Home + Geld & Budget | Boodschappenbudget 2024

Geld & Budget | Boodschappenbudget 2024

Nog steeds hoor ik wekelijks wel iemand zeggen dat de boodschappen zo enorm duur zijn geworden. Niet zo gek, want we doen allemaal boodschappen en die kosten raken ons direct in onze portemonnee. Zo ook bij ons. Aan het einde van een week, bleek dat het geld er wel heel snel doorheen ging. Maar waaraan? Voornamelijk aan de boodschappen, zo bleek. Dat moest anders vonden wij en we stelden een boodschappenbudget in. Maar inmiddels redden we het niet meer met dat budget. Daarom hebben we deze bijgesteld.

Boodschappenbudget 2024: een verhoging

Zodra onze salarissen binnenkomen, ga ik aan de slag met de administratie. Ik zet alle vasten lasten op een rij, betaal rekeningen en zet budgetten apart. Ik heb het dan over boodschappen- en weekbudgetten. Onder onze betaalrekening hebben we 10 potjes: vijf voor de boodschappen in week 1 tot en met 5 en vijf voor het weekbudget van week 1 tot en met 5. Week 5 hebben we overigens niet iedere maand nodig, het is maar even met hoe het uitkomt.

In ieder potje ging voorheen €175,-, zowel voor het boodschappenbudget als voor het weekbudget. Zodra de boodschappen dan binnenkomen of we zelf boodschappen doen, betaal ik dat gewoon van de betaalrekening. Daarna boek ik dat bedrag terug uit het potje van die betreffende week. Zo zie je in één oogopslag wat je nog over hebt van het budget van die week. Het geeft inzicht, maar vooral ook grip, want je weet nu waar je geld heen gaat.

Het afgelopen jaar zijn de kosten voor boodschappen flink gestegen en dat merkten we ook aan onze budgetten. Op een gegeven moment merkten we dat het steeds moeilijker werd om daarmee uit te komen met zijn vieren. We hebben uiteindelijk besloten het bedrag te verhogen naar €200,- per week.

Inclusief koopzegels

Dit is voor veel mensen een hoog bedrag en dat realiseren wij ons ook. Het is echter wel zo dat in dit bedrag ook de dubbele koopzegels verwerkt zijn. Wij sparen koopzegels bij Albert Heijn en sparen dubbel met Premium. Dat tikt behoorlijk aan, maar je moet het er wel iedere week bij leggen. Daarom hebben we besloten het mee te nemen in het budget. Zo merken we er niet veel van en komen we ook niet voor verrassingen te staan.

Nu werken we als volgt: 

 • Nadat de salarissen zijn gestort, verdelen we de budgetten over de potjes;
 • Zodra de boodschappen binnenkomen, betalen we deze van de gewone rekening;
 • Daarna maken we dat bedrag over vanuit het potje van die week naar de gewone betaalrekening;
 • Zo zien we meteen hoeveel er nog over is voor die week;
 • Vervolgens pin ik €20,- van het boodschappenbudget (dit pinnen we van de €200,- dus is niet extra);
 • Extra boodschappen (bijvoorbeeld een vers brood) worden betaald van die €20,- contant, zo kom je niet in de verleiding veel extra te kopen dat je eigenlijk niet nodig hebt, of wat niet zo goed is voor je;
 • Wat over is uit de potjes lees je terug in mijn maandelijks overzicht van de budgetten en wordt verdeeld over verschillende spaarpotjes;
 • Wat over is van het contante geld, leg ik apart voor onze huishoudelijke hulp, mijn wenkbrauwen of ik leg het apart voor een cadeautje etc. Dat scheelt namelijk weer voor het weekbudget.

Ik hoop dat ik het zo een beetje duidelijk heb uitgelegd, maar mocht je vragen hebben hierover, stel ze dan gerust in de comments hieronder. Hebben jullie een boodschappenbudget of een weekbudget?

liefs

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Reacties

 1. Else
  23 januari 2024 / 06:10

  Hoi,
  Pinnen jullie seb€ 20,- van de € 200,-? Of is het budget eigenlijk € 220,-?

  • Marisca
   Auteur
   23 januari 2024 / 06:27

   Goede vraag, is inderdaad niet helemaal duidelijk. Zal dat nog wat duidelijker in de tekst zetten. We pinnen die €20,- van de €200,-

 2. Judith Ruitenburg
  23 januari 2024 / 06:58

  Voor hoeveel doen jullie dan boodschappen zonder de dubbele spaarpunten?

  • Marisca
   Auteur
   23 januari 2024 / 07:08

   Goede vraag: zo tussen de €140,- en €150,-. Dat is gemiddeld. Soms iets minder.

 3. Merel
  24 januari 2024 / 08:02

  Hi! Misschien een gekke vraag maar als jullie het pinnen en daarna terugboeken komt dat dan eind van de maand nog wel uit? Als in, eind van de maand staat onze vaste laste rekening praktisch op 0 omdat dan alle vaste lasten zijn afgeschreven (wij hebben een andere pinpas voor boodschappen etc) dus als wij dat zouden doen zouden we de 4e/5e week telkens ‘rood staan’ voordat we het terugboeken uit het potje. Hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd haha!

  • Marisca
   Auteur
   24 januari 2024 / 08:48

   Hi! Ik denk dat ik snap wat je bedoelt, haha. En we herkennen het ook hoor. Uiteindelijk gaan gedurende de maand alle vaste lasten eraf en wordt die rekening steeds leger. Het voordeel van je boodschappen bestellen is, dat je ’s morgens een pakbon krijgt. Hierop staat wat je precies moet betalen aan de deur als de boodschappen worden bezorgd, inclusief statiegeld en koopzegels. Mocht het op de rekening niet lekker uitkomen, dan boek ik aan de hand van de pakbon alvast het bedrag over. Dan doen we dat vooraf in plaats van achteraf, maar het principe is nog steeds hetzelfde. Mocht het dan zo zijn dat we toch iets minder af moeten rekenen omdat we zelf statiegeld hebben ingeleverd (schatten we van tevoren wel in, dus houden we al rekening mee), dan boeken we het verschil weer even terug naar het boodschappenpotje, maar dat verschil is altijd minimaal omdat we vaak wel weten wat we ongeveer zelf inleveren.

   Heb je daar iets aan? Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

   Groetjes,
   Marisca

   • Merel
    24 januari 2024 / 08:51

    Ik begrijp ‘m helemaal! Dankjewel voor je reactie 🙂

 4. Ilse
  26 januari 2024 / 06:07

  Pfff, wat een klap geld aan boodschappen!
  Om de één of andere reden geven wij ondanks de hogere prijzen nu minder uit aan boodschappen dan in voorgaande jaren, betalen we van het boodschappenbudget meer dingen dan voorheen en kopen we ook koopzegels (geen dubbele).
  Ongeacht hoe lang de maand duurt, is ons budget € 700 per maand voor gemiddeld 3 personen (mijn pubers wonen de helft van de tijd bij hun vader). Ik ben een echte aanbiedingenjager en sla die ruim (maar dan ook echt ruim) in en ik hou niet van verspilling/eten weggooien, dus we hebben wel geïnvesteerd in een extra vriezer.
  Op onze bankrekening vul ik iedere maand 4 potjes met € 175 voor boodschappen. Alles wat daarvan per week overblijft, gaat naar een extra potje omdat een maand altijd langer duurt dan 4 weken. Soms moet ik wat schuiven tussen de potjes, maar per maand komen we prima uit. Voorheen gaven wij ook veel meer uit aan boodschappen hoor, maar onze kliko’s (a.k.a. pubers) hebben denk ik de ergste groeispurt achter de rug.