Home + Budget | Echte besparingstips voor 2019 omdat de vaste lasten flink omhoog gaan

Budget | Echte besparingstips voor 2019 omdat de vaste lasten flink omhoog gaan

Dat het lage BTW tarief in 2019 stijgt van 6% naar 9% weten we en dat de energietarieven en de kosten voor verzekeringen stijgen weten we ook, maar nu heeft Pricewise eens uitgerekend wat dat betekent voor gezinnen. Ik schrok daar eerlijk gezegd best van. Voor een gezin met drie personen worden de vaste lasten gemiddeld €700,- per jaar hoger! Dat is €58,33 per maand. Ik vind dat best wel een behoorlijk bedrag, zeker voor gezinnen die al moeite hebben om rond te komen. Of je nu op je geld moet letten of gewoon bewust met je geld om wilt gaan maakt eigenlijk helemaal niet uit. We willen allemaal niet teveel betalen en daarom heb ik wat bespaartips voor gezinnen waar je écht wat aan hebt, inclusief dé tip om te besparen op boodschappen!

Besparen op boodschappen

De meeste bespaartips kennen we wel, zeker op het gebied van de boodschappen, want het zijn altijd de standaard tips zoals ‘koop seizoensgroente en fruit’, ‘koop huismerken en let op de aanbiedingen’ etc. Een van mijn eerste blogs was een echt goede tip om te besparen op boodschappen. Deze is destijds heel goed gelezen en vandaag deel ik hem nog een keertje met jullie. Het maakt namelijk niet uit waar je de boodschappen doet, het kan altijd goedkoper!

Het is heel simpel:

 • Maak een boodschappenlijstje en zet achter ieder product de prijs. Wat denk jij dat het product kost, of misschien weet je de prijs al? Hoe dan ook, zet de prijs er maar gewoon achter.
 • Als je alles hebt, tel je alle prijzen bij elkaar op.
 • Je weet nu al wat je boodschappen zullen kosten en kan kijken of dat uitkomt met jouw budget voor boodschappen. Een voordeel; het wordt nooit meer dan dat jij hebt uitgerekend!
 • Als je boodschappen gaat doen neem je het lijstje met de prijzen mee. Koop alles wat je nodig hebt, maar kijk eens of je hetzelfde product voor minder kunt kopen dan de prijs die jij erbij hebt gezet. Het kan namelijk altijd goedkoper, echt!
 • Afhankelijk van hoeveel je nodig hebt, kan dit je zeker €5,- á €10,- schelen!

Overige bespaartips

 • Heb je Netflix en wil je deze graag houden? Snap ik helemaal! Ook wij kijken namelijk steeds minder televisie. Kijk bij het abonnement voor televisie of het zenderpakket dat je nu hebt nog wel nodig is en stel dat naar beneden bij. Scheelt weer!
 • Er zijn steeds meer kledingbeurzen waar dure merkkleding voor een prikkie wordt verkocht. Ga naar deze beurzen en sla je slag!
 • Verkoop de kleding van je kinderen in pakketten per maat. Ik doe dat ook altijd en ontvang dan in één keer een leuk bedrag. Daarnaast scheelt het mij tijd omdat ik geen afzonderlijke kledingstukken hoef te verzenden. Het verdiende geld leg ik dan weer bij een winterjas of schoenen.
 • Weet jij welke kramen er bij jou op de markt staan? Ik eigenlijk ook niet totdat ik een tijdje terug een marktkraam ontdekte met nieuwe merkkleding en schoenen voor kinderen voor een vierde van de prijs! Zo kocht ik mooie Shoes Me laarsjes voor Floris voor twee tientjes terwijl ze normaal €90,- kosten! Misschien staan er bij jou ook wel zulke kramen.
 • Doe je een grote aankoop? Je kunt in veel winkels nog best wel onderhandelen. Ik doe dit nog weleens tot grote ergernis van Patrick, maar het lukt soms echt wel!
 • Neem alles voor het nieuwe jaar even onder de loep. Heb je geen dubbele verzekeringen? Kan de dekkingsgraad misschien wat minder en heb je alles wel nodig? Wees kritisch, maar schrap niet zomaar wat!
 • Je zou ook kunnen proberen meer te verdienen. Dat vinden wij vrouwen lastig, maar waarom zouden we het niet proberen? Welke mogelijkheden zijn er? Ga er gewoon voor! Wat heb je te verliezen? Het kan niet zomaar minder worden toch?

Neem jij maatregelen omdat de vaste lasten hoger worden? Zo ja, waar denken jullie op te kunnen besparen? Laat het me weten in de comments hieronder.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Martine Love
  6 november 2018 / 10:51

  Absoluut niet voor iedereen weggelegd, maar wij kwamen erachter dat je je zorgverzekering in één keer kan betalen ipv elke maand. Als je voor jaarbetaling ipv maandbetaling kiest moet je dat bij je zorgverzekeraar tijdig doorgeven (bij ons in november) en dan krijg je een korting, bij ons de maximale korting van 3% (hoogte kan per verzekeraar verschillen). Voor onszelf leggen we onze eindejaarsuitkering bij elkaar en vereffenen we zo de factuur waarmee we de rest van het jaar meer lucht hebben in onze maandlasten. De dure maand december bekostigen we niet met de eindejaarsuitkering, maar met de vier gespaarde zegelboekjes van de Albert Heijn: dat kost ons ruwweg €5,- per week aan zegels bovenop de boodscchappen en geeft aan het eind van het jaar 6% rente! Op deze manier sparen wij al het hele jaar voor de feestdagen vooruit. Je bent in de loop van het jaar €196,- kwijt aan vier boekjes en ontvangt bij inlevering ervan €208,- Het gaat ons nog niet eens zozeer om de rente, maar wel om het feit dat we, tijdens het boodschappen doen ongemerkt wekelijks kunnen sparen.

 2. 21 december 2019 / 11:24

  Thanks voor alle tips. Denk dat er nog genoeg tussen staat om op te kunnen besparen.