Home + Foto’s maken op school, mag dat?

Foto’s maken op school, mag dat?

Afgelopen donderdag was het zo ver, Milans tweede kerstdiner op school en wat doen de meeste ouders dan? Telefoon/camera in de aanslag en foto’s maken! Eentje thuis voor de kerstboom nadat ik hem net had omgekleed en in de klas ook nog eentje aan tafel, want het is toch ook schattig?

Ik zag ze op mijn Facebook tijdlijn dan ook lekker vaak voorbij komen: kinderen in de schattigste kerstoutfitjes en helemaal klaar voor het diner van het jaar.

En daar stond ik dus als trotse moeder in de deuropening van de klas met de hand van Milan in mijn ene hand en mijn nieuwe camera in mijn andere hand, want daar kon ik mooie foto’s mee maken in het donker.

Of niet, want de juf vertelde dat we geen foto’s mochten maken…

En ja, ik moet bekennen dat ik daar geïrriteerd op reageerde, want waarom mag je geen foto maken van je eigen kind? En terwijl het werd gezegd gingen er ongeveer tien flitsers af van ouders die in de klas ook al foto’s stonden te maken. Ook andere ouders reageerden verbaasd en een aantal maakten toch nog even snel dat ene leuke fotootje. Ook ik deed dat moet ik eerlijk bekennen.

Ja, de school had een fotograaf geregeld die even in alle klassen wat foto’s kwam nemen en die verschijnen dan ergens in de komende week/weken op de website. Prima en heel erg leuk natuurlijk, maar het gaat juist om die ene foto aan de tafel. Gewoon even dat leuke moment vastleggen. Voor veel kinderen was dit ook het eerste diner en dan kan ik mij heel goed voorstellen dat je opa en oma ook even dat fotootje door wilt sturen. Daar wil je niet een week of twee op moeten wachten en hopen dat je kind überhaupt op de foto staat.

De andere kant is dat ik de school natuurlijk ook begrijp, er zijn misschien kinderen waarbij de situatie dusdanig is dat het simpelweg niet veilig is als die foto per ongeluk op Facebook verschijnt. Je weet immers maar nooit. Of ouders willen het gewoon niet, dat is hun goed recht natuurlijk.

Maar het is lastig, want er is nergens vermeld dat het niet mocht (tenminste ik heb het niet kunnen ontdekken), dus je jaagt sommige ouders misschien een beetje tegen je in het harnas en dat is zonde op zo’n avond.

In hoeverre is het beleid als er tijdens de Sinterklaasintocht buiten wel volop foto’s worden gemaakt (en zorg dan maar eens dat je alleen jouw kind op de foto krijgt, dat is praktisch onmogelijk), maar tijdens de Kerst mag het weer niet? En kun je het voorkomen in een tijd waarbij iedereen een mobiel in zijn zak heeft zitten waarmee je foto’s kan maken? En heb je te maken met portretrecht of is het een situatie en mag het dan weer wel? En heeft de school dat ook wel duidelijk?

Kortom, het roept vragen op en dan valt of staat alles met communicatie. Misschien had het al gescheeld als de regels helder waren en ouders van tevoren al wisten dat het niet mocht. Of misschien had er duidelijk vermeld moeten worden dat je een foto mag maken van je eigen kind, maar niet van de rest van de klas. In mijn ogen logisch, maar voor de duidelijkheid is het misschien handig om te vermelden. Je kunt dan buiten nog een foto maken met vriendjes en vriendinnetjes als de andere ouders dat ook oké vinden.

Ik baalde stiekem best, maar ik heb in ieder geval toch nog een foto kunnen maken van Milan die aan de tafel zat.

Ik ben heel erg benieuwd naar hoe andere ouders en scholen hiermee omgaan. Is er een beleid bij jullie op school rondom het zelf maken van foto’s en hoe word dit dan gecommuniceerd? Ik ben hier echt heel erg benieuwd naar omdat ik voor mijn werk als medewerker digitale communicatie ook regelmatig vragen krijg over het maken van foto’s. Misschien leer ik er juist ook van. Wij hebben echter wel een beleid hierop gemaakt en communiceren dit ook. Daarnaast werken wij met toestemmingsverklaringen, maar ik kan mij voorstellen dat dit op een school misschien anders werkt en/of niet haalbaar is.

Nogmaals, ik heb natuurlijk een mening, maar kan mij ook goed in die van de school verplaatsen. Het is dan ook zeker niet mijn bedoeling mij negatief uit te laten over de school, want het is een zeer goede en fijne school, maar ik ben wel oprecht benieuwd.

Laat het me weten in de comments hieronder.

liefs-marisca-mamablogger-mama blogger-

 

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 Reacties

 1. 19 december 2015 / 18:33

  Bij ons mogen inderdaad al jaren geen foto`s meer gemaakt worden. Toen Damiën op de kleuterschool zat waren er nog geen problemen mee, maar toen Daelyn een tijdje later op de peuterspeelzaal zat, mocht het al niet meer. Nu mag je op school helemaal geen foto`s meer maken. Van je eigen kind ergens in een hoekje, zonder dat er een ander kind te zien is, zullen ze niet zo heel moeilijk doen, maar zodra je een telefoon in je hand pakt en een ’telefoon-pose’ aanneemt staan ze al naast je. Inderdaad jammer, want tijdens de verjaardag mis je net die ene leuke foto op die coole verjaardagsstoel met de kroon, maar aan de andere kant ook begrijpelijk. Ze maken hier inderdaad wel zelf foto`s die ze op de website zetten, ook van dingen waar geen ouders bij aanwezig zijn en waar je dan geen foto van had kunnen maken, dus dat is dan wel weer leuk.

 2. Rebecca
  19 december 2015 / 22:14

  Ik begrijp de school inderdaad ook wel. Maar ik vind het grote onzin. Als ouder wil je toch gewoon een belangrijke gebeurtenis vastleggen. Het gaat toch helemaal niet om die andere kinderen.
  Maar niet iedereen is helaas zo voorzichtig en respectvol als jij. Kijk naar de foto’s van Milans feestje: waar jij foto’s plaatst van Milan en niet van de andere kinderen. Niet iedereen denkt daarover na. Wellicht dat scholen daar meer aandacht aan kunnen besteden ipv ouders het recht te ontnemen om hun eigen kind op de foto te zetten.

 3. 20 december 2015 / 08:13

  Bij ons op school werken we wel met toestemmingsverklaringen. Jaarlijks vullen ouders een administratieformulier in en daar staat een zinnetje die ze moeten doorhalen/omcirkelen en tekenen. Dit is vooral voor gebruik van website en social media. Een aantal kinderen mag inderdaad niet online komen ivm gevaarlijke gezinssituaties. Ouders daarentegen mogen wel foto’s maken maar liefst niet met andere kinderen op social media. Bij vieringen en optredens is dit lastig en letten wij soms op de betreffende kinderen dat ze wat minder op het podium of zo staan en dus niet zo snel op foto’s staan. Helemaal waterdicht is dit niet maar geen foto’s maken vind ik persoonlijk belachelijk.

  • 20 december 2015 / 09:58

   Ik vind dit echt een heel lastige “discussie” vandaar dat ik ook naar meningen vraag. Ik begrijp de school namelijk ook, maar aan de andere kant kun je je ook afvragen wat anno 2015 (bijna 2016) nog realistisch is. En kun je als school of andere ouders wel controleren of jouw kind wel en of niet bij die andere ouders op Facebook staat. Misschien is de conclusie wel dat het nooit helemaal waterdicht is. Ook niet als je naar het strand of een andere evenement gaat. Dank voor je reactie!

 4. Cindy
  20 december 2015 / 09:36

  Nou dat vind ik wel heel erg raar je mag zelf geen foto van je eigen kind nemen maar een fotograaf wel en die plaatst ze nog online ook. Ik wil zelf niet dat foto’s van school van onze kinderen online komen vooral niet op facebook omdat school dit op een openbare pagina plaatst en foto’s makkelijk gedeeld worden en er allerlei reacties bijgeplaatst kunnen worden. Ook vind ik dat ouders daar zelf over gaan niet school ik plaats ook nooit foto’s van andere kinderen online. Als ze oud genoeg zijn kunnen ze dat zelf beslissen. Dat ze gefotografeerd worden vind ik geen probleem maar dan denk ik doe het voor de ouders en niet voor de hele wereld. Ouders kunnen hun eigen kind zelf online zetten als ze dat willen. Dat jij geen foto van je eigen kind mag maken vind ik heel vreemd. Met verjaardagen op school hebben we gevraagd of de juf wat foto’s wilde maken met ons toestel die zijn heel leuk geworden. Bij ons op school hebben ze wel toestemmingsformulieren het enige nadeel daarvan is dat je dan geen enkele foto meer van je kind van school krijgt omdat je ze niet op social media wil delen terwijl wij het fotograferen op zich geen probleem vinden alleen de manier van plaatsen. Blijft lastig foto’s met kinderen en inderdaad waar ligt de grens sportclubs, zwembaden, kinderfeestjes veel wordt erop geplaatst.

  • 20 december 2015 / 10:13

   Je slaat de spijker op z’n kop Cin! Want waar ligt de grens? Al begrijp ik wel dat er op school ook de regels van de school gelden. Ik zal ook nooit foto’s van Milan zijn vriendjes online zetten of bloggen over situaties zoals speelafspraakjes etc. Het blijft inderdaad lastig, en ik snap jullie ook heel goed wat betreft het plaatsen. Het is inderdaad niet het feit dat er foto’s worden geplaatst, maar de manier waarop ze gedeeld worden.

 5. 20 december 2015 / 09:44

  Bij mijn kinderen kan je aangevennof je kind via fotos van school op de site mogen en ouders mogen wel fotos van hun eigen kind maken maar niet n ander kind op social media zetten

  • 20 december 2015 / 09:55

   Dat is een goed idee, maar natuurlijk ook onmogelijk om te controleren, dat maakt de discussie ook zo lastig. Er is voor allebei wel wat te zeggen natuurlijk

 6. 20 december 2015 / 09:58

  Bij ons mag je foto’s maken maar niet op social media zetten als er ook andere kinderen op staan. Heel duidelijk en voor mij geen probleem.

  • 20 december 2015 / 10:15

   Zou voor mij ook geen probleem zijn en is in mijn optiek ook heel logisch, toch kunnen zowel ouders als de school nooit controleren of dit ook echt niet gebeurt en dat maakt het natuurlijk ook lastig. Als zal het nooit waterdicht zijn, dit lijkt mij een goede middenweg.

 7. 20 december 2015 / 15:06

  Ik ben zelf lerares en ouders mogen bezt foto’s maken. Natuurlijk ook met de verjaardag. Bij inschrijving van hun kind worxt gevraagd of de ouders bezwaar hebben met foto’s op de website.Ik verzorg de website en ik heb het nog niet meegamaakt dat ouders bezwaar hebben. De ouders moeten zelf zo slim zijn dag ze andere kinderen niet op facebook zetten. Zelf zou ik ook nooit foto’s van mij klas, hoe leuk ook, op faceboom zetten. Ik ben zelf ook ouder en ik vind het juist leuk dat er zoveel foto’s op de website staan. Zo weet je wat er allemaal gebeurt

 8. Silvia
  21 december 2015 / 21:32

  Ook ik ben zelf kleuterleerkracht op school. De afspraak is dat de kinderen met het kerstdiner bij de deur afgezet worden. Dit om de sfeer in de klas te houden. 30 kleuters en dan nog meer dan 30 ouders die er allemaal doorheen lopen om foto s te maken. Ik kan je uit ervaring vertellen dat je dan helemaal verkeerd begint. De kinderen vinden het al spannend en dan zo druk beginnen…wij waren er klaar mee. Wij maken zelf veel foto s en de ouders kunnen 10 min voor t einde komen om dan hun foto s te maken. Dit werkt prima en het kerstdiner verloopt in een rustige kerstsfeer.

 9. Silvia
  21 december 2015 / 21:38

  En ik vergat erbij te zeggen dat ouders per jaar kunnen aangeven of de kinderen wel of niet met foto s op de schoolsite gezet mogen worden. Facebook ed uit den boze