Home + Geld & Budget | Nieuwe spaardoelen voor 2021

Geld & Budget | Nieuwe spaardoelen voor 2021

Op 18 januari deelde ik onze spaardoelen voor 2020. Veel daarvan hadden te maken met investeren in ons huis. We wilden een nieuwe ketel (check!), een nieuwe schuur met overkapping (check!), maar ook een nieuwe keuken, nieuwe kozijnen in de slaapkamer en we wilden de gevel herstellen. Die nieuwe keuken, kozijnen en een compleet nieuwe gevel kwamen er, maar wel in een totaal ander huis. Dat zagen we niet aankomen. We verkochten ons huis, de overdracht is nog niet geweest, maar we blikken alvast vooruit naar 2021. Ons nieuwe huis is nieuwbouw, dus hier hoeven te niet te klussen. Dat wil niet zeggen dat we geen spaardoelen meer hebben, want die hebben we zeker nog wel. Dit zijn ze!

We hebben eigenlijk weinig materiële wensen. Onze spaardoelen voor komend jaar zijn voornamelijk praktisch of gericht op ontwikkeling en het maken van herinneringen. Het zijn ook geen bizar hoge uitgaven, maar we moeten er wel geld voor opzij zetten.

Korte cursussen

Dit jaar kwam het er niet van: korte trainingen en cursussen. Komend jaar wil ik er zeker een aantal doen. Via mijn werk, maar ook voor Mamablogger. Ik wil heel graag een fotografie training volgen en misschien ook wel een Instagram training om te leren hoe ik mijn bereik kan vergroten. Kortom, ik wil komend jaar wat meer investeren in mijzelf en Mamablogger.

Een extra laptop of computer

Over niet al te lange tijd gaan we aan de slag met mijn werkplek op zolder. Hier wil ik dan ook graag een nieuwe computer of laptop bij. Mijn MacBook is perfect, maar zowel Milan als Pat hebben deze ook wat vaker nodig. Milan helemaal, want die gaat straks steeds meer huiswerk krijgen dat hij op de computer moet maken. Ik twijfel echter tussen een extra MacBook of een iMac  computer die dan vast boven blijft staan. Hebben jullie tips?

De tuin!

Is de tuin in het ene huis net klaar, gaan we verhuizen 🙈. We verwachten in dit huis maar enkele jaren te wonen dus we willen niet teveel uitgeven aan de tuin, maar om een paar jaar tegen zand en tegels aan te kijken is ook geen optie. De tuin moet groener en de jongens moeten er lekker kunnen spelen van de zomer. We pakken het niet groots aan, maar in zulke projecten gaat altijd meer geld zitten dan je in eerste instantie denkt.

Een nieuwe kamer voor Floris

Floris krijgt begin komend jaar een nieuwe kamer. Zijn babykamer meubels worden dan vervangen voor een stoere peuter- en kleuterkamer met nieuwe meubeltjes. Ik heb al een beetje in mijn hoofd wat ik graag zou willen en Patrick vindt het als snel goed als ik maar niet hysterisch los ga haha.

Wat nieuwe meubels

Naast een bureau en een nieuwe kast voor mijn werkplek willen we ook een nieuwe kast in de keuken en misschien nog een nieuw bed. Verder zijn onze meubels relatief nieuw en hebben we geen nieuwe nodig, dat zou echt heel erg zonde zijn.

Een elektrische bakfiets

Dit is een behoorlijke kostenpost, want ik wil heel graag een elektrische bakfiets. Dit hoeft overigens geen nieuwe te zijn. Ik speur Marktplaats ook af voor een goede tweedehands. We wonen nu wat verder weg waardoor we verder moeten fietsen en mijn huidige bakfiets heeft geen versnellingen en trapondersteuning wat behoorlijk zwaar is. Dat is voor kleine stukjes niet zo erg, maar voor de langere stukken wel omdat ik dan echt last krijg van mijn bekken. Omdat ik zweer bij mijn bakfiets, wil ik er graag weer één en dus elektrisch. Wat zal ik blij zijn als die er is!

Buffer

Het geld vloog er doorheen de afgelopen maanden. Hoog tijd voor een buffer waarmee we onvoorziene uitgaven op kunnen vangen. Hoe hoog die buffer zou moeten zijn kun je eenvoudig uitrekenen op de website van NIBUD.

Tot slot: sparen voor hét huis

Van alle spaardoelen is dit de grootste en daar zullen we ook het langst over doen. Waar alle andere spaardoelen, doelen zijn voor dit jaar, is dit er eentje die we uit gaan smeren over enkele jaren. Met de verkoop van ons oude huis hebben we aardig wat overwaarde. Die overwaarde zetten we vast en daar willen we meer geld bij sparen. We hebben een behoorlijk spaardoel voor ogen waarmee we uiteindelijk hét huis willen gaan kopen waar we oud willen gaan worden. Ik zei de afgelopen maanden weleens dat ik hierna nooit meer een huis wil verkopen dus het volgende huis moet dus het huis gaan worden. Dat meen ik echt. Hier nemen we uitgebreid de tijd voor en we gaan er behoorlijk voor sparen. Zoals het er nu naar uit ziet willen we in deze wijk blijven en er wordt hier nog heel veel gebouwd. Daar is ook flink wat eigen geld voor nodig dus hebben we onszelf een doel gesteld. Zodra deze (bijna) is bereikt gaan we op zoek naar ons droomhuis.

Hebben jullie al spaardoelen gesteld voor het komende jaar? Zo ja, welke? Klets mee in de comments hieronder of op social media.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Reacties

 1. Christine
  10 december 2020 / 06:32

  Nou vooruit, nog even gauw hier ook nog een reactie dan 😉
  Het jaren 30 huis is van de baan en jullie gaan voor nieuwbouw begrijp ik?
  Wat fijn dat je onderhoudtechnisch nu al niet meer zo voor je nieuwbouw huurwoning hoeft te sparen hè?! Maar voor een casco nieuwbouw koophuis moet je inderdaad best wat eigen geld meenemen sinds alle extra’s niet zomaar meegefinancierd mogen worden.. hier ook echt bewuster geworden in dit afgelopen jaar, met dank aan de money planner van de Hema 😉 En ik kan niet wachten tot ik het jaaroverzicht zometeen in kan gaan vullen en de balans kan opmaken!
  Dat Nibud potje heb ik eens berekend en gaf aan dat wij 22k en een beetje als spaarpot nodig hadden.. wij hebben onze buffer altijd beraamd op 10k en wijken daar ook niet vanaf: er zat namelijk ruim 10k in opgenomen voor de inventaris en dat vinden wij echt onzin. Dus de uitkomst moet je ook voor jezelf eerlijk bekijken of je het noodzakelijk vindt om het geadviseerde bedrag daadwerkelijk als buffer aan te houden. Wij zetten ons geld boven de buffer liever direct in als aflossing op de hypotheek, misschien kunnen we dan vóór ons vijftigste wel hypotheekvrij worden! Onze maandlasten worden nu al steeds lager en dat is sowieso mooi meegenomen als de kinderen straks meer geld kosten en we misschien een paar jaar geen extra aflossingen kunnen doen. Nog een tip (volgens mij heb jij namelijk wel eens geschreven dat je ook fan bent van de viva column over het inzicht in andermans financiën): porterenee is een leuke site over geld, onder andere ook met een terugkerende rubriek waarin iemand inzicht geeft in zijn/haar uitgaven.

  • Marisca
   Auteur
   10 december 2020 / 08:11

   Haha gezellig, nog een reactie! Klopt, het jaren ’30 huis is van de baan. We merken dat we de luxe van nieuwbouw toch wel heel erg fijn vinden. We hebben de afgelopen jaren zoveel gedaan aan ons huis en nog was het niet af. Dat is een koophuis nooit, maar het vermoeide ons ook weleens. Daarom zijn we heel blij met de rust die we wat dat betreft nu mogen ervaren. We zijn al aan het rondkijken in de wijk, maar casco is inderdaad ook heel erg casco, dus daar moet geld bovenop 😉.

   Wat betreft het NIBUD, daar heb je gelijk in. Zij schatten vaak veel hoger dan dat echt heel noodzakelijk is. Wat jullie doen, doen wij inderdaad ook. Goed om dat er nog even bij te vermelden. En aflossen op de hypotheek brengt inderdaad ook veel ruimte, zeker wanneer de kinderen duren worden.

   Porterenee ken ik en lees ik ook regelmatig, super interessant. Wil ook de podcasts gaan volgen en heb de money planner van haar inmiddels ook in huis voor het grote spaardoel.

 2. MarjonS
  10 december 2020 / 08:07

  Mooie spaardoelen. Het geld gaat er altijd sneller doorheen dan je wil 🤣

  Wij gaan trouwen in 2022 (ivm Corona verschoven). Hier is al geld voor maar sparen nog wat bij.
  Dan nog een raamkozijn op onze slaapkamer (van de kids dit jaar gedaan) en we moeten nodig een nieuwe douchebak en douchecabine. Rest van de badkamer is in orde.

 3. Sandra Timmermans
  10 december 2020 / 10:52

  2021… spaarpot aanvullen want hebben in 2022 wel behoorlijk wat plannen. Ja komt ook een spaarplan vrij van bijna 25k. Maar ja willen dan een dakkapel, airco en zonnepanelen op het dak. En ja de wens om mooi verre reis met gezin willen we ook binnen nu en 5 jaar maken. En ja we zijn ook aan het kijken voor een caravan… dus ja hoop wensen

 4. Lies
  10 december 2020 / 13:14

  Leuk!! Ik kan niet zo veel sparen.. maar heb wel aparte spaarpotjes.
  Zo zet ik altijd geld apart voor de zorgverzekering eigen risico.. (die heb ik helaas altijd vol). En voor gemeentelijke lasten, mocht de rekening onverwacht hoog uit vallen.
  En de potje waar ik niet aan mag zitten/voor nood als er iets stuk is.
  Een potje voor de auto en voor als ik een koophuis wil kopen. Het gaat allemaal niet zo hard.. echt kleine bedragen.. maar vind het wel overzichtelijk!
  En een potje wat ik vrij mag uitgeven zegmaar.
  Ik denk dat ik er nog een potje bij maak voor vakantie 2021! Dat is nog wat gerichter sparen.. nu nog hopen dat dat weer kan in 2021!

 5. Carolien
  18 december 2020 / 15:43

  Ik heb alles net bijwerkt wat er nu op de spaarrekening staat en waar we naar toe moeten. We hebben dit jaar in juli een nieuwbouwhuis gekocht wat eind 2021 wordt opgeleverd als het goed gaat. We hebben afgelopen jaar goed kunnen sparen door corona ( wij hebben minder uitgegeven). Komend jaar blijven we door sparen en de luxe dingen beperken we ( we blijven wel leven hoor en lekker eten blijft ook). Komend jaar ook veel kosten voor het nieuwe huis dus bij ons knip erop. Met corona lukt dat goed.

  • Marisca
   Auteur
   20 december 2020 / 08:30

   Ja, wij merken ook dat we minder hebben uitgegeven, maar vervolgens wel weer veel aan de verhuizing en eerder dit jaar aan onze tuin waar we vervolgens maar heel kort van hebben genoten. Dat was laatste wel even een dingetje, maar het is zoals het is. Een nieuwbouwhuis is inderdaad een grote kostenpost, maar wel heel erg gaaf! Waar gaan jullie wonen?

   • Carolien
    20 december 2020 / 17:24

    Het huis kwam op ons pad, we waren niet opzoek zo veel geluk gehad. Maar kost ook veel dus sparen maar. We wonen in Wageningen en blijven daar ook wonen de nieuwe wijk heet Buitenoord.

    • Marisca
     Auteur
     22 december 2020 / 19:53

     Wat fijn dat jullie zoveel geluk hebben gehad! Dan heeft het vast en zeker zo moeten zijn 🙂

     • Carolien
      26 december 2020 / 21:21

      Ja een keer geluk in het leven is fijn.