Home + Boeken | Met deze leerzame boeken ga ik het nieuwe werkjaar goed tegemoet

Boeken | Met deze leerzame boeken ga ik het nieuwe werkjaar goed tegemoet

De zomervakantie is bijna ten einde (voor regio noord zit het er morgen zelfs alweer op) en dan begint het normale leven weer. School, werk, sport, verengingen, de hele mikmak. Het is eigenlijk niet alleen een nieuw schooljaar dat staat te beginnen, maar ook een nieuw werkjaar. Projecten gaan starten, het kalenderjaar wordt afgesloten en misschien volg je wel een opleiding of training die (weer) gaat beginnen. Zo begin ik in november nog met een driedaagse training ‘projectmatig werken’. Kortom, we gaan volop aan de bak. Om het nieuwe werkjaar goed te beginnen liggen er wat leerzame boeken klaar.

Persoonlijke ontwikkeling door middel van boeken

Ik verslind boeken over persoonlijke ontwikkeling. Dat is wel iets van de laatste jaren, maar inmiddels heb ik er al aardig wat en ik leer er enorm veel van. Je moet het alleen wel zelf doen. Waar je bij een training of opleiding wordt geïnspireerd door de docent en je studiegenoten, is dat bij een boek anders. Je moet er de tijd voor nemen, aantekeningen maken (als je dat fijn vindt natuurlijk) en jezelf vragen stellen. Dat vond ik in het begin erg lastig. Ik las een boek zonder te lezen wat er écht stond. Eigenlijk nam ik het ter kennisgeving aan, maar het drong niet echt tot mij door.

Inmiddels is dat wel anders en omdat ik niet aan de lopende band trainingen kan doen (dat vind ik overigens veel fijner dan een volledige opleiding), vind ik boeken de ideale manier om nieuwe dingen te leren in je eigen tijd. Deze vier boeken liggen al een tijdje klaar om gelezen te worden en dit is de perfecte timing denk ik.

De kleine ‘Podcasten voor dummies’

Ik heb inmiddels al een aantal podcastafleveringen opgenomen zonder gebruik te hebben gemaakt van dit boekje. Ik besloot het maar gewoon te proberen en gaandeweg kwam ik erachter hoe het werkte. Toch ligt dit boekje klaar om gelezen te worden. Ik haal er vast en zeker waardevolle tips uit voor mijzelf, maar ik heb ook het idee om te gaan podcasten voor mijn werk. En daarvoor ik wil mijn ideeën en suggesties wel goed kunnen onderbouwen.

Er zijn weinig tot geen goede Nederlandse boeken over het starten van een podcast dus ik begin hiermee. In combinatie met mijn eigen ervaringen moet ik dan een heel eind kunnen komen.

Hoe vind je zélf dat het gaat?

Dit boek heb ik voor een deel al gelezen nadat ik hem van mijn collega’s kreeg voor mijn verjaardag en wat heb ik gelachen. Dit boek is zo herkenbaar voor iedereen die op kantoor en in een kantoortuin werkt. Het leest heerlijk weg, maar het boek geeft vooral ook heel veel tips.

Over het boek: 

Hoe overleef je de groepsapp van je werk? Wat is ‘governance’? Waarom zeggen sommige managers ‘dagdagelijks’? Hoe begin je een zakelijke mail? Hoe schrijf je een goede vacature? Moet je nou écht agile werken? Wat trek je aan voor een zakelijke zoomvergadering? Dat is allemaal nog best lastig. Is het niet door het coronavirus dan wel door break-outsessies, innovaties die handen en voeten moeten krijgen of een hands-on-mentaliteit die nu hands-off moet worden.

Gelukkig is er Japke- d. Bouma. Juist in deze ontwrichtende tijd is zij ons lichtend baken op het werk én op de thuiswerkplek. Vakkundig leidt ze ons langs brown paper sessies, deep dives en daily scrums. Ze spreekt met trainers, coaches en succesgoeroes over kantoorhypes en managementjargon en laat ons zien hoe het beter kan. Voor iedereen die zo een call in moet of moet groeien als professional: Hoe vind je zélf dat het gaat? is een onmisbaar en hilarisch boek voor iedereen die zich staande probeert te houden op het werk. In het onderwijs, in de ‘recruitment’, in de rechtspraak, in de zorg, in de media of waar dan ook.

De weg naar financiële vrijheid

Ben je bekend met het begrip FIRE? Dit betekent ‘Financial Independence, Retire Early’ oftewel, financiële vrijheid zodat je eerder kunt stoppen met werk. Het is een filosofie die steeds meer aanhangers krijgt en hoewel dit boek niet perse werk gerelateerd is, lijkt mij dit wel een heel leerzaam boek. Het gaat onder andere over het genereren van een passief inkomen om zo meer geld te verdienen. Vooral dat aspect vind ik interessant.

Laatst las ik een tekst over afhankelijk zijn van één inkomen. Het zei dat wanneer je jezelf afhankelijk maakt van één inkomstenbron de stap naar armoede heel dichtbij is wanneer dat inkomen weg zou vallen. Dat zette mij aan het denken. Ik heb al een extra inkomstenbron met Mamablogger, maar ik ben toch heel benieuwd naar dit boek. FIRE streef ik niet perse na, maar ik kan hier vast en zeker een hoop van leren.

De 11 beste online verdienmodellen

Tot slot dit boek. Hier had ik een hoop over gehoord en naarmate ik meer hoorde, werd ik steeds enthousiaster. Ik hoop dat dit boek mij inspireert wat betreft de mogelijkheden die er nog zijn voor Mamablogger. Het gaat nog steeds erg goed, maar ik denk niet dat ik alles eruit haal wat erin zit. In De 11 beste online verdienmodellen leer je om groots te denken, de wet van de aantrekkingskracht te gebruiken en je ten diepste te realiseren dat álles mogelijk is. Dit is het boek voor kennisprofessionals die met hun bedrijf of naast hun baan een online inkomstenstroom willen opbouwen.

Voor mij is dit boek een verdieping op de mogelijkheden die er zijn voor Mamablogger. Ik heb hem inmiddels op mijn nachtkastje gelegd en wil er iedere dag een paar bladzijdes in lezen. Van dit boek heb ik echt hoge verwachtingen!

Genoeg leesvoer voor de komende periode.  Ik ben benieuwd wat ik ervan opsteek, maar ik geloof dat ik uit ieder boek waardevolle kennis en tips kan halen. Heb jij nog boekentips wat betreft leerzame, zakelijke boeken?

liefs

 

 

 

We Mogen weer 2021We Mogen weer 2021

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *