Home + Hoe zorg je dat iedere ruimte van je huis goed verlicht is?

Hoe zorg je dat iedere ruimte van je huis goed verlicht is?

Een huis inrichten, is meer dan alleen maar een paar meubels neerzetten. Vaak vergeten mensen dat het lichtplan ook van grote invloed is op de sfeer die je uiteindelijk in een huis neerzet. Als je een nieuwbouwwoning hebt, of een grondige verbouwing van je huis gaat beginnen, neem dan de lichtpunten mee in je plannen. Je kunt je verlichting namelijk goed inbouwen waardoor je goede verlichting aanbrengt zonder ‘ruis’ aan de kamer toe te voegen. Zo krijg je een strak geheel en geef je uitstraling aan je ruimte. Wij geven je een aantal tips over waar je op moet letten wanneer je met inbouwspotjes gaat werken. 

Iedere ruimte zijn eigen verlichting

Het klinkt misschien als een open deur, maar toch gaat het vaak fout als men spotjes gaat uitzoeken: iedere ruimte heeft zijn eigen spots nodig. Dat heeft niet alleen te maken met het licht dat deze spotjes moeten geven, maar ook met de risico’s die iedere ruimte met zich meebrengt. In de keuken wordt met water gewerkt, dus er bestaat een kans dat er waterdruppels (of meer) op de spotjes terecht zullen komen. Vandaar dat het belangrijk is dat je voor inbouwspots keuken kiest. Deze spotjes hebben een IP-waarde van 44. Dat betekent dat zij bestand zijn tegen spatwater. Je kunt dus naar hartenlust in de keuken aan het werk gaan zonder dat je bang hoeft te zijn dat je kortsluiting veroorzaakt. 

Spotjes die een waterballet aankunnen 

Voor de douche geldt nog meer dan voor de keuken, dat je moet zorgen dat je hier de juiste spotjes kiest. We gaven al aan dat je op de IP-waarde van je spotjes moet letten. Kies je verlichting voor je badkamer, dan moet de IP-waarde tenminste 65 zijn. Deze waarde geeft aan dat je spotjes straalwaterdicht zijn. Je kunt dus de handdouche op de spots richten, maar er zal nooit kortsluiting ontstaan. Dat is wel zo handig wanneer je jonge kinderen hebt. Zij kunnen een waterballet maken zonder dat jij in de stress hoeft te schieten. Spots met een IP-waarde van 65 zijn in vele varianten verkrijgbaar dus je kunt altijd iets vinden dat aansluit bij de stijl van je natte cel. 

Hoe breng je sfeer aan? 

Als je eenmaal de juiste spotjes gekozen hebt voor iedere ruimte in je woning, dan is het tijd om nog wat extra sfeer toe te voegen. Dit kun je doen door een led-dimmer te gebruiken. Doorgaans kun je deze in de muur inbouwen, maar wanneer hier geen mogelijkheid voor is, kun je ook voor een opbouwdimmer gaan. Met een draai aan de knop kun je vervolgens je gewenste lichtsterkte instellen. Zo heb je altijd genoeg licht wanneer je goed moet kunnen zien wat je doet, maar ook sfeervol schemerlicht tijdens een wijntje.

liefs

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Deel op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *