Home + Overkill in de schoolapp | Al een paar keer iets over het hoofd gezien…

Overkill in de schoolapp | Al een paar keer iets over het hoofd gezien…

De schoolapp. Ideaal, maar tegelijkertijd kunnen we er een halve administratie en agenda voor bijhouden. Tenminste, wel met die van ons. Hoewel ik heel blij ben met de goede communicatie van school, krijgen we ook berichten van twee groepen en het algemene schoolnieuws. Het gebeurt daarom heel regelmatig dat er wel vier of meer berichten per dag in die app staan. En omdat de leerkrachten het enorm druk hebben én dan ook nog de schoolapp bijhouden, gebeurt het vaak dat de berichten ook ’s avonds en in het weekend binnenkomen. En dat is waar het bij mij mis gaat ?.

Berichten uit de schoolapp over het hoofd zien

Ik zei het in de intro al: er verschijnt heel veel informatie in zo’n schoolapp. Superfijn, omdat we ook foto’s toegestuurd krijgen. Geeft een heel leuk inkijkje in de klas. Dat zijn dan ook de berichten waar je in principe niets mee hoeft, want dat zijn de terugblikken. Als je die eerst even scant en die een dag of twee later goed wil bekijken, is dat geen enkel probleem en mis je geen belangrijke info.

Maar dan heb je nog de nieuwsbrief en de meer urgente berichten van de leerkrachten van je kinderen. Dat zijn de berichten die je goed moet lezen. Ik weet nog dat ik afgelopen december met een eindeloze to do list aan de eettafel zat. Agenda erbij, schoolapp open en alles opschrijven wat we niet moeten vergeten. Niet alleen voor school, maar ook privé. Van de Sinterklaasviering tot alles rondom het kerstdiner en vergeet ook niet het boodschappenlijstje voor de kerststukjes. Allemaal superleuk, maar voor twee klassen had ik echt even wat briefjes nodig hoor.

En hoewel ik van mijzelf vaak vindt dat ik dit soort dingen goed op orde heb, werd ik dit schooljaar (en we zijn pas halverwege ?) goed met beide benen op de grond gezet. Zo had ik compleet gemist dat de kinderen tijdens de opening van de Kinderboekenweek in het groen gekleed mochten. En ja, dat stond gewoon in een nieuwsbericht in de app. Ik vond dat zó erg! Even naar huis rijden ging niet meer en hoewel onze jongste geregeld groene kleding aan heeft, was dat vandaag uiteraard niet het geval. Gelukkig vond onze zoon het geen ramp en had hij het er niet echt over, maar ik voelde me zo ontzettend rot.

Recent was dit ook het geval. De kinderen mochten een knuffel meenemen naar school. Ook die had ik gemist. Bij één keer vind je het vooral heel rot, bij de tweede keer begon ik echt aan mijzelf te twijfelen. Nu was ook dit niet heel erg, omdat de knuffels langere tijd op school blijven. Hij kon dus prima de volgende dag een knuffel meenemen. Maar het voelt gewoon een beetje alsof je faalt en andere dingen belangrijker vindt.

Dat is niet zo, maar met een gezin, drukke baan, een huishouden en een actieve blog is het soms gewoon wat veel. En ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar hier is het vooral de moeder die zich bezig houdt met school gerelateerde zaken waardoor Pat het wel leest, maar er vanuit gaat dat ik het wel ergens op één van mijn lijstjes heb staan.

Nog beter de berichten uitpluizen

Binnenkort is er weer een feestje op school. Deze werd gecommuniceerd in een apart bericht. Ideaal, want dan zie je hem niet over het hoofd in een lange nieuwsbrief bijvoorbeeld. Deze is meteen opgeschreven en ik heb er ook al wat spullen voor gekocht.  Laten we hopen dat ik de komende maanden geen enkele belangrijke mededeling over het hoofd zie ?.

En natuurlijk gaat het negen van de tien keer goed, maar dit wil je als ouder zijnde gewoon niet voor je kind. Komt een bericht op zondagmiddag binnen? Dan maar meteen uitpluizen om gedoe te voorkomen.

Ik ben heel benieuwd hoe dat bij jullie gaat. Hebben jullie ook een schoolapp met veel berichtgeving? Zo ja, missen jullie ook weleens iets of juist niet? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger. In ieder geval biedt dit wel weer inspiratie voor een artikel, haha.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Tessa
  27 januari 2023 / 06:43

  Hier hooguit 2x per week een bericht. 1x per week enkele foto’s en andere een nieuwsbrief of extra berichtje. Soms is dat ook wel eens jammer en heb je soms geen idee wat ze doen of waar ze mee bezig zijn. “Hoe was het vandaag op school?” “Weet ik niet”

 2. Sandra Timmermans
  27 januari 2023 / 06:52

  Aangeven op school.. was bij ons ook zo. Elke dag een bericht nu terug gebracht naar 1 terug blik van uit juf en dan evt de mededelingen van het team in een nieuwsbrief op de vrijdag en ja soms extra spoed berichten…

 3. Ilse
  27 januari 2023 / 09:24

  Heel herkenbaar! Mijn pubers zitten op het voortgezet onderwijs, dus de klassenapp is voor mij een reeds verwerkt trauma 🙂
  Geloof het of niet, maar af en toe mis ik de klassenapp. Op het voortgezet onderwijs is die er uiteraard niet, maar nu moet ik op 4 verschillende plekken zelf gaan zoeken naar informatie en waar een kleuter nog enthousiast vertelt waar ze op school mee bezig zijn, doen pubers dat niet, dus ik mis nog weleens wat.

  Nog erger dan klassenapps vind ik sommige groepsapps. Ik zit nu bijv. in een groepsapp voor een bruiloft en veel mensen kennen elkaar niet. Ik heb ik eerst 30 berichten ontvangen van mensen die hallo zeiden. Vervolgens kwam de ceremoniemeester met een plan om het bruidspaar te verrassen, dus 30 x “wat een leuk idee”. Toen bedacht iemand dat het handig was als iedereen zijn/haar mailadres zou doorgeven, dus hop, weer 30 berichten. En oja, toen moest nog worden geïnventariseerd wie er aan het gezamenlijke kado willen meedoen, dus weer 30 reacties. De bruiloft is over 2 maanden, dus ik heb nog heel wat berichten te gaan.
  Pfffffff, geef mij dan toch maar een klassenapp.

 4. mar
  31 januari 2023 / 15:34

  zo herkenbaar hier nog maar 1 kind op school.
  maar met een drukke baan en heel wat andere verplichtingen is het al een keer voorgekomen dat mijn kind zonder knuffel(pop) naar de poppendokter moest. of dat ik geen schoenen extra had meegegeven voor schoenzetten. Gelukkig geen ramp in groep 1 omdat ze daar altijd gymschoenen hebben maar voelt inderdaad als falen.
  hier ook een man die maar heel af en toe kijkt. Gelukkig merk ik op de klassenapp dat ik niet de enige ben die dit probleem heeft. Klassenmoeder appt of probeert nu avond van de tevoren te appen in aan aparte klassenapp. Ik hou nu gewoon 3 agenda’s bij en hoop dat ik er ’s ochtends aan denk klaar te zetten als mijn man of moeder mijn kind naar school brengt