Home + De Budget Moeders | Zoveel zakgeld krijgen onze kinderen

De Budget Moeders | Zoveel zakgeld krijgen onze kinderen

Zakgeld hoort er wat ons betreft bij om de kinderen bewust te maken van geld en hen het belang te leren van sparen. Dat klinkt allemaal heel mooi en dat vinden we ook echt, maar in de praktijk was het een stuk lastiger. Niet omdat we het niet konden geven, maar simpelweg omdat we nooit contant geld in huis hebben. Het kwam er dus op neer dat we het wekenlang vergaten en dat was ook weer niet de bedoeling. Daarom bedachten we wat anders…

Zakgeld 4 jaar en zakgeld 11 jaar

Allebei de jongens krijgen zakgeld en ze krijgen beiden hetzelfde bedrag. In eerste instantie kregen ze een euro per week, maar omdat we dus nauwelijks contant geld in huis hebben was dat niet haalbaar. Vervolgens vergeet je het weer, geef je af en toe eens een briefje van 10 euro, maar consequent is dat natuurlijk niet. We besloten het vervolgens anders aan te pakken.

Een euro per dag beleggen

Een andere aanpak dus. Eentje die voor ons praktischer is, maar die ook nog een klein extraatje oplevert voor de jongens. We besloten namelijk zakgeld voor ze te beleggen. Dit doen we via Peaks. We sparen een euro per dag voor ze en iedere week wordt die zeven euro voor ze belegd. Dit doen we nu een aantal maanden en dat loopt best op. Ze hebben inmiddels ook een paar euro winst. Niet veel, maar in hun spaarpot krijgen ze helemaal geen rente.

Wij hoeven er niet naar om te kijken en zo sparen we ongemerkt een leuk bedragje voor ze bij elkaar.

Is het niet wat veel?

Ja, zeven euro per week is een aardig bedrag aan zakgeld, maar we hebben nog wat in te halen haha. Ook mogen ze dit bij elkaar gespaarde bedrag natuurlijk niet naar wens uitgeven. Wij beheren deze “zakgeld rekening” en dit moet echt gespaard worden.

Contant geld in de spaarpot

En natuurlijk hebben ze nog wel contant geld in hun spaarpotten zitten. Dit krijgen ze bijvoorbeeld voor hun verjaardagen, rapporten, extraatjes van ons of wanneer ze zelf iets verkopen. Dit loopt niet zo hard op tot grote frustratie van onze oudste, maar als er wat wordt gekocht van hun eigen geld dan gebeurt dat vaak van dit geld.

We hopen ze op deze manier het belang van sparen bij te brengen. Of dat is gelukt zal moeten blijken, tot nu toe valt dat nog tegen ?.

Hoeveel zakgeld krijgen jullie kinderen? Klets mee in de comments hieronder of op de social media kanalen van Mamablogger.

Nog wat leuke shoptips met betrekking tot zakgeld

 

liefs

 

 

 

GamesGames

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Reacties

 1. Thirza
  16 januari 2022 / 08:45

  Bij ons hadden ze om deze reden al heel snel een bankrekening met pinpas waar ik per week het zakgeld op stort. Helemaal als ze naar de middelbare school gaan is een pinpas handig. Ondertussen krijgen ze het geld per maand gestort. Contant geld vind ik zelf ook niet echt meer van deze tijd, zelf doe ik ook alles met de pin. Aan de betaalrekening van de kinderen zit ook een spaarrekening gekoppeld. Ik moet zeggen dat ze die ook echt netjes gebruiken. Zoon is ondertussen 14, dochter is 16. Bankrekening sinds hun achtste.

 2. sandra
  16 januari 2022 / 08:51

  de oudste zit 1 ste middelbare en die krijgt van ons per maand 15 euro en van opa 5 euro per maand, per kwartaal 50 euro kleedgeld en dan sparen we ook nog 50 per maand. Het zakgeld en van opa gaat aan van alles op maar vooral broodjes op school.
  Die van 7 krijgt 10 euro van ons per maand en 5 van opa. En wij sparen 50 euro per maand.

  Van beide wordt 1 x per maand gestort op de rekening. De jongste heeft zo al een tv’tje en tablet gespaard

  • Angelique
   16 januari 2022 / 12:31

   Zoon wordt over 2 weken 11. Wij waren ook laks met zakgeld en betaalden kleine dingen zelf voor hem. Wel ging er elke week automatisch € 2 naar zijn rekening, maar daar gebeurde niets mee. Nu toch het punt bereikt om hem geld zelf uit te laten geven, dus gaan we toch over naar elke week contant zakgeld geven. Hij krijgt dan € 2,50.

   Zodra hij naar de hogere school gaat krijgt hij gewoon zijn pinpas mee, maar voor nu contant. Een 11 jarige met een pinpas buiten laten spelen vind ik zelf wat overdreven.

   Hier gaat het vooral op aan snoep, croissantjes en drinken tijdens het “chillen” buiten. Nu komt hij dus voor geld naar huis, maar over 2 weken stoppen we daar mee.
   Koopt hij voor € 2,50 snoep bij de Kruidvat heeft hij dus pech en is het op. Hij kan ook gewoon thuis een snoepje, drinken of broodje halen…

 3. Marjon
  16 januari 2022 / 09:25

  Ik ben even de weg kwijt, de Peaks app was toch het wisselgeld?
  En daar kun je dan evengoed ook nog zelf sparen?

  Onze kinderen geen zakgeld, vergeten we altijd… ze hebben wel een spaarpot, geld van rapporten, kerst, klusjes.
  Ook hier het probleem van geen contant geld om elke week wat te geven.

  • Marisca
   Auteur
   16 januari 2022 / 09:36

   Klopt, maar op Peaks kun je ook sparen inderdaad. Dat kun je doen door middel van het wisselgeld, maar je kunt daarnaast ook extra rekeningen openen en daar bijvoorbeeld een euro per dag op sparen. Dit lijkt op digitale spaarpotjes, maar nu spaar je daar dagelijks bijvoorbeeld een euro op. Dat doen we dus voor de kinderen. Die euro’s worden overigens ook belegd in Peaks, net als het wisselgeld.

 4. Kirsten
  16 januari 2022 / 10:21

  Onze zoon heeft 2 spaarrekeningen. 1 voor lange termijn (daar gaat maandelijks een vast bedrag heen + groot deel van de kinderbijslag) en 1 voor eigen gebruik. Maandelijks krijgt hij €25. Deze rekening is echt voor hem en hij kan alles zelf zien, heeft een pasje en app (wel fijn als ze op het voortgezet onderwijs zitten). Soms krijgt hij van opa en oma geld gestort om wat lekkers op school te kopen. Geld verjaardag of andere extraatjes mag hij zelf besteden. Veelal zijn het lange termijn spaardoelen. Laatst bijv. een nieuw racestuur voor de playstation.

 5. Elles
  16 januari 2022 / 21:18

  Onze kinderen zijn begonnen met kinderrekeningen bij RegioBank. Zij helpen met de financiële opvoeding van je kind. Een spaar-en betaalrekening met eventueel een betaalpas vanaf 8 jaar en online bankieren. Ook leerzame tips over geld voor ouders en het kind zelf. Zakgeld of gespaard geld kunnen zelf op hun rekening storten. Nu met 11 jaar krijgt hij 3,50 per week zakgeld. 50 cent per verjaardag erbij per week.

 6. Albertine
  17 januari 2022 / 00:56

  Zoon (9 jaar) krijgt €2 per week. Dochter (7 jaar) krijgt €1 per week. Wij vergeten het niet omdat zij ons er aan herinneren ?. Sinds 1 januari moet de helft van het zakgeld apart ik een potje om echt te sparen voor grotere dingen, de andere helft mogen ze gewoon uitgeven. Dit hebben we vooral ingevoerd voor dochter die iedere euro het liefst gelijk wilde uitgeven en dus nooit genoeg geld had voor iets groters. Misschien is contact geld niet meer van deze tijd (las ik in een andere reactie), maar het is wel heel inzichtelijk hoeveel geld ze hebben in de spaarpot. En ze herkennen ook direct de verschillende munten.