Home + Hoe zit dat nu met die freelance klussen?

Hoe zit dat nu met die freelance klussen?

Ik zie steeds vaker de vraag onder bloggers voorbij komen: hoe zit dat met freelancen en wie van jullie doet dat? Denk daarbij dus aan bloggen voor een ander die er bijvoorbeeld de tijd niet voor heeft, social media beheer voor een ander of teksten schrijven.

Ik doe dit nu ruim 1,5 jaar en heb er eigenlijk nooit over geschreven. Hoog tijd dus om er meer over te vertellen. Hoe is het zo gekomen? Hoeveel tijd besteed ik eraan en hoe pak ik het verder aan? Misschien helpen mijn antwoorden je als jij er ook over nadenkt om te freelancen voor een ander.

Hoe het freelance werken begon

Het begon met een simpele advertentie op een bekende site. Ik vertelde daarin over mijn toenmalige webshop en de kennis die ik al had. Die kennis kon ik ook goed inzetten voor iemand die die kennis niet bezat of er simpelweg geen tijd voor had. Ook zijn er veel bedrijven die websites bouwen voor klanten, maar die steeds vaker een compleet pakket willen bieden aan die klanten door er ook social media beheer bij aan te bieden. En dan kom ik hopelijk om de hoek kijken. Zo begon ook die ene grote klus…

Naar aanleiding van die advertentie werd ik benaderd door zo’n bedrijf. Of interesse had in een project van een half jaar waarin ik de social media kanalen van 11 GAMMA en KARWEI filialen zou opzetten en beheren. Uh ja, dat wilde ik best! Er was echter één maar, want hoe ging ik dit combineren met alles wat ik er ook naast doe?

Freelance social media beheer in de praktijk

Dat bleek dus nog niet zo makkelijk. Ik moest natuurlijk voldoende input krijgen vanuit die filialen én ik had te maken met werknemers daar die ik niet kende, maar wel aanstuurde zodat zij het na dat half jaar konden doen. Dat was niet altijd makkelijk. Ik merkte op een gegeven moment dat het wel erg veel werd. Op een gegeven moment werk ik ’s avonds laat en in het weekend ge-appt met input voor de komende week. Ik ben loyaal en wilde dat dan ook meteen doen. Ik had een planning, maar week er steeds verder vanaf. Ik vond het lastig, het was mijn eerste klus en wilde deze graag houden. Dat het ondertussen ten koste ging van mijn gezondheid nam ik toen maar voor lief.

Ik heb hier natuurlijk wel van geleerd. Dit zou mij ook niet meer gebeuren. Na een half jaar kwam er een einde aan en konden de filialen het zelf. Nu heb ik nog steeds projecten, maar die kosten minder tijd en kan ik eens per week inplannen.

Freelance bloggen

Ik weet dat het goed is om zo nu en dan voor een andere site te bloggen als gastblogger en ik heb dit ook gedaan, maar hier ben ik mee gestopt. Niet omdat ik het niet leuk vond, maar het kostte mij teveel tijd. Tijd die ik liever in eigen projecten stopte. Nu blog ik wel op freelance basis voor anderen, hier krijg ik voor betaald en dat is mooi meegenomen. Ik let er wel op dat ik niet teveel aanneem, want dat is praktisch niet haalbaar.

Prijzen bepalen

Ik hanteer een standaard prijs voor een blog. Een vaste prijs die niet op uurtarief is gebaseerd. Dat vind ik ook lastig, want de klant kan dat nooit controleren. Daarom vind ik die vaste prijs eerlijker. Wil iemand meerdere blogs dan maak ik daar een mooie prijs voor. Zo zijn we allebei blij!

Raad ik freelance werken aan?

Ja, maar het is lastig om aan nieuwe klanten te komen. Ik heb mazzel gehad en de advertentie levert nog steeds veel op. Daarnaast krijg ik door Mamablogger ook leuke opdrachten, maar het is geen vetpot. Ik zou er wel van willen leven, maar een nieuw bedrijf opzetten kost heel veel tijd en risico’s en die passen nu niet in mijn drukke leven. Wie weet wat de toekomst nog brengt…

Ik hoop dat ik je meer duidelijkheid heb kunnen geven. Wat zou je nog willen weten over freelance werken? Laat het me weten in de comments hieronder!

liefs-marisca-mamablogger-mama blogger-

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. 30 mei 2016 / 06:19

    Leuk dat je hierover schrijft. Ik begrijp dat je nu geen tijd of mogelijkheden hebt om een bedrijf op te zetten. Je hebt immers ook nog je vaste baan. Hopelijkt lukt het je je blog en freelance werk naast je baan zo uit te breiden dat je er van kunt leven. Maar om voor beiden vol te gaan zal wel heel druk zijn denk ik. Succes.

  2. Romy
    15 juni 2016 / 22:58

    Leuke blog 😉 Nu snap ik eindelijk hoe het werkt.

    Het is een geweldige site, je kunt er van alles en nog wat lezen, dat maakt het leuk 🙂