Home + Capsule wordrobe samenstellen: tips!

Capsule wordrobe samenstellen: tips!

Er was een tijd dat ik heel veel kleding kocht. Van fast fashion bij de H&M tot hippe, dure merkkleding, simpelweg omdat het hip was. Als ik toen toch eens wist wat ik nu weet, haha. Inmiddels ligt die tijd achter mij en ben ik veel kritischer op wat ik koop. Ik heb daar al vaker over verteld. In het kort komt het erop neer dat ik veel minder kleding koop vanwege het afvallen, maar ook omdat ik duurzamer met kleding om wil gaan én ik niet meer zoveel uit wil geven aan kleding. Duurzaam in de breedste zin van het woord, haha. Een capsule wardrobe past daar perfect bij, maar wat is het, hoeveel stuks kleding heb je dan nodig en hoe stel je die samen? In dit blog geef ik je tips.

Minimalistische garderobe

Capsule wardrobe is een mooie Engelse term en betekent eigenlijk een ‘minimalistische garderobe’. Deze garderobe bestaat uit een zorgvuldig samengestelde garderobe met kledingstukken die niet alleen tijdloos zijn, maar die ook gemakkelijk met elkaar gecombineerd kunnen worden. Geen fast fashion, maar kwaliteit boven kwantiteit. Denk aan mooie materialen en neutrale kleuren, maar ook aan kleding met de perfecte pasvorm. En omdat je daar meer voor betaalt, dan voor fast fashion, mag je daar best kritisch op zijn. Maar als je dan eenmaal de perfecte garderobe hebt samengesteld, dan heb je daar jaren plezier van omdat je eindeloos kan combineren. En dat scheelt uiteindelijk wel een hoop geld.

Capsule wardrobe samenstellen, hoeveel stuks kleding?

Wanneer je een minimalistische garderobe compleet hebt, bestaat deze uit 30 tot 40 stuks kleding inclusief jas en schoenen. In deze collectie zijn er acht items die absoluut niet kunnen ontbreken:

  • die ene perfecte jeans
  • wit T-shirt
  • zwarte skinny jeans
  • witte blouse
  • witte jurk
  • grijze cashmere trui
  • beige trenchcoat
  • witte sneakers

Maar met deze acht basics ga je het natuurlijk niet redden. Hierboven die je een getailleerde, witte blouse, maar ook twee tijdloze tops, die wat mij betreft ook niet mogen ontbreken in een capsule wardrobe. Deze vond ik bij No Man’s Land, een perfect merk om een kijkje bij te nemen wanneer een je minimalistische garderobe samen wil stellen. Hier vind je namelijk nog veel meer goede basics.

Een andere goede basic is de perfecte jeans. Ik weet als geen ander hoe lastig die zoektocht kan zijn, zeker wanneer je veel bent afgevallen. Dan kan dat ene merk opeens een stuk minder lekker of mooi zitten. Maar het gaat niet alleen om de perfecte jeans. Ook een goede pantalon kan wat mij betreft niet ontbreken in een capsule wardrobe. Stoer met een goede sneaker eronder, maar met een hakje draag je hem weer naar een zakelijke afspraak of wanneer je bijvoorbeeld een presentatie moet geven op je werk. Voor de perfecte broeken en jeans heb ik een nieuw merk ontdekt: Cambio broeken. Fijne bijkomstigheid: deze zijn niet alleen te koop in kleine maten.

Verder vul je de lijst aan met items die jij mooi vindt. Denk aan een mooie, gestreepte longsleeve bijvoorbeeld of een paar goede blazers en het good old spijkerjasje. Wees kritisch op wat je koopt, kijk goed naar de materialen en de pasvorm en ga voor tijdloos. Trend kun je namelijk ook terug laten komen in de accessoires.

Zou jij een minimalistische garderobe willen? Zo ja, welk item mag wat jou betreft dan niet ontbreken? Klets mee in de comments hieronder.
liefs
Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *