Home + Voor het eerst naar de schoolarts!

Voor het eerst naar de schoolarts!

Afgelopen week moest Milan voor het eerst naar de schoolarts. Nadat we niet meer naar het consultatiebureau hoefden was ik opgelucht. De laatste periode daar  verliep niet heel vlekkeloos en we waren er eigenlijk wel klaar mee. Jammer, want eerder ging alles goed en begreep ik totaal niet dat het ‘het consternatiebureau’ werd genoemd. Maar goed, zodra Milan 4 werd was dat dus afgerond en nu was het tijd voor de schoolarts!

De afspraak stond al even gepland en we kregen van school een lange vragenlijst mee naar huis. Eerst kwamen de standaard vragen als naam, adres en telefoonnummer en daarna ga je de verdieping in en wordt er begonnen bij de ouders. Zo wordt er gevraagd naar de lengte van beide ouders, de thuissituatie, de hoogst genoten opleidingen van de ouders, hoe wij het ouderschap ervaren etc.

Daarna gaan de vragen over het kind: sociale vaardigheden, concentratie, eetgedrag, eventuele lichamelijke beperkingen etc. Best een lijst waar je even voor moet gaan zitten! Deze lijst neem je vervolgens mee samen met het boekje van het consultatiebureau waar alle inentingen in staan.

Testjes, testjes en nog eens testjes!

We hadden de afspraak om 9.00 uur, maar de school van Milan begint om 8.30 uur. Ik wilde niet heen en weer blijven fietsen en kon gelukkig wachten op school. Ik haalde Milan daarna uit zijn klas en de schoolartsen riepen ons binnen.

Ze waren in ons geval met zijn tweeën, maar van vroeger weet ik nog dat het er gewoon één was. Terwijl de één met Milan testjes deed nam de ander met mij de vragenlijst door. Er waren verder geen bijzonderheden dus dat was snel klaar.

Dit zijn de testjes die worden gedaan:

 • Meten en wegen
 • Ogentest door middel van de bekende kaart met de cirkels waar openingen in zitten. Uiteraard krijgt je kind ook een bril op om één oog af te dekken (weet je het nog van vroeger?)
 • Gehoortest met de koptelefoon met de piepjes (ook héél herkenbaar)
 • Kijken of je kind evenwicht kan houden
 • Kijken naar de rug en benen (zijn deze recht?)
 • Natekenen van figuren
 • Stippen zetten in een figuur op een bepaalde volgorde. Hiervan wordt de tijd gemeten.
 • Kan je kind een rechte lijn tekenen tussen twee lijnen in?

Milan werd helemaal goedgekeurd en er was niets op hem aan te merken. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik dat ook niet had verwacht hoor, maar het is wel fijn om die bevestiging te krijgen. Ik heb geen flauw idee wanneer hij nu weer naar de schoolarts moet, maar dat zien we wel.

Is jouw kind al eens bij de schoolarts geweest? En gaat dat ongeveer op dezelfde manier? Laat het me weten in de comments hieronder!

Liefs, Marisca

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

 1. risa
  24 oktober 2020 / 09:34

  mijn dochter van bijna 12 is ook onderzocht !