Home + Deze doelen, gedachtes en gewoontes veranderden onze money mindset

Deze doelen, gedachtes en gewoontes veranderden onze money mindset

De laatste jaren zijn we veranderd van ‘spenders’ naar spaarders. Onze money mindset, zoals dat zo mooi heet, veranderde behoorlijk, maar dat gebeurde natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Daar ging tijd overheen. Wijsheid komt met de jaren zullen we maar zeggen 😉 Wat welke doelen en gedachtes waren van invloed op onze money mindset? In het kader van ‘finance friday’ vertel ik daar wat meer over!

Doel: ons droomhuis

Om te beginnen ons droomhuis. Door corona realiseerden we ons dat we uit ons huisje groeiden en gingen we serieuze plannen maken om naar ons droomhuis toe te werken. Stap 1 was het huis verkopen. Daar kunnen we een vinkje achter zetten. Stap 2 is zoveel mogelijk sparen om, naast de overwaarde van het oude huis, bij ons nieuwe huis te leggen. We zijn er inmiddels behoorlijk zeker van dat we in deze wijk willen blijven. Een mooie wijk, maar de huizenprijzen hier zijn niet mis. Sowieso nergens haha. We houden Funda in ieder geval de gaten en willen ondertussen zoveel mogelijk sparen voor hét huis.

Doel: financiële stabiliteit

We hebben beiden een prima inkomen en een vast contract. Dat voelt heel veilig, maar dat kan morgen heel anders zijn. En stel nu dat één van ons wat overkomt en er een inkomen weg valt? Dan is er misschien nog enige vorm van stabiliteit in de vorm van een uitkering, maar een goede financiële buffer voelt toch veiliger. Ook bij kleinere dingen zoals het kapot gaan van een wasmachine. Die buffer is er, maar die komt niet op je bankrekening aangewaaid. Er was dus werk aan de winkel om die buffer te vergroten.

Gedachte: kleine bedragen maken wel degelijk een verschil

En het vergroten van die buffer kan niet in één keer. Zou leuk zijn, maar het kan simpelweg niet. Met kleine bedragen gaat het minder snel, maar in veel gevallen moet je het toch hebben van die kleine bedragen. Ik vond het altijd heel demotiverend. En wat maakten die kleine bedragen nu voor verschil? Inmiddels weet ik dat ze wel degelijk een verschil maken, want die kleine bedragen vliegen je portemonnee uit en komen niet meer terug.

Nu zal ik altijd blijven genieten van een terrasje, een warme chocolademelk, dat ene notitieboekje dat ik toch niet nodig heb etc., maar ik ben mij er wel van bewust dat ik daar ook wat anders mee kan doen dus ik maak nu vaak toch andere keuzes.

Gedachte: we moeten een financieel plan maken

Zo’n positieve money mindset is niets zonder doel en dus maakten we een financieel plan. We stelden een spaardoel en ik werk inmiddels met een nieuw boekhoudprogramma. We stelden een spaardoel en hebben daar inmiddels ook een nieuw doel aan gekoppeld wat betreft extra inkomen. Zo hopen we het doelbedrag te vergroten zodat ‘project droomhuis’ hopelijk wat dichterbij is.

Ook lees ik steeds meer over beleggen en ben ik heel laagdrempelig en met kleine bedragen begonnen met het kopen van Bitcoins en Lightcoins. Gewoon om er wat gevoel bij te krijgen.

Gewoonte: zoveel mogelijk financiële podcasts luisteren en blogs en boeken lezen over geld

Via mijn kerstpakket kreeg ik een proefabonnement op de Flair en het eerste wat ik doe is de rubriek ‘Waar doen ze het van’ open slaan. Ik vind dat zo interessant! Ook check ik dagelijks Porterenee en luister ik naar haar podcasts. Ik zuig al die info op als een spons en begin het allemaal steeds beter te begrijpen.

Gewoonte: bloggen over geld en ons spaardoel

Zelf houd ik een spaardagboek bij over de vorderingen van ons spaargedrag. Als stok achter de deur, maar ook voor meer bewustwording bij onszelf. Ik wil gewoon heel graag dat het lukt waardoor we nóg gemotiveerder zijn om meer te sparen en na te denken over onze uitgaven. En ik hoop op mijn beurt dan weer dat dat jullie inspireert of motiveert.

We zijn heel erg op de goede weg en zijn oprecht anders gaan denken over geld.

liefs

ComputerComputer

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *