Home + Huishoudelijk | 8 leuke weetjes over het doen van de was

Huishoudelijk | 8 leuke weetjes over het doen van de was

De was noemen we hier thuis een never ending story, want er komt geen einde aan. Zodra je de bodem van de wasmand hebt gezien ligt er in no time weer een flinke stapel was in de mand. Niemand ontkomt eraan en we besteden er behoorlijk wat tijd aan met z’n allen. Daarom ging ik op zoek naar een aantal leuke weetjes over de was. Wist jij dit?

1. Nederlandse huishoudens wassen gemiddeld 2,9 keer per week

Hier verbaasde ik mij nog het meest over. Het is natuurlijk een gemiddelde, maar wij gaan hier dik overheen hoor. Wij wassen sowieso wel vijf wassen per week.

2. Zit de trommel vol? Dan wordt de was schoner

Dit vond ik ook een bijzondere, maar bij de meeste wasmachine werken de trommels het beste als deze goed gevuld zijn. Bij een katoenen was kun je de trommel het beste vullen tot er een vuisthoogte overblijft. Bij gevoeligere stoffen kun je de trommel het best tot ongeveer de helft vullen. Ik merk dat zelf overigens ook hoor, wanneer ik snel een heel vies kledingstuk was, dan centrifugeert de machine minder en wordt de was inderdaad niet schoner.

3. Het is beter om de deur van de wasmachine open te laten staan na het wassen

Dit doen wij altijd om nare geurtjes in de machine te voorkomen. Ooit gelezen dat de deur open laten staan zou helpen dus sindsdien doe ik dat ook.

4. Vetluis (wasluis) komt heel vaak voor

Wij kijken kritisch naar de temperatuur waarop we wassen. Ik was het meest op 40 graden en kleding soms nog kouder. Dat hangt ook af van de stof. Als je dan een aantal keer koud hebt gewassen, kun je te maken krijgen met vetluis (ook wel wasluis genoemd). Dat is volkomen normaal en zegt niets over jouw hygiëne. Vetluis is een zeepbacterie, geen echte luis, dus schrik niet. De was komt dan niet fris uit de machine en je kunt dan grijzige plakresten op de was zien.  Dit zijn aangekoekte zeepresten en kun je voorkomen door na een paar wasbeurten de wasmachine heet aan te zetten. Ik gooi er dan nog een scheutje azijn bij. Ook maak ik na twee wasbeurten het rubber van de machine droog met doekjes. Die hebben we standaard bij de wasmachine staan.

5. Volgens onderzoek verbrand je met het doen van de was 146 calorieën per uur

En als je strijkt 137 calorieën per uur. Nou, dan zou je denken dat ik met al die was (ik moet namelijk ook nog een trap op haha) behoorlijk wat zou verbranden. Ik zie het niet terug haha.

6. Wist je dat je de was ongeveer 12 uur in de wasmachine kunt laten zitten?

Het gebeurt hier soms ook weleens: je zet de wasmachine aan en dan is ‘ie nog niet klaar als je weg moet. Ik heb dat voornamelijk ’s morgens als ik daarna naar mijn werk moet. In de middag werk ik dan wel thuis, maar gedurende de ochtend blijft de was dan toch in de machine zitten. Ik vind dat nooit zo fijn omdat de was dan meer kreukt en het ruikt daarna minder fris. Althans, dat vind ik. Toch kan het geen kwaad. Je kunt een was ongeveer 12 uur in de wasmachine laten zitten. Scheelt weer!

7. Reinig de wasmachine regelmatig

Dit is altijd aan te raden natuurlijk. Datzelfde geldt ook voor de vaatwasser bijvoorbeeld. Dit doe je niet alleen om bijvoorbeeld vetluis te voorkomen, maar ook verleng je hiermee de levensduur van je wasmachine. Zo reinigen we het knopenbakje, zet ik de wasmachine aan met een lege was en maak ik het rubber zeer regelmatig schoon.

8. Een waterontharder kan gunstig zijn voor de was

Hierboven had ik het al over het schoonmaken van de wasmachine. Iets waar je echter niet aan ontkomt is kalk. Woon je in een gebied waar het water hard is, dan laat dat door de jaren heen meer kalk achter in de wasmachine. Heb je een gezin en was je, net als wij, zeer regelmatig dan stroomt dat harde water dus meerdere keren per week door je wasmachine. Dat betekent op den duur ook meer kalk in de wasmachine.

Een waterontharder kan hiervoor uitkomst bieden. Als je je hierin verdiept en de juiste waterontharder informatie opzoekt, dan kan dat voordelen opleveren:

 • Een waterontharder haalt de kalk uit het leidingwater en voorkomt verstoppingen
 • Hiermee verleng je de levensduur van de wasmachine
 • De was voelt zachter aan

Kan een waterontharder besparing opleveren? Jazeker. Ik heb gelezen dat wanneer er hard water door de wasmachine stroomt, het meer energie kost om het water op te warmen.

Welke feitjes kende jij nog niet? Of welke feitjes ontbreken hier en kun jij nog toevoegen? Klets mee in de comments hieronder!

liefs

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Liesbeth
  25 april 2022 / 07:02

  Hoi Marisca,
  Wat is juist het knopenbakje in de wasmachine? Hier in België, kennen we dat niet of benoemen we dit dan misschien anders?..

  • Marisca
   Auteur
   25 april 2022 / 07:09

   Oh jee, dat weet ik niet helemaal zeker, maar misschien is het filter hetzelfde? Ik weet niet beter dan dat we het een knopenbakje noemen haha.

   • Liesbeth
    25 april 2022 / 09:32

    ?het zal dan wel de filter zijn… al heb ik die nog nooit proper gemaakt?.
    Je tip om doekjes bij de wasmachine te leggen om hem zo regelmatig proper te maken ga ik zeker ook doen… wachten tot ik iets ruik of opmerkte was mijn huidige strategie?. Dankje voor de tip en een fijne dag!