Home + Boekentips | Goede financiële boeken voor vrouwen

Boekentips | Goede financiële boeken voor vrouwen

Er wordt steeds meer geschreven en gepraat over persoonlijke financiën. Naast het feit dat ik dat een goede ontwikkeling vind, vind ik het ook nog eens heel leuk onderwerp om over te lezen én te schrijven. Want ik deel zelf ook graag het één en ander over persoonlijke financiën zoals de maandelijkse spaarblogs. Omdat er zoveel aandacht voor is, is het een hip onderwerp en zijn ook steeds meer vrouwen bezig met hun persoonlijke financiën en financiële onafhankelijkheid. Nu was ik er altijd al mee bezig, maar in het begin was er weinig informatie te vinden, laat staan dat er veel financiële boeken waren voor vrouwen. Dat is inmiddels wel anders. Dit is een overzicht van goede financiële boeken voor vrouwen.

The Female Fix – Marianne Bruijn

In ‘The Female Fix’ laat RABO-topmarketeer Marianne Bruijn zien hoe je als vrouw financieel onafhankelijk wordt en zo de regie over je eigen leven houdt. In Nederland is slecht 50 procent van de vrouwen volledig financieel onafhankelijk. Tijd voor verandering! In dit boek vind je een mix van persoonlijke ervaringen, theorie, cijfers en data, interviews, praktische tips en rekenvoorbeelden. Er is speciale aandacht voor life events als samenwonen, kinderen krijgen en scheiden. Met bijdragen van onder anderen Saskia Noort (auteur en columnist), Vivian Reijs (orthomoleculair voedingstherapeut en bestsellerauteur) en Janine Vos (CHRO Rabobank en Topvrouw van het jaar 2021).

Toen het boek uit kwam heb ik deze meteen besteld. Ik had op dat moment mijn e-reader nog niet, dus bestelde nog een paperback. Dit boek was een echte eye-opener als het gaat om financiële onafhankelijkheid van vrouwen. De cijfers liegen er niet om en in dit boek vertelt Marianne over haar huwelijk en hoe zij en haar man de financiën hebben geregeld. Het leest fijn weg en staat vol praktische voorbeelden. Ik heb het boek inmiddels uitgeleend en kan deze echt aanbevelen.

Blondjes beleggen beter – Janneke Willemse

 

In Blondjes Beleggen Beter neemt financieel journaliste Janneke Willemse je mee tijdens je eerste stappen op de beursvloer. Deze editie is volledig geactualiseerd met de laatste inzichten. Toen Janneke Willemse ontdekte dat het wetenschappelijk is bewezen dat vrouwen beter beleggen dan mannen, begon ze een blog waarop ze precies liet zien hoe zij als beginnend belegger te werk ging. Dat pakte verrassend goed uit, want in 4,5 jaar tijd was haar vermogen verdubbeld. In dit boek laat Janneke zien hoe je door ‘blond’ beleggen je geld kunt laten groeien. Simpel, snel en op de manier die bij jou past. Zelfs als je weinig geld of achtergrondkennis hebt.

Dit boek heb ik nog niet gelezen, maar ik hoor positieve geluiden over dit boek. Ik kan hem gratis lezen via Kobo Plus, dus deze staat zeker op mijn lijstje. Wij zijn vorig jaar begonnen met beleggen en beleggen inmiddels ook iedere dag een euro voor beide jongens in belegging app Peaks. We proberen nu het één en ander uit, maar niet onderbouwd met kennis. Ik hoop die kennis met dit boek wel op te doen.

Nice girls don’t get rich – Loïs P. Frankel

Als je geen waardevolle bezittingen hebt, je geld niet investeert en laat verstoffen op een spaarrekening, of als je nooit onderhandelt over je salaris, dan is de kans groot dat je (nog) niet rijk bent. Zonder dat je je ervan bewust bent verhinderen patronen die je als nice girl hebt geleerd je nu om de sterke onafhankelijke vrouw te worden die je in je hebt.

Misschien heb je ‘Nice girls don’t get the corner office’ gelezen. Ik wel en vond dat een geweldig boek! Ik heb hem zelfs nog aan iemand cadeau gedaan waarvan ik vond dat zij deze op dat moment wel goed kon gebruiken. Van dezelfde schrijfster is nu ‘Nice girls don’t get rich’ uitgekomen en dit is het volgende boek dat ik ga lezen. Uit het eerste boek haalde ik veel adviezen die ik ook heb toegepast in de praktijk, wat mij zeker op mijn werk heeft geholpen om te krijgen wat ik graag wilde. Als dit boek net zo waardevol is als het eerste boek, weet ik zeker dat ik er een hoop uit ga halen.

Rijke pa, arme pa – Robert Kiyosaki

De meest recente update van de 2018 uitgave. Het boek is bijna 2 keer zo dik geworden t.o.v. de vorige uitgaven. De redactie van de Amerikaanse uitgever heeft na ieder hoofdstuk een extra uitleg geschreven met vragen, definities van gebruikte termen en ruimte gegeven om antwoorden en/of notities op te schrijven. Dit boek is een optima forma studieboek over geld.

Of u uit de schulden wilt komen, of aan het eind van de maand geld wilt overhouden, of bijzonder welvarend wilt worden, dit boek is een ‘must read’. Op een prettig leesbare manier leert Robert Kiyosaki u onder meer hoe geld verdiend wordt en hoe u uw inkomen kunt laten toenemen, hoe u niet alleen meer geld kunt verdienen, maar vooral hoe u het kan behouden en voor u kunt laten werken en wat de beste manier is om financieel voor uzelf te zorgen.

Ook dit boek heb ik fysiek aangeschaft en ik lees er zo nu en dan een stukje uit omdat het een vrij dikke pil is en ik vind dat ik mij goed op de tekst moet kunnen concentreren als ik deze lees. Dit boek draait om money mindset en de wijze waarop rijke mensen denken. Het boek laat mij nadenken en als je meer wilt leren over geld is dit boek, ondanks de wat hoge prijs, zeker een must.

Duur huis, nooit thuis – Renée Lamboo

Je hebt een mooi huis, twee glimmende auto’s voor de deur – net als de buren. Maar net als zij ben je een slaaf van je werk geworden, want je luxe leventje moet worden betaald. Renée gooide het roer om: weg met die dure auto, geen gigantische hypotheek. Dan maar geen indruk maken op de buren. Wat ze ervoor terug kreeg? Tijd en vrijheid. Ook jij kunt stoppen met de ratrace en beginnen met het leven waar je echt gelukkig van wordt. In dit boek beschrijft Renée, bekend van porterenee.nl, wat jij vandaag kunt doen om morgen vrij te zijn. Renée Lamboo (33) is journalist en woont samen met haar twee kinderen en man in een huis dat over tien jaar volledig hypotheekvrij is. Haar auto is klein en zit vol deuken, maar is wel afbetaald. Ze hoeft maar drie dagen in de week te werken omdat haar vaste lasten laag zijn. Renée heeft daarom tijd voor leuke dingen.

Renée volg ik al een lange tijd op haar blog Porterenee. Dit boek is misschien iets gedateerd vanwege de hoge inflatie van nu, en de enorm stijgende huizenprijzen, maar de boodschap blijft hetzelfde. Heb je echt een lease auto nodig of kun je ook prima vooruit met een wat oudere auto? En voor wie koop dat dure huis eigenlijk? Word jij er echt gelukkiger van? Of kun je je geld gebruiken voor meer rust en vrijheid en hoe doe je dat dan? Ik lees de laatste tijd meer financiële boeken, maar ik vond dit boek wel verfrissend. Renée schrijft lekker en je wordt vanzelf aangestoken door haar enthousiasme. Sterker nog, ik heb ook weer twee abonnementen opgezegd!

Gek van geld – Eef van Opdorp

 

Heb je last van geldstress? Verdien je prima, maar verdwijnt het geld als sneeuw voor de zon? Of zou je graag meer financiële vrijheid hebben om bijvoorbeeld minder te gaan werken?

Eef van Opdorp (bekend van het tv-programma Uitstel van Executie) leert je anders kijken naar de relatie die je met geld hebt. Beter met geld omgaan is geen kwestie van kille rekensommetjes, maar van goed luisteren naar je gevoel. Net als in relaties geldt: wat je aandacht geeft groeit. En dat zie je terug op je bankrekening.

Verdiep je in je geldbrein, je geldgeschiedenis en je onbewuste patronen. Ben je een sint-bernardshond of meer een struisvogel? De geldtypetest laat zien welke strategieën voor jou werken om meer te sparen, investeren en/of te beleggen.

Ik ken Eef vooral van ‘Uitstel van Executie’ en houd van haar vastberadenheid en nuchtere insteek. Ik heb dit boek nog niet gelezen, maar ben wel heel erg benieuwd. Je leest namelijk veel over ‘money mindset’ en ik geloof echt dat je een betere relatie met geld je kan helpen meer geld te verdienen, beter te sparen etc. Mocht jij hem al hebben gelezen, hoor ik heel graag wat je ervan vindt!

Heb jij weleens financiële boeken gelezen? Zo ja, welke van deze boeken vind jij een aanrader?

liefs

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *