Home + Boekentips | Deze tien boeken las ik in juni 2022

Boekentips | Deze tien boeken las ik in juni 2022

In juni las ik weer behoorlijk wat boeken. Niet zo heel gek, want ik zat ruim een week thuis met een flinke keelontsteking waardoor ik veel tijd had om te lezen. Welke boeken ik afgelopen maand las zie je hieronder!

1. Anya Niewierra & Merel Godelieve | Ook dat nog

boeken_juni 2022_boek_mamablogger_lezen_

In deze vrolijke dagboekroman over een gescheiden moeder in haar ‘tweede leven’, een millennial in een identiteitscrisis en een hippieoma in een bejaardenoord, leven we mee in het jaar waarin alles verandert. Na haar scheiding moet de vijftiger Roos het doen met een saaie baan en een flatje. Roos is boos en schrijft haar frustraties van zich af. Wanneer dochter Maddy na een verbroken relatie bij Roos intrekt, lopen de spanningen hoog op en grijpt ook Maddy naar de pen. Ondertussen belandt Oma Loes, een voormalige dolle mina, na een gebroken heup in een zorgcomplex tussen de ‘wandelende graftakken’. Haar activistische hart bloeit op en ze trekt weer ten strijde. Nu tegen de stereotypering van ouderen.

Ik mocht van uitgeverij Luitingh-Sijthoff als één van de eerste 50 lezers dit boek lezen voor het uitkwam, hoe leuk is dat?! Het is een boek dat begint vlak voor de coronapandemie en vertelt het verhaal van Roos, haar dochter Maddy en haar moeder Loes (Oma Loes). Ik had het boek vrij snel uit. Het leest lekker weg vol humor en vertelt ondertussen ook een realistisch verhaal over waar je mee kunt worstelen in verschillende generaties.

2. Nojoud Ali & Delphine Minoui | Ik was negen toen ik moest trouwen

 

‘Ik heet Nojoud en ik kom uit Jemen. Mijn ouders hebben me gedwongen te trouwen met een man die drie keer zo oud was als ik en die me seksueel misbruikte en sloeg. Op een dag ging ik de deur uit om brood te kopen en besloot toen dat ik niet meer terug zou gaan. Ik ging naar de rechtbank en vroeg om bescherming. Ik bleef daar wachten, net zolang tot een rechter bereid was naar me te luisteren.’

Wauw, wat een heftig verhaal. Voor ons is dit niet voor te stellen en voor veel meisjes op deze wereld is dit de dagelijkse realiteit. Nojoud is dapper waardoor zij uiteindelijk kon ontsnappen aan haar huwelijk. Hiermee haalde ze het wereldnieuws.  Een indrukwekkend, waargebeurd verhaal…

3. Madelein Kerseboom | Vol verwachting

 

De twee zussen Anouk en Hanne Jacobs hebben een hechte band, maar zijn compleet verschillend. Anouk vliegt de hele wereld over als purser bij KLM. Ze geniet van haar vrijheid en leeft een avontuurlijk bestaan. Hanne is al jaren samen met Bas. Ze zijn getrouwd en willen dolgraag een kindje. Maar een zwangerschap blijft uit en Hanne en Bas starten noodgedwongen met ivf. Dan blijkt Anouk zwanger te zijn van een man met wie ze één nacht heeft doorgebracht na een feest op Mambo Beach, en de zussenband komt flink onder druk te staan. Wat moet Anouk met een zwangerschap? Wil ze het kindje eigenlijk wel houden? En kan Hanne ermee omgaan dat haar onverantwoordelijke zus wél zwanger is?
Een hele tijd terug las ik al de ‘Hot daddy list’ van Madelein Kerseboom, een boek dat gewoon lekker wegleest. Dat is met dit boek niet anders. Een fijn feelgood verhaal, iets anders kan ik er niet van maken. Wat ik echter wel jammer vind is dat we sommige dingen nooit zullen weten (ik wil niet spoilen, maar als je dit verhaal leest begrijp je helemaal wat ik bedoel). Misschien wordt het nog een keer tijd voor een vervolg? 🙂

4. Lieke Hester | Het kan ook nooit normaal

Een zakkenroller aanhouden, een lichaam zoeken in een donkere woning, een slechtnieuwsgesprek voeren, iemand die suïcidaal is proberen te helpen, een reanimatie uitvoeren of een uit de hand gelopen ruzie sussen: Lieke doet het allemaal, en soms zelfs allemaal op dezelfde dag.

Lieke Hester is hoofdagent bij politiebureau Burgwallen in Amsterdam. Ze blogt en vlogt als Liekeschrijft, haalt graag ijskoffie in Amsterdam-Noord en is gek op de reuring van de Wallen. In Het kan ook nooit normaal doet ze een boekje open over haar leven als agent. Haar inspirerende, beangstigende, spannende, grappige en altijd bijzondere verhalen zijn een ode aan haar werk, haar dappere collega’s en alle hulpverleners.

Wat een heerlijk boek was dit. Met een (stief)vader die ruim 40 jaar bij de politie heeft gewerkt ken ik veel verhalen en wat krijgen politiemensen toch een hoop ellende voor hun kiezen. Geweld of het gebrek van respect aan hulpverleners is dan ook iets wat ik nooit zal kunnen begrijpen. Dit boek geeft je een uniek inkijkje in het werk van een politieagent in Amsterdam en de verhalen komen stuk voor stuk bij je binnen.

5. Jenny Colgan | Op goed geluk – Happy Ever After deel 1

Bibliothecaris Nina weet precies wat mensen moeten lezen. Op goed geluk maakt ze een keuze: welk boek helpt tegen liefdesverdriet en welk verhaal de eenzaamheid kan verjagen. Maar als de bibliotheek sluit en Nina werkloos wordt, helpen boeken haar ook niet. Of toch wel? Nina opent haar eigen, heel bijzondere boekwinkel: ze rijdt met een boekenbus door de Schotse Hooglanden. Maar een happy end is in het echte leven ietsje ingewikkelder dan in een roman. Gelukkig is er de ietwat knorrige, maar heel aantrekkelijke huisbaas die haar steeds redt uit de zoveelste noodsituatie.

Ik ben inmiddels een groot fan van de boeken van Jenny Colgan en vind het heerlijk om te lezen over Schotse dorpjes. Ik zat meteen in het verhaal en heb hier echt van genoten. Gelukkig bestaat deze reeks uit drie delen.

 

6. Jenny Colgan | Zoek de zon op – Happy Ever After deel 2

Alleenstaande moeder Zoë verlaat met haar zoontje het lawaaierige Londen; ze heeft een oppasbaan in Schotland aangenomen. Het klinkt hemels! Bij aankomst wordt Zoë echter geconfronteerd met een humeurige baas en een bende onhandelbare kinderen. Was dit wel de juiste beslissing? Toch is de rustige, pittoreske locatie alles wat Londen niet is – en Zoë besluit de uitdagingen van het werk aan te gaan. Met de hulp van Nina, de vriendelijke lokale boekverkoper, begint Zoë zich steeds beter thuis te voelen. Zullen boeken, frisse lucht en vriendelijkheid genoeg zijn om deze gebroken familie te genezen?

Het tweede boek uit deze reeks gaat over moeder Zoë die, net als Nina in het vorige boek, terecht komt in het schotse dorp waar ze gaat werken als nanny, maar wat heeft zich toch afgespeeld binnen dit gezin? Ze staat op zijn zachtst gezegd voor een enorme uitdaging en ook dit boek had ik zo uit. Je wilt gewoon weten hoe het afloopt.

7. Jenny Colgan | Eindeloos dichtbij – Happy Ever After deel 3

In Eindeloos dichtbij ruilen de stadse verpleegkundige Lissa en de nuchtere Schot Cormac voor drie maanden van baan en van huis. Lissa moet wel wennen aan de sociale controle in het Schotse dorp – en dat accent! – maar de omgeving is prachtig en de mensen zijn lief. Zo kan ze weer tot zichzelf komen. Cormac verbaast zich over de krankzinnige drukte in Londen, maar de mensen die hij ontmoet zijn bijzonder – en soms… apart. Toch krijgt hij eindelijk rust in zijn hoofd. Terwijl Lissa en Cormac heen en weer mailen over van alles en nog wat, lijken de stukjes van hun leven eindelijk op hun plek te vallen. Maar toch ontbreekt er nog een. Wat als dat stukje zich momenteel 800 kilometer verderop bevindt?

De laatste van deze reeks! Ik vond dit boek iets minder diepgang hebben dan de vorige twee boeken, maar ondanks dat is dit een heel fijne afsluiter van deze reeks. Al mag er van mij nog wel een vervolg komen.

8. Marloes Berghege | Eén depresso, alsjeblieft (De Koffiesalon deel 1)

Hanneke is een dertiger die ogenschijnlijk haar leven op de rit heeft. Ze werkt als lerares Engels, heeft een relatie met Job (een totale hunk die niet zou misstaan in een serie als De Bachelor), woont samen met haar beste vriendin Josje en doet iedere vrijdag aan yoga. Ze zou blij moeten zijn, maar waarom voelt haar werk dan als een marteling, wordt Job met de dag saaier en gaat ze nog liever naar de tandarts dan naar yoga? Hanneke piekert zich rot wat te doen met haar leven, maar komt niet in actie, totdat het leven dat voor haar doet. Door een reeks aan gebeurtenissen verliest ze alles en is niets meer zeker. Wat nu? Ze is per slot van rekening al eenendertig. Dat is bijna veertig! Gelukkig biedt een baan bij een koffiesalon uitkomst. Niet echt haar droombaan, maar wat moet ze dan?

Dit is een serie die heerlijk wegleest en je zit meteen in het verhaal. Het is geschreven met humor en er zit een vleugje herkenbaarheid in. Een heerlijke reeks voor de vakantie!

9. Marloes Berghege | Een dubbele shot liefde (De Koffiesalon deel 2)

Hanneke heeft net haar draai gevonden in koffiesalon Boon als een hele berg drama zich aandient. Naast ristretto’s, flat whites, latte macchiato’s en heel wat soorten melk, krijgt ze nu ook in hoog tempo verschillende mannen op zich afgevuurd. Wat te doen met Job? Moet ze dokter Rutger een kans geven? En waarom lijkt de inhoud van haar buik iedere keer een vrije val te maken als haar collega Sil haar per ongeluk aanraakt? Als Josje ook nog vastbesloten is om Hannekes liefdesleven een handje te helpen, is de chaos helemaal compleet.

Ik kan hier hetzelfde over vertellen als over deel 1. Hanneke heeft het naar haar zin in de koffiesalon en probeert haar verdere draai te vinden. Dat lukt niet helemaal. Ook dit korte deel lees lekker weg!

10. Marloes Berghege | Een kopje geluk (De Koffiesalon deel 3)

Hannekes leven is er nog niet al te veel op vooruitgegaan. Ze werkt nog altijd in koffiesalon Boon waar de sfeer tussen haar en Sil ligt sinds het ongeluk van Muis ver onder het vriespunt, ze is doodsbang dat ze haar relatie met Josje kapotmaakt door Niels te helpen en dan komt die knorrige Harry ook nog achter haar geheim. Het is tijd voor verandering. Laat Hanneke het leven niet langer zomaar gebeuren, maar neemt ze voor het eerst in haar leven het heft in eigen hand?

Alles komt samen in dit derde en laatste deel. Heel even was ik bang dat het einde afgeraffeld zou worden, maar dat was niet het geval hoewel deze natuurlijk wel voorspelbaar was. Een heerlijk feelgood einde en gewoon een heerlijke reeks om te lezen in de zomervakantie.

Dit waren de 10 boeken die ik afgelopen maand heb gelezen. Ik ben alweer in een nieuw boek begonnen. Die zien jullie volgende maand weer! Als je van lezen houdt hoop ik dat je de komende maand lekker kan lezen op vakantie!

liefs

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *