Home + Geld & Budget | Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van prinsjesdag en de zorgverzekering

Geld & Budget | Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van prinsjesdag en de zorgverzekering

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag. Ik ben dan altijd aan het werk, maar kon het stiekem toch niet laten om even te kijken hoe onze koning en koningin eruit zagen. Het heeft toch altijd wel iets vind ik. Als mensen denken aan Prinsjesdag denken ze vrijwel meteen aan de jurk van onze koningin en natuurlijk de bijzondere hoeden, maar de boodschap is natuurlijk het belangrijkst. Lange tijd heeft de boodschap op Prinsjesdag directe gevolgen gehad voor onze financiële situatie en stiekem heb ik daar nog steeds een beetje last van.

De boodschap van Prinsjesdag raakt ons allemaal

We hebben het een aantal jaren financieel moeilijk gehad. Ik heb er wel vaker over verteld dus zal dat nu niet heel uitgebreid doen, maar we hadden een onverkoopbaar huis door de crisis en gewoon heel veel pech in ons huidige huis en met auto’s. Dat betekende dat we hard werkten, maar we niet alles konden betalen en onverwachte dingen helemaal niet direct konden betalen. Ontzettend moeilijk en iedere maand hing ik huilend boven de administratie. Tegelijkertijd weet je dat het eindig is en dat er echt betere tijden komen. Zeven magere jaren, zeven vette jaren zullen we maar zeggen 😉

Wij hoopten destijds echt dat de boodschap tijdens Prinsjesdag positief zou zijn, de economie weer aan zou trekken en de prijzen niet (teveel) omhoog zouden gaan. Dat zou ons allemaal raken en voor ons zou dat wel heel nare gevolgen kunnen hebben.

Ben je benieuwd naar de actuele wijzigingen en updates? Kijk dan eens op deze pagina over veranderingen voor 2020 zorgverzekering.

Onze zorgverzekering

De zorgverzekering kost ons een behoorlijke hap uit ons inkomen. Wij betalen €290,- per maand voor vier personen. Alhoewel, de jongens zijn gratis meeverzekerd. We betalen best veel omdat we ons afgelopen jaar uitgebreid hebben verzekerd. We wisten namelijk dat Patrick een geheel nieuw gebit zou krijgen.

We weten echter nog niet wat de zorgverzekering komend jaar gaat doen…

Wat weten we op Prinsjesdag en wat gebeurt er daarna?

17 september 2019

Prinsjesdag valt altijd op de derde dinsdag van september. De koning leest de troonrede voor waarin de plannen van het kabinet staan. De veranderingen op het gebied van de zorgverzekering 2020 zijn dan bekend. Welke vergoedingen zitten er bijvoorbeeld in het wettelijk basispakket? Verandert het verplicht eigen risico? En wat gebeurt er met de zorgtoeslag? Deze nieuwe plannen hebben gevolgen voor alle inwoners van Nederland. Voor de één meer dan de ander, omdat de één het beter kan dragen dan de ander, maar we gaan het wel allemaal merken. Hieronder heb ik een praktische tijdlijn voor je waarop je kunt zien wanneer je welke berichtgeving kunt verwachten en wanneer je zelf actie moet ondernemen.

12 november 2019

Alle zorgverzekeraars zijn verplicht om voor deze datum hun nieuwe zorgpremie van 2020 bekend te maken. De zorgverzekeraar bepaalt dit zelf.

31 december 2019

Vind je de nieuwe zorgpremie bij je huidige verzekeraar aan de hoge kant of wil je om een andere reden overstappen? Dan moet je dit gedaan hebben voor 31 december 2019. Tip: als je vóór 1 januari 2020 een zorgverzekering van FBTO afsluit, zegt FBTO automatisch je oude zorgverzekering op. Daarnaast kun je kiezen wanneer je je premie betaalt, bijvoorbeeld direct na het storten van je salaris.

31 januari 2020

Je hebt nog wel even bedenktijd, maar je moet voor 31 januari 2020 een nieuwe zorgverzekering af hebben gesloten.

Gelukkig was de boodschap behoorlijk positief. Misschien brengt de baard van de koning wel geluk 😉 Zo wordt er geld opzij gezet voor de zorg, het onderwijs en de woningmarkt. Daar profiteren we allemaal van. De middenklasse, waar wij toe zouden behoren, gaat er volgens de berekeningen 2% op vooruit wat betreft salaris. Heel erg welkom natuurlijk! Hier vind je alle informatie met betrekking tot de Miljoenennota.

Dit is een samenwerking.

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Christine
  23 september 2019 / 05:27

  Als het even kan: wij leggen onze eindejaarsuitkering ‘in’ om de zorgverzekering inéén keer te betalen voor het hele jaar. Onze zorgverzekeraar geeft ons 2% korting.. dat is maar een kwart maand, maar het gaat ons er met name om dat de eindejaarsuitkering die voor ons echt een extraatje is, goed geïnvesteerd wordt in een last die we vervolgens niet meer elke maand hoeven op te brengen..
  Nogmaals: het moet kunnen, want ik weet ook dat er genoeg zijn die reikhalzend uitkijken naar de eindejaarsuitkering en dat hard nodig hebben voor andere dingen..

  • 23 september 2019 / 05:50

   Wat goed! Dat geeft het hele jaar rust en jullie hebben er dan geen omkijken meer naar, heel erg goed van jullie. Alleen ik krijg bij ons eindejaarsuitkering dus het is niet genoeg het voor het hele jaar te betalen. Omdat ik het eind november al krijg gaat dat vooral naar de dure decembermaand en betalen we het hotel met kerst ervan.

   • Christine
    23 september 2019 / 11:38

    Dan moet je het hele jaar er geld voor opzij leggen en dan maakt het dus niet zoveel uit of je direct al betaald in maandbetalingen, hè?
    Wat eventueel ook een optie is voor meelezers:
    naast de standaard maandbetalingen kun je informeren bij je zorgverzekeraar welke opties er nog meer zijn. Ze lopen er vaak namelijk niet mee te koop, maar bij ons kun je naast een jaarbetaling ook twee halfjaarlijkse betalingen doen, als je dus net als bij jullie één eindejaarsuitkering krijgt (wij krijgen hem overigens ook in november ;)), dan kun je daar het eerste halfjaar, en van je vakantiegeld in mei het tweede half jaar betalen..
    Soms is dit júist een fijne optie voor mensen die niet veel te besteden hebben, zodat ze elke maand wat meer lucht hebben.. overigens is de korting op halfjaarlijkse betalingen bij ons 0.75%.. niet zo groot dus helaas als jaarlijks ineens het bedrag voldoen.