Home + Hoe gaat het op school?

Hoe gaat het op school?

Dit is één van de meest gestelde vragen die ouders en kinderen krijgen als een kind op school zit: ‘hoe gaat het op school?’. Milan is na de vakantie naar fase 4 gegaan en het is allemaal een stuk serieuzer geworden. De kleuterklas ligt nu definitief achter ons. Dat bleek wel toen ik vorige week op een informatieavond was op school en hoorde wat ze nu allemaal doen en moeten kunnen voor ze aan het einde van dit schooljaar naar fase 6 mogen… Tijd dus om jullie even bij te praten!

Milan volgt fasenonderwijs. Fase 1 tot en met 8 is hetzelfde als groep 1 tot en met 4. Ieder half jaar is dus een fase. Eind januari gaat Milan naar fase 5 en na de vakantie naar fase 6 als alles goed gaat.  Als je een snelle rekensom zou maken zie je dat Milan eind januari klaar zou zijn met fase 8 en dan begint groep 5. In de bovenbouw is er geen sprake meer van fases en zijn het groepen. Deze groepen starten, net zoals andere scholen, tegelijk met het nieuwe schooljaar. Milan kan dus niet halverwege het schooljaar naar groep 5. Hij (en alle andere kinderen uit dezelfde fase) gaan dus naar fase 8+ voordat zij naar groep 5 gaan. De reden hiervoor? Hun verjaardag!

Vroege- en late leerlingen

Ik ben er nog steeds niet helemaal in thuis, maar als Milan eind september/begin oktober was geboren had het gunstiger geweest en zat hij nu waarschijnlijk in fase 5 en hoefde hij niet naar fase 8+ als het zo ver is. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik daar nog helemaal niet bij stil stond tot die bijeenkomst vorige week. Ik wist niet zo goed wat ik ervan vond. Stel nu dat hij goed kan leren net als ik vroeger? Dan moet hij een half jaar overbruggen en gaat hij dus ook later naar de middelbare school. Dat is toch zonde?

Bron: Shutterstock

“Vroeger” hadden we het over vroege- en late leerlingen en hoewel ik nog steeds het verschil niet weet is dit hetzelfde. Je verjaardag bepaalt over het algemeen wanneer je doorstroomt.

Nadat ik er een paar dagen over na had gedacht kwam ik tot een andere conclusie. In dat extra half jaar gaan ze de verdieping in en gaan ze met een extra dosis zelfvertrouwen en kennis naar groep 5. Dit is ontzettend waardevol en kan een positieve invloed hebben op het advies voor de middelbare school!

Back to reality

Zo ver is het echter nog lang niet. We zijn pas net een maandje begonnen in fase 4 en ik moet zeggen dat het goed gaat. Als ik de werkjes uit zijn werkboek nakijk zie ik dat ze echt goed zijn gemaakt en ook het lezen gaat in een rap tempo. Eigenlijk gaat alles opeens heel snel en is er bijna niets meer over van mijn kleuter. Hij schreef van de week bijvoorbeeld de namen van de kinderen die hij wil uitnodigen op zijn feestje op de kaarten. Ging heel goed en ik hoefde hem er niet bij te helpen. Toch was meneer het er niet mee eens, want hij wilde eigenlijk de namen in ‘schrijfletters’ schrijven. Aan elkaar dus zoals ze nu op school leren. En dat na een paar weekjes op school!

Hij heeft het nog steeds naar zijn zin gelukkig en dat zien we terug in een blij kind. We hopen natuurlijk dat dat zo blijft, maar voor nu kunnen we zeggen dat het goed gaat op school!

En jouw kind(eren)? Hoe zijn die begonnen in dit nieuwe schooljaar? Laat het me weten in de comments hieronder.

Liefs, Marisca

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *