Home + Een kindvriendelijk interieur: zo pak je het aan

Een kindvriendelijk interieur: zo pak je het aan

Je wilt graag een huis dat stijlvol en gezellig ingericht is, maar waar een kind zich tegelijkertijd thuis voelt en lekker kan spelen. Dat vergt dat er ruimte is voor alle gezinsleden, maar dat het tegelijkertijd veilig is. Met een aantal aanpassingen is dat haalbaar. Wat kun je doen om de woonruimte kindvriendelijk in te richten? De onderstaande stappen zullen daarbij helpen.  

Kies voor kunststof plantenwanden 

Groen in huis brengt kleur en leven aan het interieur. Echter, planten en bloemen kunnen ook gevaarlijk zijn voor kinderen. Ze kunnen prikken, zoals cactussen, giftig zijn of omvallen. Een perfecte oplossing hiervoor zijn kunststof plantenwanden. Door een plantenwand aan te brengen is er volop groen in de ruimte, zonder dat het gevaar oplevert. Een bijkomend voordeel is dat plantenwanden in vele bladvariaties beschikbaar zijn. Zo zijn er vele kleurvariaties, maar ook alternatieven als jungle-motieven, wat een kind heel spannend zal vinden. De bladeren zijn natuurgetrouw nagemaakt, waardoor de kunststof niet van echt te onderscheiden is. 

Zorg dat de meubels kidsproof zijn

Qua meubels is het handig om te kiezen voor ronde vormen. Aan tafels met scherpe randen of hoeken, bijvoorbeeld, kan een kind zich stoten. Daarnaast is het verstandig om meubels te nemen die makkelijk schoon te maken zijn. Denk bijvoorbeeld aan kunststof stoelen in Scandinavische stijl die vaak stijlvol en praktisch zijn, maar ook makkelijk af te nemen. Wat banken betreft is er de mogelijkheid om stoffen banken met afneembare hoezen te kiezen, waardoor je de mogelijkheid hebt de hoes grondig schoon te maken als er bijvoorbeeld op gemorst is. Daarnaast zijn er voor banken vaak speciale sprays beschikbaar die ontwikkeld zijn om de specifieke stof te kunnen reinigen. 

Let op de veiligheid 

Door de woonruimte veilig te maken, wordt het vaak tegelijkertijd mooier. Denk bijvoorbeeld aan het wegwerken van kabels, zodat kinderen er niet aan kunnen komen. Door de kabels in kabelgoten te doen, zijn ze meteen uit het zicht. Door stopcontacten af te dekken met veiligheidsplaten zijn ze niet meer zichtbaar in de muur, en bovendien makkelijker af te stoffen. Kleden op de vloer zijn niet alleen mooi, kinderen vinden het ook fijn om iets zachts onder hun voeten te hebben. Toch bestaat er een risico dat kinderen erover uitglijden tijdens het rennen. Dat is op te lossen door antislipmatten onder het kleed te plaatsen. Zo kan de kamer verrijkt worden met een mooie ondergrond, maar op een veilige manier. 

Richt een aparte kinderspeelhoek in

Voor kinderen is de mogelijkheid om lekker te kunnen spelen essentieel om zich gelukkig te voelen. Maar het gevaar bestaat dat speelgoed her en der komt te liggen, waardoor de kamer rommelig wordt. Een oplossing daarvoor is om een aparte kinderspeelhoek in te richten. Zet daar een leuke kist of een kastje neer waar het speelgoed opgeborgen kan worden zodat het niet rondslingert. Stem eventuele kindermeubels af op de rest van het interieur, zodat er één geheel ontstaat. Zo heeft een kind een eigen ruimte, en blijft de woonkamer netjes.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *