Home + Een ergonomische zitbal om voor, tijdens en ver na de bevalling te gebruiken

Een ergonomische zitbal om voor, tijdens en ver na de bevalling te gebruiken

Mijn bevallingen liggen al heel ver achter mij, maar mijn bekkenklachten zijn er helaas nog steeds. Niet dagelijks en ik heb destijds fysio gehad dus ik weet waar ik moet letten, maar als ik tijdens het thuiswerken door de drukte niet op mijn houding let, dan is het ’s avonds mis. Ook mijn vorige bakfiets was een trigger, want daar kon ik echt geen langere afstanden mee fietsen zonder last te krijgen van mijn bekken. Daarom kochten we ook een elektrische bakfiets toen we verhuisden, want nu moet ik veel verder fietsen. Ik probeer dus op allerlei manieren mijn bekken te ontlasten, maar tijdens het thuiswerken was dat lastig. Tenminste, totdat ik deze ergonomische zitbal testte.

Terug in de tijd…

Tijdens mijn beide zwangerschappen voelde ik mij, om de misselijkheid na, erg goed. Ik bleef alles tot op het laatst doen en kon op adrenaline de hele wereld aan. Dat ik af en toe last had van mijn bekken nam ik destijds voor lief (zeker tijdens de zwangerschap van Milan, want alles was toen nieuw), want dat hoorde er toch gewoon bij? Ik vond vooral dat ik mij niet “aan moest stellen”. Inmiddels weet ik wel beter, want na de bevalling van Milan namen de bekkenklachten toe. Dat uitte zich in pijn, maar ook in enorm veel blaasontstekingen. Het bleek dat mijn bekkenbodem verkrampt was waardoor ik niet goed uit kon plassen. Ik hoef je niet te vertellen dat dat niet goed is. Gezellig praatje dit overigens 😉.

Pas na heel veel antibioticakuurtjes werd er gekeken naar de oorzaak in plaats van naar het bestrijden van de symptomen. Ik wilde ook helemaal niet zoveel antibiotica, dat is helemaal niet goed voor je. Vervolgens ben ik doorverwezen naar het ziekenhuis en na diverse onderzoeken (die echt niet fijn waren) werd duidelijk dat de bekkenbodem verkrampt was en ik fysio moest volgen.

Achteraf weet ik dat ik dit misschien wel had kunnen voorkomen als ik beter naar mijn lichaam had geluisterd en beter op mijn houding had gelet. 11 jaar geleden was het niet in mij opgekomen, maar een ergonomische zitbal had al heel veel klachten (en blaasontstekingen) kunnen voorkomen.

Daarom wil ik je echt meegeven dat je bekkenklachten áltijd serieus moet nemen en let sowieso goed op je houding. Ook wanner je (nog) geen bekkenklachten hebt.

Vandaag de dag

Vandaag de dag moet ik dus nog steeds heel erg uitkijken en dat was met het thuiswerken op den duur wel een uitdaging. Een hele dag op je eetkamerstoel is gewoon niet goed. Tussendoor ging ik dan even op de bank zitten of ik maakte tussen de middag een wandelingetje al doe ik dat de laatste tijd ook steeds minder omdat ik mij de tijd er niet voor gun.

Van mijn werk kon ik wel een ergonomische bureaustoel mee krijgen, maar waar zet ik die dan neer als ik hem niet nodig heb? In ieder geval niet in de woonkamer en aan het einde van iedere werkdag weer naar boven sjouwen is ook niks. Daarom besloot ik toch maar op de eetkamerstoelen te blijven zitten. Ook wanneer ik boven werk.

Maar onlangs kreeg ik de mogelijkheid, dankzij Rivo Ergonomics, om een ergonomische zitbal te testen. Toch weer die zitbal waarvan ik jaren geleden had gewild dat ik hem had. En toch was ik sceptisch, want werkte dit nu echt lekker? Sommige collega’s zweren erbij, maar ik dacht altijd dat dat nooit lekker kon zitten. Toch?

Mijn werkplek met uitzicht op de tuin

 

De zitbal die ik heb heet de DynaBal. Hij kwam binnen in een kleine doos waarin de rubberen bal zat en daarnaast nog hoes van stevig, duurzaam vilt, een handpompje en een ventieldopje. De rubberen bal stop je in de hoes en vervolgens doe je de handpomp erin en begin je met pompen. Als de bal zijn vorm al begint te krijgen, doe je de rits een stukje dicht en pomp je vervolgens nog verder. Als de bal volledig is opgepompt doe je het ventieldopje erin en rits je de hoes helemaal dicht. Het resultaat is een bal die echt niet zoveel ruimte inneemt en eigenlijk ook heel erg mooi is dankzij de vilten hoes.

Het voordeel van de bal is dat deze je dwingt om in beweging te blijven, dit noemen ze micro correcties. En ja, ik moet zeggen dat ik gedurende de dag energieker was, aan het einde van de dag was ik daardoor minder moe én ik had geen last van mijn rug en bekken. De dagen erna heb ik de bal ook gebruikt met iedere keer hetzelfde resultaat.

Voor, tijdens en na de bevalling te gebruiken

Ben je zwanger en zit je steeds minder lekker? Dan is een zitbal als deze echt een aanrader! Tijdens de bevalling kan hij ook heel erg fijn zijn.

Tip: als je aangeeft dat je de bal koopt om te gebruiken voor een bevalling, dan krijg je er gratis een extra hoes bij!

Dit doe je door na de bestelling contact op te nemen met de klantenservice met het bericht dat je gebruik wilt maken van de extra service om een nieuwe hoes voor na de bevalling te krijgen. Fijn toch?

Na de bevalling hoeft de bal de deur niet uit, want het kan een goede manier zijn je bekkenbodemspieren te trainen en als je daarna weer aan het werk gaat en thuis moet werken is hij eigenlijk ook onmisbaar.

Kortom, van deze ergonomische zitbal ga je veel plezier hebben! Ook wanneer je, net als ik, even niet te maken hebt met bevallingen 😉.

liefs

 

 

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *