Home + Dé tip wanneer je iets uit je hoofd moet leren; flashcards!

Dé tip wanneer je iets uit je hoofd moet leren; flashcards!

Een tijdje terug schreef ik over de HBO opleiding die ik heb gedaan en het feit dat ik het schriftelijke examen uiteindelijk drie (!) keer over moest doen. Ik heb het er wel vaker over gehad, maar ik heb nooit geleerd om te leren. Het ging mij gemakkelijk af en toen ik er moeite voor moest doen lukte het me niet. Ik zou willen dat ik deze tip destijds kende. Het principe is eigenlijk heel simpel, maar je staat er eigenlijk helemaal niet bij stil. Ik ga je alles vertellen wat je moet weten over flashcards. Niet alleen handig voor jou als je een opleiding doet (we hebben al zoveel aan ons hoofd dus kunnen wel een steuntje gebruiken), maar wat dacht je van je kind(eren) en degenen die nu (eind)examen moeten doen?

Wat zijn flashcards?

Flashcards worden ook wel flitskaartjes of systeemkaartjes genoemd. Het zijn kleine, kartonnen kaartjes in verschillende formaten die je zowel aan de voor- als achterkant kunt beschrijven. Het systeem is uitgevonden door Professor Sebastian Leitner en wordt over de hele wereld gebruikt. Wat dat betreft is het niet nieuw, maar de leuke kaartjes van Flashcards bestellen  zijn wel redelijk nieuw en maken het leren juist veel leuker, maar daar kom ik zo uitgebreid op terug 😉

Hoe werken flashcards?

Vroeger leerde je dat wanneer je zelf je aantekeningen schrijft, je ze meteen beter onthoudt. Dat werkt echt zo en zo leerde ik voor het examen van de HBO opleiding. Na jaren geen examen te hebben gedaan dacht ik dat ik dat wel even zou doen. Ik schreef mijn eigen aantekeningen, maar leerde totaal verkeerd. Ik ben ervan overtuigd dat flashcards mij destijds echt hadden geholpen.

Je leert in drie stappen;

 1. Schrijven
  Schrijf op de voorkant van een flashcard een woord, definitie of vraag op en aan de achterkant het antwoord. Omdat je zelf schrijft onthoud je de stof sneller en beterdan dat je het typt.
 2. Leren
  Vervolgens kun je met de flashcards gaan leren. Pak je stapel cards en beantwoord ze stuk voor stuk. Ken je een card? Dan leg je hem apart.
 3. Herhalen
  Je leert alleen elke dag de flashcards die je nog niet kent. Heb je een flashcard die je wel kent? Dan leer je die om die drie of vijf dagen. Heb je een flashcard die je nog niet kent? Die leer je elke dag.

Voor deze leermethode heb je ook handige boxen waar je de kaartjes in kunt doen.

Hoewel ik nu niets meer hoef te leren voor een examen gebruiken we ze nu om steekwoorden op te schrijven voor Milans spreekbeurt binnenkort, maar Milan gebruikt ze ook voor het leren van de tafels én gebruik ik ze als ik een presentatie moet geven en zeker wil weten dat ik niets vergeet. In een PowerPoint zet je vaak alleen bullets en illustraties en de rest licht je toe, maar het is handig om wat kaartjes in je handen te hebben waar nog wat meer op staat zodat je zeker weet dat je alles benoemt. Handig als je wat zenuwachtig bent!

Flashcards bestellen en het leren veel leuker maken

Bij Flashcars bestellen kun je zoveel flashcards bestellen als jij wilt. Ze zijn er in verschillende formaten en zijn er met lijntjes en blokjes. Je kunt er plaatjes op plakken, tekeningen op maken, maar ook werken met kleurtjes. Alles is voor handen om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ook zijn er ringen waarmee je de kaartjes bij elkaar kunt bundelen.

Je krijgt ze binnen in een prachtige verpakking en als ik heel eerlijk ben word ik hier heel erg gelukkig van. Ik ben gewoon gek op kaartjes en pennen en het maakt het leren echt veel leuker!

Dit systeem helpt ons allemaal om beter en efficiënter te leren of je nu als kind de tafels, de hoofdsteden etc. uit je hoofd moet leren, je eindexamen moet doen of moet leren voor een toets of wanneer je volwassen bent en naast je studie nog een gezin hebt.

Ik ben heel erg enthousiast en hoop dat jullie hier wat aan hebben.

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Tamara
  15 mei 2019 / 16:44

  Ik vind het idee erg leuk en wat dikkere kaartjes lijkt mij ook erg handig, maar toch houdt de prijs mij wel tegen! Dus ik knip nu zelf maar gewoon kaartjes van A4 papier haha..

  • 15 mei 2019 / 18:18

   De kaartjes zijn heel erg handig en ik vind het fijn dat je ze kunt bundelen door middel van de ringen. Ook zijn ze al voorgedrukt met lijnen of ruitjes. Je hebt er bijvoorbeeld 50 voor €2,95 en het is een afweging die je alleen zelf kunt maken. Als je nog even moet, de boxen zijn nu in de aanbieding.