Home + Dertigersdilemma: werk en misschien een loopbaancoach?

Dertigersdilemma: werk en misschien een loopbaancoach?

In je jaren als twintiger woon je misschien nog deels thuis, doe je ervaring op, rond je je studie af en mag je voor je gevoel nog veel fouten maken om te leren. Als dertiger verandert dat. Dan wordt het serieuzer, net als de vragen die je jezelf stelt. Wil ik wel of geen kinderen, ben ik nog gelukkig in mijn relatie, is dit de plek waar ik wil wonen en ben ik nog wel gelukkig in mijn werk? Over die laatste vraag wil ik het hebben, want dat was een vraag die ik mijzelf vorig jaar stelde…

Word je nog gelukkig van je baan?

Laat ik voorop stellen dat ik vind dat ik de allerleukste baan heb van de wereld. Ik werk als Communicatieadviseur bij een zorgorganisatie. Vaak denken mensen dat dat een vrij rustige baan is, maar niets is minder waar en zelfs na bijna 18 jaar bij deze organisatie, leer ik nog iedere dag. Toch vroeg ook ik mij af of ik toch niet eens verder moest kijken. Was dat niet veel beter voor mijn cv bijvoorbeeld?

Dertigersdilemma?

En toen kwam er een te gekke baan voorbij. Al mijn “eisen” werden ingewilligd en ze wilden mij heel graag hebben. En dat in een sector waar dit soort communicatiebanen niet vaak voorkomen. Wauw, ik voelde mij vereerd en was in eerste instantie heel blij. Totdat de paniek toesloeg tijdens een weekend weg. Waar was ik nou toch mee bezig? Ik wilde toch helemaal niet weg? Ik had het juist zo leuk en goed. Gelukkig ben ik al die tijd in gesprek gebleven met mijn leidinggevende die mij overigens helemaal zelf mijn keuze heeft laten maken. Heel fijn, anders vraag je je misschien altijd af ‘wat als ik die baan toch had genomen?’.

Uiteindelijk realiseerde ik mij dat ik inderdaad heel gelukkig was bij mijn huidige werkgever, maar ik wilde wel nieuwe dingen leren. Meer advies geven bijvoorbeeld. Lang verhaal kort: ik wees de andere baan af en ging aan de slag bij mijn werkgever in een iets andere rol. Een besluit waar ik nog iedere dag heel blij mee ben. Gelukkig heb ik een fijne werkgever waar ik dit bespreekbaar kon maken en we samen konden sparren. Ook hebben we binnen het werk een loopbaancoach. Daar ben ik niet mee in gesprek geweest, maar het is fijn te weten dat die mogelijkheid er is.

Juist als je even niet weet wat je wil, of het wel weet, maar een zetje in de rug nodig hebt, is coaching een mooie manier om je verder te helpen. Of het bij mij nog een verlaat dertigersdilemma was, weet ik niet, maar ik ben toch blij dat ik hier doorheen ben gegaan. Ik weet nu heel goed wat ik belangrijk vind.

Waarom een loopbaancoach?

Ik hoor vaker om mij heen dat mensen niet zo goed weten wat ze nu precies willen wat betreft werk en die vraag speelt nu eenmaal vaak bij dertigers. De studie is afgerond en je hebt al wat werkervaring. Tegelijkertijd moet je ook nog heel wat jaren werken en dan is het niet zo gek dat je je afvraagt of dit het nu is. Een loopbaancoach is daarom echt geen gek idee. Er zit er ongetwijfeld één bij jou in de buurt. Google bijvoorbeeld op ‘loopbaancoach Rotterdam‘ en kies degene waar jij een goed gevoel bij hebt.

Je kan met de volgende vragen terecht bij een loopbaancoach:

  1. Je hebt moeite met het vinden van een baan: je bent al geruime tijd op zoek naar werk dat echt bij jou past. Dan kan een loopbaancoach je helpen bij het vinden van nieuwe mogelijkheden en het ontwikkelen van strategieën om je kansen op succes te vergroten.
  2. Weet je niet wat voor werk je precies zoek? Als je niet zeker weet wat voor soort werk je wilt doen, kan een coach je helpen bij het vaststellen van je interesses, vaardigheden en persoonlijkheidstype, zodat je een baan kunt vinden die bij je past.
  3. Je wilt van carrière veranderen: als je van carrière wilt veranderen, kan een coach je helpen bij het structureren van de mogelijkheden die passen bij jouw vaardigheden en persoonlijkheid.
  4. Moeite om te presteren op je werk: worstel je met bepaalde aspecten binnen je werk, zoals communicatie, timemanagement of teamwork? Deze vaardigheden kun je misschien wel ontwikkelen met een loopbaancoach.
  5. Je wilt meer zelfvertrouwen op de werkplek: dit is een lastige, want je bent ongetwijfeld heel goed in je werk, maar die onzekerheid is nog weleens lastig. Met een loopbaancoach kun je de oorzaken van je onzekerheid ontdekken en werken aan het vergroten van zelfvertrouwen op je werk.
  6. Je wilt je carrière naar een hoger niveau tillen: wil je juist meer uit je carrière halen en weet je niet goed hoe je dit aan kan pakken? Bijvoorbeeld om te onderhandelen met je leidinggevende? Ook dan kan een loopbaancoach je adviseren.

Kortom, het is niet gek dat je jezelf deze vragen stelt op een bepaalde leeftijd en het is ook helemaal niet gek om daar begeleiding bij te zoeken. Je moet juist nog heel wat jaren werken en dan is het juist fijn als je helemaal op je plek zit, net als ik nu.

Succes!

liefs

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *