaal thuis willen en kunnen blijven. Het was overigens ook een struggle om het ouderschapsverlof überhaupt te krijgen en dat is toch jammer. Vaders zijn toch net zo goed ouders?

#2 | Oppassen op je kinderen

Niet één woord, maar voor mij hoort hij wel in het rijtje thuis. Deze ligt overigens in het verlengde van papadag. Aan mannen wordt dan gevraag, of nog erger; ze zeggen het zelf, of ze oppassen op hun kinderen. Je bent een ouder, die passen niet op kunnen kinderen, die zorgen voor hun kinderen 😉

#3 | Loedermoeder

Ik heb ooit een heel betoog geschreven over waarom ik zo slecht tegen het woord loedermoeder kan. Destijds was dit hét woord en ik vond het zo stom. Jaren later moet ik heel eerlijk bekennen dat hij toch wel lekker bekt en het er stiekem toch in is geslopen. Meer als een geintje en met zelfspot, maar toch… Ik zet hem daarom in dit rijtje…

#4 | Me-time

Ik gebruik hem zelf ook met regelmaat en vind hem zelf eigenlijk ook best suf. Toch snap ik het wel, want iedereen weet wat je ermee bedoelt als je het erover hebt. Het is dus een beetje dubbel, maar je hoort hem nu zo vaak dat ik er soms ook wel een beetje zat van word. We hebben er allemaal behoefte aan, maar je weet nu eenmaal dat je kleine kinderen hebt. Ik vertelde van de week dat ik snak naar mijn vakantie, maar dan nog heb ik geen me-time, want de jongens zijn ook gewoon thuis. En dat is prima! Dat voelt juist als vakantie. En me-time zit hem voor mij in kleine dingen.

#5 | Weigeroma

Ook zo één! Deze was een tijdje terug een hot topic, want steeds minder oma’s willen oppassen. Althans, geen vaste dag. Deze oma’s worden weigeroma’s genoemd. Ik vind dat zo negatief. Die oma weigert haar rol als oma niet, ze wil gewoon niet iedere week oppassen. Dat wil niet zeggen dat ze geen lieve oma is!

#6 | Helikopterouders, curlingouders etc.

Hoeveel soorten ouders hebben we eigenlijk? Ik heb geen idee of ik één van deze twee ben, ik ben gewoon een ouder die ook maar wat doet en hoop dat ze niet teveel schade aanricht haha. Nee, alle gekheid op een stokje, ouderschap draait toch ook op gewoon gezond verstand? We zijn ouders, punt.

#7 | Onderkantje

Alle kraamhulpen gebruiken volgens mij het woord onderkantje. Ik vraag mij af of zij het wellicht niet meer horen omdat ze het zo vaak zeggen, maar als nieuwbakken moeder krijg je er toch de kriebels van?

#8 | “We” zijn zwanger

Nog voor je het woord “onderkantje” een hele week hoort, zijn er stellen die bekend maken dat “ze” zwanger zijn. Deze trek ik zelf ook slecht. Als vrouw ben je zwanger en als stel verwacht je samen een kind. Echt, andere opties zijn er gewoon niet.

#9 | “Koosnaampjes” voor je partner en kinderen

Deze hoort ook in het rijtje thuis, want het blijkt dat veel mensen heel gevoelig zijn voor dit soort dingen. Zo kunnen veel mesen slecht tegen de woorden kids en kiddo’s. Maar het woord hubby doet het ook niet goed. Dan heb je nog mensen die manlief, vrouwlief of kindlief zeggen. Tja…

Bingo?

En? Heb je een bingo kunnen maken? Natuurlijk hebben we in onze omgeving nog veel meer te maken met jeukwoorden, zeker op kantoor en in het onderwijs, maar voor ouders zijn er dus ook nog wel wat jeukwoorden en opmerkingen te vinden. Nu moet je dit artikel vooral niet te serieus nemen en ik kan het mij zelfs voorstellen dat je het woord Mamablogger niet meer kunt horen. Hebben ze hier thuis ook weleens last van haha. Toch ben ik benieuwd. Welke opmerkingen en worden met betrekking tot het ouderschap kan jij niet meer horen? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. Rebecca
    11 april 2019 / 07:39

    Onderkantje, mijn eerste kraamhulp yes. Ik vond dat zo bizar.