Home + Interieur | Een gezellige zithoek in een brede woonkamer, zo deden wij dat

Interieur | Een gezellige zithoek in een brede woonkamer, zo deden wij dat

Een van de grootste struggles tijdens het inrichten van ons nieuwe huis was de indeling van de woonkamer. We komen uit een huis met een lange, smalle woonkamer in een oud huis. Die was super sfeervol en eigenlijk heel gemakkelijk in te richten. Toen kwamen we terecht in een lichte, brede nieuwbouw woonkamer die heel praktisch was, maar ik zag niet voor me hoe we die sfeervol in konden richten. Gek eigenlijk, want de indeling stond min of meer al vast door de aansluiting van de tv, de enorme ramen en de hoek waar de bank in kon staan. Het was de breedte die ik het lastigst vond, daardoor was de zithoek nu heel ruim en hoe maak je die dan gezellig?

Stap 1: basis wit en een warme, houten vloer

De muren in het huis waren al afgewerkt en wit en dat houden voorlopig nog zo. Wel kozen we voor een warme vloer zodat de basis in ieder geval gezellig is. Dat was stap 1.

Stap 2: de keuze voor een bank

We hoefden niet naar banken te kijken, want onze bank is nog vrij nieuw. Ik schat nu zo’n anderhalf á twee jaar. Het is een hoekbank en het enige nadeel was de plek van de hoek. Die keuze hadden we destijds gebaseerd op onze oude woonkamer en we wisten niet zeker of dat voor het nieuwe huis ook een goede keuze was.

Gelukkig bleek het prima uit te komen. Daar waren we heel blij mee! De kleur van de bank is wat lastig te omschrijven. De ene keer vind ik hem okergeel en de andere keer vind ik hem meer cognackleurig. In ieder geval heeft de bank een opvallende kleur die het al snel gezellig maakt. De bank past perfect bij de vloer dus die gezellige basis was gelegd.

Stap 3: een heel groot vloerkleed

Door de jaren heen hebben we heel veel verschillende vloerkleden gehad, maar de wens was altijd een gaaf Perzisch tapijt. Of we een echte hebben weet ik niet, maar hij is wel handgeknoopt, oud en authentiek en hij is wat betreft de kleuren prachtig. Hij lag de laatste weken dat we in ons oude huis woonden, ook al op de vloer, maar daar kwam hij bij lange na niet zo mooi uit als nu. Omdat de zithoek naast het raam is, is deze hoek veel lichter en zie je de kleuren van het kleed beter. Dat ziet er dan zo uit:

Stap 4: salontafels

Deze salontafels hadden we ook al in het oude huis, maar daar hadden ze precies de goede maat. Hier zijn we wat klein, maar door het drukke kleed oogt het ook wel goed vinden wij. Anders wordt het misschien wel weer te massaal en te druk. Dat willen we niet meer, we willen juist meer rust in het interieur. Onze salontafels zijn van mango hout, net als de rest van de meubels. Daarnaast past de kleur van het hout bij de vloer. En wat dacht je van de zwarte, stalen poten? Die zitten ook onder de bank en zie je ook terug in de andere meubels. Ook zo creëer je rust.

Stap 5: de afstand van de tv

Dit was het grootste ding; omdat de woonkamer breed is, zitten we nu veel verder van de tv dan voorheen. Onze tv bleek te klein  (Patrick kon de ondertiteling niet eens lezen) waardoor de afstand nog groter leek.

We kozen voor deze TV met schilderij zodat we niet tegen een zwart scherm aankijken als hij uit staat. De tv is lekker groot waardoor de afstand naar de bank gevoelsmatig kleiner wordt.

Stap 6: de accessoires als finishing touch

Tot slot de accessoires om het af te maken. We hebben lekker veel planten in dit huis, zetten er nog een huisje neer voor de katten en kochten een gave rotan stoel waar je doorheen kunt kijken en het uitzicht naar buiten niet geblokkeerd wordt door een grote stoel. Het is licht, open, maar toch één geheel en heel gezellig geworden. Althans, dat vinden wij ☺️. Het is wat anders dan de standaard woonkamer die je ziet in interieurprogramma’s, maar dit past wel bij ons.

Met nieuwe accessoires kun je je woonkamer sowieso een totaal andere look geven. Zo wil ik nog nieuwe kussens op de bank (wat rustiger) en wil ik op den duur nog nieuwe eetkamerstoelen in de kleur van de bank. Ook zoek ik nog iets om in de smalle vensterbank van de keuken te zetten (geen plantjes). Bij OTTO heb ik ook te gekke woonaccessoires gezien. Hier ga ik nog even goed rond speuren en dan is het helemaal naar ons zin. Althans, voorlopig, want we veranderen nog weleens ?.

Wat vind je van onze zithoek? Laat het me weten in de comments hieronder.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *