Home + Boekentips | Deze boeken las ik in januari en februari 2023

Boekentips | Deze boeken las ik in januari en februari 2023

De afgelopen maanden las ik erg weinig. Ik kon mij niet voldoende concentreren en wist ook niet zo goed wat ik precies wilde lezen. Inmiddels heb ik de rust weer gevonden en de eerste verslonden boeken van 2023 zijn een feit. Deze boeken las ik in januari en februari 2023.

1. Ik pleit voor jou! – Marijke Vos

 

De jonge, ambitieuze advocate Janna heeft er alles voor over om die felbegeerde promotie binnen te slepen, maar een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel gooit roet in het eten. Ze zet zichzelf voor schut, verliest Zeer Belangrijke Documenten van haar aankomende zaak en deponeert tot overmaat van ramp haar maaginhoud over de gaatjesschoenen van een onbekende man.

Janna krijgt nog één kans om indruk op haar baas te maken: het in goede banen leiden van de vechtscheiding tussen twee BN’ers waar heel Nederland van smult. Ze zet alles op alles om de rechtszaak voor de Gooische cliënte en haar monsterlijke tweeling te winnen. Maar dan herkent ze de uitermate charmante advocaat van de tegenpartij: de man met de gaatjesschoenen…

Na een tijdje van alles half te hebben gelezen besloot ik te gaan voor een fijn feelgood boek, maar welke? Ik had het idee dat ik alles al zo’n beetje had gehad. Totdat ik iemand dit boek zag lezen in het hotel tijdens ons weekendje weg. Deze ging op de lijst! Het is een vrolijk, lekker luchtig verhaal. Precies wat we soms nodig hebben!

2. Gek van Geld – Eef van Opdorp

 

Heb je last van geldstress? Verdien je prima, maar verdwijnt het geld als sneeuw voor de zon? Of zou je graag meer financiële vrijheid hebben om bijvoorbeeld minder te gaan werken?

Eef van Opdorp (bekend van het tv-programma Uitstel van Executie) leert je anders kijken naar de relatie die je met geld hebt. Beter met geld omgaan is geen kwestie van kille rekensommetjes, maar van goed luisteren naar je gevoel. Net als in relaties geldt: wat je aandacht geeft groeit. En dat zie je terug op je bankrekening.

Ik was al begonnen aan dit boek, maar heb hem nooit helemaal uit gelezen tot nu. Overigens niet omdat het geen goed boek is, maar ik miste een tijdje de concentratie hiervoor. Wat ik goed vond aan dit boek was de kwetsbaarheid van Eef zelf. Ook zij had na een scheiding geen geld en zat op tuinstoelen. Ik geloof erin dat dat iedereen kan overkomen. Hoe je daarmee omgaat is een tweede. Het is een boek dat goed te begrijpen is en op een nuchtere manier is geschreven. Ook staan er testjes en opdrachten in die behoorlijk veel inzicht geven in jouw financiële brein.

3. Voor de klas – Merel van Vroonhoven

 

Op het hoogtepunt van haar carrière besluit Merel van Vroonhoven haar hart te volgen en de bestuurskamer voor het klaslokaal te verruilen. Met de slagvaardigheid en tomeloze inzet waar ze in haar vorige werk bekend om stond, hoopt ze als leraar veel te bereiken.

In haar columns koppelt ze haar ervaringen aan haar vorige leven en grotere vraagstukken. Op een school voor speciaal onderwijs leert ze – met vallen en opstaan – in de praktijk dat leidinggeven aan kinderen niet eens zo anders is dan aan directeuren, en dat het zeker niet makkelijker is. Ook ontdekt ze van dichtbij dat niet elk kind dezelfde kansen krijgt. En dat je met kleine stapjes ontroerend mooie dingen kunt bereiken. Voor de klas is dan ook een boek vol inspirerende, aangrijpende en kritische verhalen, die het enorme belang van goed onderwijs en de waarde van het leraarschap onderstrepen.

Dit boek kwam ik tegen toen ik voorbij de boekwinkel in onze stad liep en zag dat Merel er zou komen signeren. Ik maakte een foto van het bord en eenmaal thuis, downloadde ik het boek op mijn e-reader. De carrièreswitch van Merel is als intrigerend (heel erg gaaf ook!), maar haar verhalen zijn dat ook. Een uniek kijkje in de klas en in het leven van een (beginnende) leerkracht.

4. De kleine bakkerij aan het strand deel 1 – Jenny Colgan

In De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan staat het leven van Polly Waterford op zijn kop. Haar relatie is op de klippen en haar bedrijf is ook nog eens failliet. Kortom, ze móét weg. Ze komt terecht op Mount Polbearne, een klein schiereiland voor de kust van Cornwall, in een appartement boven een verlaten winkel. Om haar zinnen te verzetten begint ze met het bakken van brood, dat al snel meer dan een hobby wordt.

Dit was de enige reeks van Jenny Colgan die ik nog niet had gelezen. Net als bij de andere boeken van deze schrijfster, zat ik er meteen in. Ik zie Mount Polbearne zo voor me en je houdt meteen van de personages. Oké, behalve Mevrouw Manse dan, haha. Maar ook dat komt later goed. Kortom, een heel fijn en mooi verhaal.

5. De kleine bakkerij aan het strand deel 2 | Zomer in de bakkerij – Jenny Colgan

 

Het is eindelijk zomer in de kleine bakkerij aan het strand. Polly Waterford is gelukkiger dan ooit: haar bakkerij loopt goed en samen met Huckle, haar grote liefde, geniet ze van het leven in het havenstadje Mount Polbearne, dat haar thuis is geworden. Toch zit er een donker randje aan de fijne zomerbries die door het dorp waait. Selina, Polly’s vriendin die sinds kort weduwe is, wil verhuizen naar het eiland. Maar Polly draagt een geheim met zich mee dat Selina’s herstel overhoop kan gooien. En wanneer de oude eigenaar van de bakkerij opeens sterft staat Polly’s bedrijf op het spel. Zal Polly alles verliezen waar ze van houdt?
Ja, wat kan ik zeggen? Dit is gewoon een heerlijk vervolg op deel 1, precies zoals ik inmiddels gewend ben van Jenny Colgan. Je leert de personages nog beter kennen en uiteraard gebeurt er weer een hoop. Ik zou zeggen, lekker lezen!

6. De kleine bakkerij aan het strand 3 | Winter in de kleine bakkerij – Jenny Colgan

 

Het is winter in de kleine bakkerij aan het strand, en Polly is ervan overtuigd dat dit de beste kerst ooit gaat worden. Maar wanneer gaat het leven volgens plan? Want Polly’s beste vriendin vertrouwt haar een gevoelig geheim toe dat het leven van Polly en Huckle drastisch kan veranderen. En dan verschijnt er plotseling een bekend gezicht uit Polly’s verleden en wordt het nog ingewikkelder. Polly vindt meestal troost in het bakken, maar ze heeft het gevoel dat het dit keer niet genoeg zal zijn. Kan Polly alles weer op het goede spoor krijgen en haar beste kerst ooit vieren met Huckle en papegaaiduiker Neil?
Ik moet zeggen dat ik ook dit een heerlijk deel vond, maar dit was ook het deel waarin ik mij zo nu en dan wel irriteerde aan Polly. Dat lijkt een beetje op vloeken in de kerk, haha, maar ik vond haar soms wat mutsig. Toch had ik ook dit deel zo uit en ben ik heel erg benieuwd naar deel 4.
Inmiddels heb ik ‘Geheimen van de kostschool’ van Lucinda Riley, bijna uit. Die neem ik mee in het volgende overzicht.

Welke boeken las jij de afgelopen periode? Heb je nog wat fijne feelgood tips? Laat het me weten!

liefs

Sidenote: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate linkjes. Wanneer jij iets bestelt via dat linkje, ontvang ik daar een kleine commissie over. Dit kost jou niets extra en ik kan uiteraard niet zien wat iemand bestelt. Het is voor mij een klein, maar fijn extraatje. 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *