Home + Bericht van de peuterspeelzaal over het Coronavirus

Bericht van de peuterspeelzaal over het Coronavirus

Afgelopen vrijdag ontvingen we een e-mail van de peuterspeelzaal over het Coronavirus. Als je alleen de onderwerpregel leest denk je in eerste instantie “huh, wat is er aan de hand?”, maar toen ik de mail las vond ik het ontzettend goed dat deze werd gestuurd voordat er vragen komen. Ik ben zelf communicatie adviseur en kijk er dan ook met die blik naar. Ze nemen bij voorbaat al onrust weg. Zodra de kinderen maandag weer naar de peuterspeelzaal gaan, zullen er ongetwijfeld ouders zijn die vragen hebben. Terwijl ik dit typ is het zesde ziektegeval in Nederland een feit dus zo heel gek is dat niet. Zelf vind ik de paniek vooralsnog wat overdreven, maar we willen in ieder geval niet ziek worden en anderen besmetten. En zo denkt de peuterspeelzaal er ook over.

Voorzorgsmaatregelen om besmetting met het Coronavirus te voorkomen?

De strekking van de mail was heel duidelijk. Er is vooralsnog geen reden tot paniek en het is ook niet nodig om je kind(eren) thuis te houden. Volgens de landelijke richtlijn van het RIVM is thuis houden of weren niet nodig als kinderen geen klachten hebben. Er is dus echt geen reden tot paniek.

Mocht er wel een besmetting plaatsvinden worden de richtlijnen vanuit het Ministerie, RIVM en GGD gevolgd.

Wat wordt er gedaan om besmetting te voorkomen?

 • De handen van de juffen en die van de kinderen worden regelmatig gewassen.
 • Kinderen en collega’s worden erop geattendeerd in de binnenkant van de elleboog te hoesten of niesen.
 • Er worden papieren zakdoekjes/tissues gebruikt. Deze gooien ze na gebruik direct weg en de handen worden daarna gewassen.

Eigenlijk zijn dit heel normale dingen, maar het is goed dat er nu extra aandacht voor is en dat het in de gaten wordt gehouden. Alle beetjes helpen zullen we dan maar denken. Ik maak mij voor onszelf niet zo druk, maar zou het wel erg vinden wanneer een oudere of chronisch zieke wordt besmet door één van ons. Je weet immers nooit hoe het kan lopen. Het is een vreemd virus.

Wat doet de peuterspeelzaal bij een vermoeden van besmetting?

Als de leidsters bij kinderen symptomen zien nemen ze contact op met de ouder(s) en vragen zij telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Als collega’s of andere bezoekers van hun locaties symptomen vertonen, vragen zij hen telefonisch contact op te nemen met de huisarts.

De huisarts kan je doorverwijzen naar de GGD om op Corona te testen. Deze test kan alleen door de GGD of een ziekenhuis worden aangevraagd. De uitslag is na 24 uur bekend. De GGD en ziekenhuizen zijn op de hoogte van de protocollen hoe je met een patiënt moet omgaan en welke maatregelen genomen moeten worden.

Wat doet de peuterspeelzaal als er sprake is van besmetting van het Coronavirus?

Ook dan worden de landelijke richtlijnen en adviezen van de regionale GGD opgevolgd en stemmen zij daar de interne richtlijnen op af. Ouders worden dan goed op de hoogte gehouden.

Nogmaals, ik vind deze mail goed en duidelijk. Van Milan zijn school hebben we nog niets gehoord, maar ik denk dat dat ook niet lang meer duurt. Er zijn ongetwijfeld veel ouders met vragen. Dat is ook de reden dat ik dit deel, want ik denk dat de strekking voor andere peuterspeelzalen en scholen niet veel anders zal zijn. Mits het een school op peuterspeelzaal betreft waar één van de besmette mensen een link mee heeft. Dan is het een heel ander verhaal, maar dan gaat er ook heel andere communicatie uit.

In ieder geval is er echt nog reden tot paniek. Handen wassen etc. kan nooit kwaad, maar we hoeven echt nog niet te gaan hamsteren etc. ?

Update van de peuterspeelzaal naar aanleiding van de persconferentie

Zojuist zie ik dat we weer een mail hebben gekregen naar aanleiding van de gisteren (zondag 1 maart 2020) gehouden persconferentie. Dit is de belangrijkste mededeling uit deze mail:

Mocht u, of uw zoon of dochter op vakantie zijn geweest in één van de door het RIVM aangegeven gebieden:

 • China (inclusief Hong Kong en Macau)
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • Noord-Italië

én gezondheidsklachten hebben, of de afgelopen twee weken contact hebben gehad met een patiënt met het Coronavirus, dan verzoeken wij u uw kind thuis te houden en zo snel mogelijk telefonisch contact op te nemen met de huisarts. 

Hebben jullie al bericht van school, de opvang, peuterspeelzaal, BSO etc. over het Coronavirus? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Anja
  2 maart 2020 / 16:39

  Wij kregen vandaag ook een bericht van het kinderdagverblijf met richtlijnen van de GGD erin voor scholen en kinderdagverblijven. De strekking van het bericht is hetzelfde als wat jij schrijft. Wij wonen ook nog in de grensregio en er stond ook nog wat informatie daarover in het bericht. Ik vind het ook goed dat ze zo’n bericht sturen, geen reden tot paniek, maar we weten op deze manier wel dat ze er aandacht voor hebben.

 2. Christine
  2 maart 2020 / 22:37

  Hier ook bericht van zowel kdv als school.
  Bij het kdv hadden ze ook nog de richtlijnen voor de leidsters in de mail laten staan over 3 tot 4 keer de handdoek verschonen per dag enzo..
  En op school kreeg mijn dochter bij sociale vaardigheden training in het hoesten en niezen in de elleboog en het gebruiken en direct weggooien van papieren zakdoekjes.
  Ik zal je vertellen: ik nieste vanmorgen twee keer in m’n hand voordat ik besefte: dat moet nu in de elleboog.. zo’n automatische handeling is nog niet zo makkelijk aan te passen!