Home + Een nieuwbouwhuis kopen? # 5 | Hypotheek aanvragen

Een nieuwbouwhuis kopen? # 5 | Hypotheek aanvragen

Het waren bijzondere maanden. We vonden eindelijk een bouwproject die we helemaal te gek vonden én konden betalen. De spanning, helaas uitgeloot worden en vervolgens heel wat weken later toch een bouwnummer toegewezen krijgen. Het was allemaal wat, haha. Gesprekken met de makelaar en de bank volgden en ik sloot het vorige deel af nadat we hadden getekend bij de makelaar. Dit kan op kantoor waar je eerst nog samen de stukken doorneemt. Het tekenen doe je vervolgens wel online. Even later verschijnt er allemaal confetti in je scherm en word je gefeliciteerd met de aankoop van je woning. Supertof, maar er moet nog een belangrijke horde worden genomen: we hebben natuurlijk wel een hypotheek nodig. Niet geheel onbelangrijk haha. En daarover gaat dit vijfde deel.

Vrijdag 22 september 2023

Vandaag krijgen we een mail van de notaris en hoewel we al gesprekken hebben gehad met de bank en de makelaar, voelt het nu echt officieel. Gek eigenlijk hoe dat werkt, want het was een standaard mail van de notaris. De koop- aanneemovereenkomst is bij hen binnen en nu moeten we ook nog wat stukken uploaden in het portaal van de notaris. Hier gaan we komende week even voor zitten. Eerst maar even de afspraak met de bank.

Zondag 24 september 2023

We zijn nog niet eerder met zijn vieren bij de bouwgrond gaan kijken. We zijn er eerder wel heen gereden, maar echt dichtbij kwamen we natuurlijk nog niet. Omdat het mooi weer is besluiten we erheen te wandelen en vanaf de provinciale weg te kijken. Je ziet nog helemaal niets, behalve zand en de hypotheek is ook nog lang niet rond, maar toch kunnen we het niet laten. Ik ben zo benieuwd hoe we hier over een jaar staan.

Dinsdag 26 september 2023

Onze financieel adviseur van de bank is weer terug van vakantie en belt om te zeggen dat de stukken goed zijn aangeleverd en op het eerste gezicht op orde zijn. Hij ziet in ieder geval niets raars. Hadden we ook niet verwacht, maar het is fijn om te horen, haha. Hij checkt morgen alles nog even goed en bereidt dan het gesprek van aanstaande donderdag voor. Dat gesprek kunnen we dan zien als de puntjes op de ‘i’. Vervolgens wordt dan vrijdag de hypotheekofferte aangevraagd en dan is de verwachting dat eind volgende week alles rond is. Mits alles natuurlijk goed blijft gaan. Dat is al veel sneller dan we hadden verwacht! Nog maar even duimen dan.

Donderdag 28 september 2023

Vanavond komt onze financieel adviseur bij ons thuis. We hebben een gesprek van twee uur en nemen daarin alles door. Niet alleen wat betreft de hypotheek, maar ook wat er gebeurt als één van ons arbeidsongeschikt raakt of komt te overlijden. Het is een goed gesprek waarin we al onze vragen kunnen stellen. Morgen maakt de adviseur de offerteaanvraag in orde. Dan moet deze komende week worden getoetst. De verwachting is begin van de week, maar we houden rekening met een kleine uitloop. Met een beetje geluk weten we dus aan het einde van volgende week of de aanvraag is goedgekeurd.

Zondag 1 oktober 2023

Goed nieuws! Vandaag krijgen we te horen dat 70% van de woningen in ons project zijn verkocht. Ook de omgevingsvergunning is deze week verleend. Dat betekent dat wanneer er geen bezwaren worden ingediend, er eind november een onherroepelijke omgevingsvergunning is. Dat zijn al twee van de drie opschortende voorwaarden die zijn gerealiseerd. Ook de derde opschortende voorwaarde gaat de goede kant op, want volgens de huidige planning is de grond eind 2023 bouwrijp. Wanneer aan alle drie de opschortende voorwaarden is voldaan, kan het plan gegund worden. Op dat moment kan de grond dus geleverd worden en krijgen alle kopers een uitnodiging om naar de notaris te gaan.

Donderdag 5 oktober 2023: de hypotheek is goedgekeurd!

De financieel adviseur van de bank belt om te vertellen dat de hypotheekaanvraag is goedgekeurd en de offerte onze kant op komt om te tekenen. Dat kan zaterdag al zijn en anders wordt het dinsdag. Vervolgens sturen wij hem terug en zodra dat rond is kan de notaris verder aan de slag. Die vraagt dan alles op bij de bank en uiteindelijk kunnen we een afspraak maken om te tekenen. Dat zal begin 2024 zijn. Wauw!

Vrijdag 6 oktober 2023

De hypotheekofferte komt binnen in de mail. Dat betekent dat we deze morgen of dinsdag met de post kunnen verwachten. ’s Avonds word ik gebeld door het keukenbedrijf dat gekoppeld is aan het project. We maken een afspraak voor het uitzoeken van de keuken. Deze staat op 21 oktober gepland. Daar hebben we zoveel zin in!

Zondag 8 oktober 2023

We hebben de hypotheekofferte en de bijbehorende stukken getekend en retour gestuurd. Nu is het wachten tot we goed nieuws krijgen en de bouw definitief door kan gaan. We zijn heel benieuwd naar wat de komende tijd op ons af gaat komen.

En hiermee sluit ik dan ook dit vijfde deel af. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om de afgelopen vier delen het aankoopproces te volgen. Vanaf nu neem ik jullie mee in alles wat op ons afkomt rondom de bouw, hoe dat werkt met een bouwdepot, het uitzoeken van de keuken, de gang naar de notaris etc. Heb jij weleens een nieuwbouwhuis gekocht? Zo ja, heb je nog tips voor ons? Alle informatie is welkom! En heb je nog vragen over dit aankoopproces of het aanvragen van de hypotheek, stel gerust je vragen in de comments hieronder.

Lees ook de andere delen over het kopen van een nieuwbouwhuis:

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Petra
  19 oktober 2023 / 08:10

  Wat fijn om te lezen dat het allemaal gelukt is! Misschien te persoonlijk, maar wil je nog wat delen over wat voor soort hypotheek jullie hebben en voor hoe lang jullie de rente vast leggen? En waarom jullie die keuzes gemaakt hebben. Snap ook als je dat privé vindt hoor. Dan misschien meer een algemeen stuk over welke keuzes je kan maken en wat je motivatie zou zijn om daar voor te kiezen?

 2. Elisah
  19 oktober 2023 / 08:42

  Gefeliciteerd! Spannend en leuk zo’n nieuwbouw huis! Tip van mij, neem bij de vooroplevering straks iemand mee die echt verstand van zaken heeft. Bij ons was er veel mis (wel 22 oplever punten!). Veel beschadigingen, bijvoorbeeld in kozijnen, slecht gezette tegels in de badkamer, dakleer op uitbouw te kort afgesneden (waren ze het niet mee eens maar resulteerde bij de eerste beste hevige bui in een lekkage, dus goed dat we het toch al gemeld hadden). kijk vooral ook goed naar je ramen. Deze zijn waarschijnlijk heel erg vies/stoffig bij oplevering en daardoor zie je niets geks. Maar na het wassen kwamen bij ons enorme krassen tevoorschijn. Die hadden wij dus niet eerder gezien. Zonde als je die mist bij de vooroplevering!
  Geniet verder van de voorpret! Het is ook een heel leuk proces natuurlijk 🙂 Maar wees wel kritisch. Kost allemaal al meer dan genoeg.

  Liefs Elisah