Home + DIY budget| Zelf een foto op hout afdrukken!

DIY budget| Zelf een foto op hout afdrukken!

Ik weet niet wat het is, maar ik ben nog nooit zo creatief geweest als de laatste tijd. Ik word er helemaal zen van en vind het heerlijk om het eindresultaat te zien. Als het lukt dan tenminste… En daar twijfelde ik in dit geval ook over.

Ik had het weleens gezien: een DIY van zelf een foto afdrukken op hout. Superleuk en dat kon ik ook vast wel. Toch…?

Of dat zo is mag je zelf aan het einde van deze post beoordelen 😉 Ik heb het nu even uitgeprobeerd op wat resthout dat nog over was van de reparatie aan de vloer. Maar nu ik weet hoe het werkt heb ik al heel veel ideeën. Wat dacht je bijvoorbeeld van een blok zagen zodat je een dobbelsteen krijgt. Op iedere zijde kan je dan een activiteit plakken. Je kind gooit deze dan bijvoorbeeld als hij of zij zich verveelt en jullie kunnen wat gaan doen! Eigenlijk kun je hier eindeloze varianten op bedenken. En nee, voor het geld hoef je het niet te laten, want ook dit kostte weer drie keer niks en de spullen haal je gewoon bij de Action en heb je in huis.

Tip: Ben jij regelmatig op zoek naar een Hema kortingscode of Wehkamp korting? Meld je dan gratis aan bij 24/7 Discount. Via deze website ontvang je extra korting bij meer dan 2.500 webshops, bovenop eventuele kortingscodes en aanbiedingen! Op deze manier bespaar je al snel honderden euro’s per jaar.

Ontvang als Mamablogger.nl bezoeker direct € 5,- tegoed bij aanmelding!

Je hebt het volgende nodig:

 • Een gespiegelde foto. Dit is heel simpel. Open de foto in bijvoorbeeld Picasa en druk daarna op CRTL + Shift + H (tegelijk indrukken en zo nodig twee keer). Je foto spiegelt dan automatisch! Ook in Paint schijnt het heel makkelijk te zijn. Daarna kun je de foto op normaal papier printen.
 • Een printer. Op Internet staat dat je een laserprinter nodig hebt. Ik weet niet eens of wij die hebben, maar het lukte prima. Wil je zeker weten dat je print met een laserprinter? Druk de foto dan af op het kopieerapparaat van de Albert Heijn, dit zijn namelijk zeker laserprinters.
 • Hout natuurlijk! Ik heb geen voorkeur voor het type hout, als het maar glad is waar je de foto op plakt.
 • Een schaar om de foto uit te knippen en twee penselen.
 • Een spateltje om de foto op het hout glad te strijken. Ik gebruikte trouwens een pasje van een winkel waar ik nauwelijks kom 😉
 • Home deco varnish van de Action (€1,99) of Crea podge van de Action (€0,89). Ik heb om te kunnen vergelijken beiden gebruikt. Dus de ene foto ingesmeerd met de varnish en de andere met crea podge. Ik vertel je aan het einde welke ik in het vervolg zou kiezen.
 • Washandje of sponsje.
 • Eventueel wat home deco verf voor de randen van het hout.

Heb je alles? Mooi! Dan kan je nu aan de slag!

 1. Je maakt eerst het hout op maat en print vervolgens de foto uit die je erop wilt plakken. Vergeet hem niet te spiegelen! De afmetingen van mijn foto’s zijn 13×18.
 2. Leg de foto op een placemat of een werktafel die vies mag worden en smeer hem lekker dik in met de varnish of podge. Vergeet de hoekjes en randjes niet en doe dit voorzichtig, want het papier kan zo scheuren. Het is daarom misschien wel handig om twee foto’s uit te printen 😉
 3. Plak daarna de foto voorzichtig op het hout en maak hem met het spateltje of een pasje helemaal glad. Doe ook dit voorzichtig, want het papier kan ook op het hout nog scheuren.
 4. zodra het papier erop zit moet het lang drogen. Ik heb het 14 uur laten drogen.
 5. Dit viel allemaal best mee toch? Je bent er bijna! Nu begint het echt lastige werk. Maak het washandje of sponsje nat en maak het papier, dat nog steeds op het hout zit, daarmee nat. Niet té natuurlijk. Begin in het midden en werk zo naar buiten toe. Wrijf daarna met je vingers het papier eraf. Doe dit voorzichtig, want je kan nog steeds de foto op het hout beschadigen.
 6. Dit is best een secuur werkje en zorg dat je al het papier eraf haalt. Laat het ook daarna even drogen.
 7. Je kunt ervoor kiezen om de randen van het hout te verven, maar dat hoeft niet.
 8. Daarna een laag vernis erover (kan ook met de varnish) en klaar is je foto op hout!

Ik moet eerlijk bekennen dat ze in het echt mooier zijn dan op de foto. Als ik moet kiezen vind ik de linker (dus ingesmeerd met de home deco varnish) mooier geworden. Op de rechter zie je dat ik er wat stukjes af heb gehaald tijdens het wrijven. Toch zie je op de rechter wel de kleuren beter, maar die zaten ook op de foto, op de linkerfoto niet. Ik heb ze allebei ingesmeerd met vernis en de zijkanten geverfd. Ze zijn erg leuk geworden en hebben nu een heel vintage look. Het lijken net twee oude tegels!

Ik weet nu hoe het werkt en het lukt, ik ga er zeker meer maken en misschien ook wel een grote. Ik gok dat ik voor deze foto’s maximaal €2 kwijt was voor allebei en ik heb nog heel veel varnish, vernis en podge over. Wat vind je ervan?

Laat het me weten in de comments hieronder!

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

59 Reacties

 1. Joke
  3 augustus 2015 / 08:28

  Goed bezig Crea Bea, top gedaan. Xxx

  • cecilia
   19 juni 2017 / 08:03

   super leuk ideetje

 2. Rebecca
  3 augustus 2015 / 08:35

  Weer een leuk idee! Ik ga het eens uitproberen!

 3. nita
  3 augustus 2015 / 11:14

  Heel erg leuk, ook je uitleg is duidelijk. Ik ga zeker een poging wagen.

 4. 3 augustus 2015 / 11:33

  Ohh heel mooi geworden! Ik heb hier ook weleens een DIY over geschreven en doe t nu nog regelmatig zo. Heel cool!

 5. Joyce
  17 februari 2016 / 10:44

  Hoi hoi wat onwijs gaaf zeg………maar vraag je kunt je foto dus ook uit gewone printer doen?! Of een foto die je wil onder printer ah. Maar spiegelbeeld dat snap ik niet hoe ik dat moet doen ik doe fotos bewerken op telefoon met photogrid en daarna zet ik het op de laptop maar moet de foto dan onderste boven zitten?!
  Maar wat gaaf en alles van de action?!

  • Desiree
   20 februari 2016 / 09:54

   Als je de foto opent op de laptop zit je als het goed is al in een simpel standaard bewerkingsprogramma. Bovenin of rechts staat dan een knopje draaien/spiegelen. Niet ondersteboven, maar een gezicht dat eerst links stond staat dan nu rechts. Ikzelf gebruik de houtlijm van pattex. Ook te koop bij action.

   • Lavrijsen
    27 december 2016 / 16:54

    Goedemiddag,

    Ik lees zojuist dat u de houtlijm van Pattex (vd Action) heeft gebruikt voor t insmeren van n foto. Is de houtlijm dan gebruikt om de foto ondersteboven op t hout te plakken en hoe lang heeft u dit laten drogen ald ik vragen mag ?

    Ik zou dit ook graag ns proberen en heb al veel gelezen hierover, ‘aar nog niet eerder van de houtlijm.

    Gr Hanneke

    • 28 december 2016 / 06:42

     Hoi,

     Ik heb niet de houtlijm van Action gebruikt. Ik heb de home deco varnish en crea podge gebruikt van Action. Dit werkte heel goed.

 6. Jan Berg
  18 maart 2016 / 12:01

  Leuke site.Je bent heel duidelijk en eerlijk over jezelf. Heb een vraag: weet je ook hoe ik op steigerhout tekst ed. aan kan brengen?

  • 18 maart 2016 / 12:22

   Hoi,

   Dank voor het compliment! Dat kan voor zo ver ik weet op verschillende manieren: je kunt ervoor kiezen om met sjablonen te werken en dus te verven naar Google ook eens op transfer papier. Action verkoopt het, maar daar gaat het wel uit het assortiment weet ik toevallig.

 7. Tom
  2 april 2016 / 17:14

  Ik heb het geprobeerd en het lukte heel goed.

 8. Diana
  3 april 2016 / 11:29

  Hoi Marisca. Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik ben voor een expositie hiermee aan het experimenteren en dat gaat heel goed. Wel vroeg ik mij af: wat voor soort papier heb jij gebruikt om op te printen?

 9. Rifka Brand
  24 mei 2016 / 10:30

  Hee marisca,

  Wat ontzettend leuk zeg! Ik zou het liefst het vanmiddag al uitproberen.
  1 ding snap ik alleen niet zo goed. je smeert de foto eerst in met varnish, maar als laatste waar smeer je hem dan mee in als je klaar bent zeg maar? is dat het zelfde of is dat weer iets anders? En weet je toevallig of ik dat ook bij een bouwmarkt bv kan kopen want ik heb geen action in de buurt.

  Alvast bedankt!

 10. Wieteke
  30 mei 2016 / 14:27

  Beste, Heb je dit op gewoon papier geprint of op speciaal papier?

 11. Wieteke
  30 mei 2016 / 14:28

  Heb je dit op gewoon papier geprint of op speciaal papier?

  • 31 mei 2016 / 05:50

   Hi Wieteke,

   Ik heb dit geprint op gewoon A4 papier wat je eigenlijk overal kunt kopen. Succes!

 12. 25 juni 2016 / 22:28

  Hoi wat een leuk idee. Wanneer je dit op een snijplank zou doen, kun je het dan nog afwassen? Of verdwijnt de afbeelding dan?

  • 28 juni 2016 / 19:16

   Hoi Fenna,

   Ik denk dat het wel op een snijplank kan, maar raad je aan hem daarna wel te voorzien van een laagje vernis. Heb ik ook gedaan met de foto’s en dan komen de kleuren nog veel mooier uit. Succes!

 13. Hanneke
  2 juli 2016 / 12:09

  Toen ik de foto op het hout plakte kwam de foto er door is dat een probleem?

  • 2 juli 2016 / 15:26

   Hoi Hanneke,

   Nee hoor, dat is geen probleem. Ik had dat ook. Het papier is namelijk dun en je smeert er toch veel podge op. Laat hem in ieder geval erg goed drogen, zeker tot de andere dag en soms wel tot 24 uur. Dan kun je heel voorzichtig beginnen met het papier eraf te halen. Succes!

 14. iris
  6 juli 2016 / 19:41

  Vraagje, smeer je het papier/foto aan beide kanten in met varnish/podge?

  • 9 juli 2016 / 20:33

   Hoi Iris,

   Ik heb alleen het hout en de foto ingesmeerd. Niet de achterkant van de foto.

 15. Sophie
  25 juli 2016 / 23:35

  whaw… wat leuk dat je dit hebt gepost…. vraagje, ik heb net eentje klaargemaakt. Als ik de foto er morgen wil afhalen, is dat zoals bij zo’n plaktattoo dat je die eraf “pelt’? Liefs en bedankt voor de duidelijke info met foto’s en alles erop en eraan!!!

 16. 31 juli 2016 / 23:38

  Ik heb dit een half jaar geleden eens gedaan en wil het binnenkort weer es doen, vandaar dat ik op je site terecht kwam:). Erg leuk geworden die van jou!!

 17. Sarina
  12 augustus 2016 / 14:19

  hallo,
  ik ben ook begonnen met foto’s op hout te maken..
  ik gebruik Mod Podge. Maar steeds als ik klaar ben krijg ik een witte vage waas over de foto’s heen..maar als ik het nat maak is de foto weer terug. (is vast normaal)
  Nu heb ik Varnish spray.. om erop te spuiten maar de witte waas komt er nog overheen..

  Heb je een tip voor me om dat te voorkomen?
  of moet het gewoon eerst nog beter drogen..

  Groetjes, Sarina

 18. rdj
  24 oktober 2016 / 20:23

  een super leuk idee..
  heb ook alles bij de action weg.
  alleen bij mij is de foto dus erg slecht op het hout gekomen en haast niet zichtbaar.
  erg jammer.

  heb precies alles gedaan wat je beschreef…en toch is er ergens wat mis gegaan

 19. 10 november 2016 / 12:00

  leuk idee, zelf net een nieuwe printer aangeschaft bij Arca waar ik erg tevreden over ben maar die zet ik nu even opzij.

 20. Floor
  4 december 2016 / 11:39

  Werkt dit met een inktjet printer?

 21. Floor
  4 december 2016 / 11:40

  Werkt dit ook met een inktjet?

 22. Stefan
  7 december 2016 / 22:11

  Ik ben zelf net begonnen met foto’s op hout te maken ,de eerste foto was echt een drama . De halve foto liet los met het papier eraf halen. Dit kwam volgens mij doordat ik te weinig varnish had gebruikt. De 2de foto ziet er al een heel stuk beter uit, alleen was ik bijna 2 uur bezig om het papier goed van het hout af te krijgen. Deze foto heb ik ongeveer 20 uur laten drogen. Weten jullie misschien wat de oorzaak hiervan is of zijn jullie allemaal ook zo lang bezig om het papier van 1 foto eraf te halen?

  Zelf denk ik dat het kan komen doordat ik plaatmateriaal heb gebruikt dat het papier /lijm te sterk heeft opgenomen waardoor het lastig was te verwijderen.

  Een andere vraag is of er ook een maximale droog tijd is voordat je het papier van het hout afhaald . Ik heb vaak de volgende dag geen tijd om dit te doen

  Gr Stefan

 23. Brenda
  11 februari 2017 / 14:26

  Ik ben nu bezig om een foto op een plank en op een dienblad te zetten maar ik blijf bij allebei de foto’s een witte waas houden. Hou kan dit? En hoe kan ik dat in de toekomst voorkomen?

  • 12 februari 2017 / 14:20

   Die witte waas had ik ook, maar ging weg toen ik er met vernis overheen ging. Misschien helpt dat bij jou ook? Succes!

 24. Sylviane
  17 februari 2017 / 23:42

  Wat leuk zeg…. ga ik ook proberen. Ik vraag mij alleen af of het niet gemakkelijker zou zijn met echt fotopapier. Dit is dikker
  en misschien makkelijker te verwijderen na het drogen. Iemand al geprobeerd?

  • 10 augustus 2017 / 12:06

   Ja, alleen dat is echt geen succes want hije neemt dan niks op van de foto. Het fotopapier is volgens mij te dik om het goed op het hout te krijgen

 25. Petra
  12 maart 2017 / 13:22

  Heel erg leuk.
  Misschien lees ik er over heen, maar wat heeft je voorkeur? De crew poogde of de varnish?
  Leuke blog!

 26. Petra
  12 maart 2017 / 13:23

  ik bedoel natuurlijk de crea podge of varnish.

 27. Jacqueline
  15 april 2017 / 17:34

  Wij hebben de modpodge van de action en bij ons werk het helemaal niet laat steeds los hoe kunnen we het gebruiken zondat het niet los gaat

  • 16 april 2017 / 09:29

   Heb je het lang genoeg laten drogen? En welk hout heb je gebruikt? Misschien zit het hem daarin?

 28. 6 augustus 2017 / 20:40

  Ik heb dit geprobeerd, maar inktjet is echt zeer slecht van kwaliteit.
  Mijn advies zou zijn om even een goede instructie op te zoeken en echt met een laserjet te printen. Een verschil van dag en nacht in kwaliteit.

  Bedankt voor de tips mbt de goedkope varnish, werkt goed!

  Succes!

  • 8 augustus 2017 / 08:52

   Dank voor je reactie, maar de instructie is goed 😉 Je ziet op de foto’s dat het mij tocht echt is gelukt met een inktjet. Ik geef verder ook als tip dat je bijvoorbeeld kunt printen bij de AH.

   • Lieselotte
    4 mei 2019 / 10:00

    Het is echt suuuuuper goed gelukt met de home varnish! Had eerst een beetje bang omdat het “vernis” is en niet lijm maar wat een prachtig resultaat! Ga het gebruiken om de cadeautjes voor Moederdag te maken met mijn kleuters. Bedankt voor het op deze manier te hebben gevonden!

 29. Lina
  28 augustus 2017 / 12:30

  Super tof idee! Ga ik deze week nog proberen.
  Alleen een vraagje…wat voor hout moet ik hiervoor gebruiken? Een plank van een doe-het-zelf-zaak? Hoe hebben jullie dit gedaan?

  • 28 augustus 2017 / 14:10

   Hoi,

   Ja, wij hebben gewoon een plankje bij de bouwmarkt gekocht. Ik raad alleen geen steigerhout aan. Succes!

   Groetjes,
   Marisca

 30. Frank
  9 november 2017 / 23:52

  Hallo
  Vraagje kan ik dit ook op glas doen

  Gr frank

 31. Alien van Erkelens
  13 december 2017 / 13:35

  Ik heb nu inmiddels 5 keer een poging gedaan.
  Of ik heb er nog teveel papier opzitten en als ik iets meer mijn best doe dan veeg ik deel van de foto weg.
  Wil zo graag een foto van de vriendin van mijn zoon uit Suriname op hout bewerken.
  Moet kerstcadeautje worden.
  Wordt er nu een beetje wanhopig van.
  Ik heb het met een vochtige doek al gedaan en met sponsje.

 32. Beau
  21 december 2017 / 21:19

  Ik heb dit gedaan met Crea Patch ( dacht ik ) van de action , kan dit , bestaat dit ? 24u laten drogen en het papier er voorzichtig proberen af te halen , nu zijn er toch op enkele plaatsen wat stukken van de foto gekomen. Weet u hoe dit komt ? Heeft u hier een oplossing voor ?

  • 31 december 2017 / 14:20

   Geen oplossing, maar je zou kunnen proberen het nog langer te laten drogen of misschien door ander hout te gebruiken. Succes!

 33. 13 februari 2019 / 14:44

  Hoi hoi! Ik heb een tip! Ten eerste, superleuk geworden 🙂 mijn tip (overigens alleen nog uitgetest op een onderzetter): als je de foto weekt in water voordat je het plaatst op het hout, heb je minder kans op ribbeltjes en luchtbelletjes onder de foto! Veel plezier met verdere projecten 🙂

 34. Sam
  16 maart 2022 / 15:48

  Super gaaf! Zo zie je hoeveel mogelijkheden je met hout hebt.

 35. delacauw
  27 april 2022 / 14:59

  Hallotjes eens vraagje welk papier gebruik je voor foto op hout ziet er super mooi uit Gr katty

  • Marisca
   Auteur
   27 april 2022 / 18:27

   Hi!

   Ik heb hiervoor gewoon A4 papier gebruikt.

   Groetjes,
   Marisca

 36. Lindsay Van Eyken
  15 november 2022 / 11:16

  Beste
  Moet ik de foto op fotopapier afdrukken of op gewoon wit papier?

  Grtjs en bedankt voor de tips