Home + Geld & Budget | Naar de hypotheekadviseur

Geld & Budget | Naar de hypotheekadviseur

Als je mij al even volgt dan weet je dat we heel graag een nieuw huis willen kopen in de wijk waarin we nu wonen. Toen tijdens corona heel duidelijk werd dat ons vorige huis echt te klein werd hebben we lang nagedacht over verbouwen of verkopen. We kozen uiteindelijk voor dat laatste, nu bijna drie jaar geleden. We hebben ons suf gezocht naar een nieuw huis, maar kwamen nergens tussen vanwege de gekte op de huizenmarkt, toen al. Daarom besloten we verder te kijken en kwamen uit bij deze nieuwe wijk en zijn tijdelijk gaan huren…

Tijdelijk en nu weer door

Dit deden we toen puur voor mijn gemoedsrust. Ik had het niet meer naar mijn zin in ons oude huis en had nergens een plek om goed thuis te kunnen werken. In coronatijd best een ding. We schreven ons in en kregen een prachtig, energiezuinig hoekhuis toegewezen. We zijn de eerste bewoners en jeetje, wat kwamen we hier tot rust. Ons vorige huis was oud en we waren altijd aan het klussen. Vlak voor we het te koop zetten hadden we zelfs nog een nieuwe schuur laten bouwen met overkapping omdat de vorige schuur steeds slechter werd. Het was na 12 jaar daar tijd om verder te gaan en te zoeken naar een toekomstbestendig huis. Dit wordt het laatste huis dat we willen kopen en hier hopen we oud te worden. Dat maakt ons overigens ook wel kritisch.

Maar hoewel we toen dachten dat de huizenprijzen wel zouden zakken, deden ze dat niet. Sterker nog, ze gingen nog verder omhoog én de rente steeg afgelopen jaar mee. Vanaf afgelopen zomer heb ik een kort dagboek bijgehouden over onze zoektocht naar hét toekomstbestendige droomhuis, want we gingen naar de hypotheekadviseur en zijn boodschap was vrij helder. Dit verslag lees je hieronder.

Korte side note voor je verder leest

De afgelopen periode kreeg ik regelmatig de vraag waarom we zo graag weer een huis willen kopen als we hier zo fijn wonen. Goede vraag, maar voor ons is het een investering in de toekomst. Hopelijk ook eentje voor de jongens als dat huis ooit verkocht moet worden omdat wij er dan bijvoorbeeld niet meer zijn. We willen ze dan iets na kunnen laten. We willen toekomstbestendig thuis waar we mee kunnen doen wat we willen en onze maandlasten verlagen door hypotheek af te lossen.

Tegelijkertijd is de vraag heel terecht, want we wonen hier zo heerlijk. Het huis is fijn, we wonen heerlijk rustig en als er iets stuk gaat wordt het geregeld. Het is een energiezuinig huis waardoor onze energiekosten erg laag zijn. Een nieuw, bestaand huis kopen betekent ook goed kijken naar energieleveranciers en gaan voor de beste deal wanneer we een nieuw energie contract afsluiten. Dit alles bovenop de hypotheeklasten die nu erg hoog zijn. Kortom, we weten het niet zo goed. We wonen nu ook heel fijn en het is ook zeker niet zo dat we ontevreden zijn of wat dan ook. Absoluut niet. We hebben alleen een doel.

Woensdag 13 juli 2022

Hoewel ik bang ben voor een mogelijke teleurstelling, maak ik toch een afspraak met de hypotheekadviseur. Eerst gaan we lekker met vakantie en na de vakantie gaan we erheen. Er volgt een korte telefonische intake. Er worden vragen gesteld, denk hierbij aan vragen als “hebben jullie beiden een vast contract?” Ja, gelukkig wel. “Zijn er eventuele schulden en/of kredieten waar we rekening mee moeten houden?” Nee, helemaal niets, zelfs geen telefoonabonnement met toestel die BKR geregistreerd is. En er volgden nog meer vragen. De afspraak wordt per mail bevestigd en Pat en ik moeten achter een werkgeversverklaring aan. Het begin is er!

Donderdag 14 juli 2022

Er worden veel nieuwe huizen gebouwd in de wijk en er staan er weer een aantal op Funda. We gaan er vanuit dat deze nog niet onder optie staan. Op de website staan er echter veel onder optie en de huizen die nog wel beschikbaar zijn, voldoen niet helemaal aan wat we graag willen of zijn simpelweg veel te duur. We wisten dat het niet gemakkelijk ging worden, maar zoals het er nu naar uitziet duurt het heel lang voor jullie dit dagboek kunnen lezen haha.

Vrijdag 5 augustus 2022, naar de hypotheekadviseur

We zijn terug van vakantie en worden vanmorgen om 10.00 uur verwacht bij de hypotheekadviseur. Twee jaar geleden gingen we voor het laatst en we zijn inmiddels meer gaan verdienen. Maar tegelijkertijd is de rente ook gestegen en is je geld heel wat minder waard. Ik moet zeggen dat ik niet zo optimistisch ben…

Mijn voorgevoel klopt wel een beetje. We kunnen een mooi hypotheekbedrag “krijgen”, maar het wordt heel erg krap als we in onze wijk een huis willen kopen. De hypotheekadviseur was een wat oudere man die heel eerlijk en duidelijk was. Precies wat we nodig hadden. Hij gaf aan dat we boven gemiddeld verdienen, het fijn is dat we geen schulden hebben én dat het goed is dat er spaargeld is, maar dat we simpelweg minder kunnen lenen vanwege de stijgende rente.

Hij zei letterlijk dat als we een half jaar eerder waren gekomen, dat gewoon een ton (!) had gescheeld in ons geval. Dat is natuurlijk niet wat we wilden horen. Toch biedt het ook duidelijkheid. We weten wat er wel en niet kan.

De vraag is alleen of we die tophypotheek willen met deze rente. De hypotheekadviseur rekende uit wat onze netto woonlasten zouden worden met de huidige rente. Dan ga je gewoon naar de €1600,- á €1700,- netto! En dan hebben we het over een rijtjeshuis hè? Weliswaar nieuwbouw en met energielabel A++++, maar dan nog. Wat een geld. Willen we dat? Het antwoord is ‘nee’, want we willen ook leven en kunnen sparen.

Eenmaal thuis schrijven we ons wel in voor allerhande nieuwsbrieven over nieuwbouwprojecten in de buurt. Ook elders in Gouda en zelfs iets buiten Gouda. Zo kunnen we prijzen vergelijken en houden we de markt in de gaten.

Tegelijkertijd vind ik het verschrikkelijk voor starters en alleenstaanden. Er zijn echt nog maar heel weinig opties als je een huis zoekt.

Vrijdag 13 januari 2023

Fast forward naar januari. De afgelopen maanden hebben we goed nagedacht en oneindig veel huizen bekeken op Funda. We hebben veel leuke huizen gezien, maar wanneer een huis een laag energielabel heeft (of zelfs label C), durfden we het niet aan. Deze huizen verbruiken nog gas en dat betekent bovenop de koopsom en de kosten koper, een flinke investering om te verduurzamen. En dat moeten we dan op korte termijn gaan doen aangezien we vanaf 2026 moeten betalen voor onze CO2-uitstoot. Tel daar de nieuwe maandlasten bij op (want de energierekening wordt dan een flink stuk hoger) en we realiseren ons dat we dat niet willen. We willen immers ook nog een beetje leven en dat wordt dan wel heel krap.

De verwachting

We volgens de huizenmarkt op de voet en zien dat de huizenprijzen zakken. Dat merken we hier in de wijk ook al. Huizen staan veel langer te koop (logisch, want een rijtjeshuis voor €550.000 k.k. is een hoop geld) en doen zelfs al mee met de komende ‘Open Huizen Dag’. Onze salarissen gaan dit voorjaar nog een stuk omhoog dus ik wil van de zomer een nieuwe check laten doen bij de hypotheekadviseur. Ondertussen sparen we nog even flink door. Ook gaan we kijken of er wellicht een mogelijkheid is dit huis te kopen.

En mocht het dit jaar of volgend jaar nog niet lukken, dan wonen we hier alsnog heel erg fijn en dat is al een groot geluk in deze tijd.

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *