Misschien heb je het al eens voorbij zien komen op TikTok of Instagram: ‘cash stuffing‘. Dit is een oude methode om contant geld overzichtelijk te bewaren. Eigenlijk hetzelfde als vroeger gebeurde met enveloppen. Toch is het ook nu weer enorm populair ondanks het feit dat we steeds minder betalen met contant geld. Juist nu alles zo duur is geworden, willen mensen grip houden op hun geld. Wij doen dat onder andere door middel van een weekbudget, een boodschappenbudget en verschillende digitale spaarpotjes. En toch ben ik ook gezwicht voor cash stuffing. Dat kan in enveloppen, maar ook in speciale budget binders. Inmiddels ook een enorme trend. Ik vertel je er alles over!
Wat is een budget binder en waarom zou je er één maken of kopen?
Budget binders, ook wel financiële binders genoemd, zijn een handig hulpmiddel om je contante geld te beheren. Dit is een mapje waarin je al je contante geld en cadeaubonnen kan bewaren. In dit mapje zitten namelijk verschillende plastic mapjes waarmee je de bestemming voor het geld kan categoriseren.
In de intro zei ik al dat we weinig doen met contant geld en in eerste instantie dacht ik daarom dat dit niets voor ons zou zijn. Ik keek naar de ontelbare cash stuffing filmpjes op TikTok en realiseerde mij uiteindelijk dat we toch nog wel gebruik maken van contant geld. In ieder geval vaker dan we denken.
Denk aan geld voor de hulp, maar ik vind het ook fijn om contant geld te pinnen van het boodschappenbudget voor op de markt bijvoorbeeld. Ook nemen we op vakantie zakgeld mee. Een deel contant en een deel zetten we apart op de rekening. Zo hebben we altijd geld bij de hand. Stel dat je een week of 10 dagen met vakantie gaat, dan kan je het geld verdelen over 10 mapjes. Zo zie je precies wat je uitgeeft per dag. Ook bonnetjes kun je er vervolgens in bewaren.
Of wat dacht je van zo nu en dan wat contant geld apart houden voor een dagje weg en de spaarpot van de kinderen? Kortom, er zijn nog altijd genoeg redenen om wat contant geld in huis te hebben.
Budget binder kopen
Nu ben ik sowieso een groot fan van mapjes en boekjes en aangezien ik zo blij word van al onze spaarpotjes, word ik hier minstens zo blij van. Heel veel had ik dan ook niet nodig om overtuigd te zijn, haha. Ik keek naar de diverse filmpjes en shopte uiteindelijk een roze budget binder op Amazon. Geen spon, maar wel een heel stuk goedkoper dan op Bol.com. Bij andere winkels zoals Action of HEMA zag ik niet iets vergelijkbaars waardoor dat dus geen optie was. Binnen een dag had ik mijn bestelling binnen.
Challenges
Maar wist je dat je je budget binder ook kan uitbreiden met allerlei challenges? Zo kun je een ‘no spend tracker’ toevoegen, maar ook een challenge toevoegen om zakgeld voor de vakantie bij elkaar te sparen. Dit kun je natuurlijk ook doen voor de feestdagen. Geld dat je later kan storten op je rekening of contant kan afrekenen. Er is zoveel leuks te bestellen om het sparen leuker te maken!
Budget binder maken
Maar hoe maak je een budget budget binder? Je hoeft er immers niet perse eentje te kopen of uit te breiden. Met een beetje creativiteit kom je al een heel eind:
- Gebruik een map of mapje dat je al hebt, bijvoorbeeld met insteekhoezen. Let op: dit is met muntgeld niet heel handig. In dat geval zou je kunnen werken met envelopjes.
- Print gratis budgetwerkbladen en plannerpagina’s uit op het internet. Er zijn veel websites waar je gratis budgetwerkbladen kunt downloaden en afdrukken om te gebruiken in je binder.
- Daarna kun je meteen aan de slag!
De toekomst van contant geld
Dit is natuurlijk heel erg leuk, maar het feit is wel dat contant geld steeds meer verdwijnt en niet in alle winkels wordt geaccepteerd. Bedenk daarom goed waarvoor je het contante geld zou willen gebruiken.
Bewaar en/of spaar jij nog weleens je contante geld? Zo ja, heb je daar dan ook een systeem voor? Klets mee in de comments hieronder!
Wat een prachtig en openhartig stuk over cash stuffen. Heel goed uitgelegd. Ik ben zelf nog niet klaar om te cash stuffen maar ben wel met 2 grote spaar challenges bezig. De 100 enveloppes spaar challenge en de 52 weken spaar challenge. Dat op zich is al een grote uitdaging en ben vast besloten het af te maken.