Home + Berenjacht in Nederland! | Tips, afstreepkaart, aanmelden, meedoen, prijzen en nog veel meer

Berenjacht in Nederland! | Tips, afstreepkaart, aanmelden, meedoen, prijzen en nog veel meer

Je hebt het misschien al voorbij zien komen op social media: de berenjacht. Wat is het precies, hoe werkt de berenjacht precies, waar kun je je eigen beer voor het raam “aanmelden” voor de route en waar vind je een afstreepkaart? En wist je dat er zelfs een berenjacht diploma bestaat? Ik vertel je alles en geef tips over de berenjacht die de afgelopen dagen razend populair is geworden in Nederland.

Deze blog is op 8 april om 21.33 uur voor het laatst ge-update 

Wat is de berenjacht en waar komt het vandaan?

De berenjacht is een initiatief om kinderen af te leiden van het Coronavirus en is geïnspireerd op het in 1995 verschenen prentenboek “Wij gaan op berenjacht”. In het boek gaat een vader met zijn vier kinderen op berenjacht en tijdens deze jacht beleven ze allerlei spannende avonturen.

Het idee voor deze jacht is eigenlijk heel eenvoudig: mensen zetten een beer voor het raam en als jij met je kind(eren) een blokje om gaat kun je samen met hen op zoek naar de beren in de vensterbanken in de buurt. Vervolgens turf je met elkaar hoeveel beren jullie hebben gezien.

De berenjacht is in Nederland een heel nieuw begrip en toch zijn we nu massaal op zoek naar knuffelberen. Dat hebben we te danken aan Nina, de oprichter van de Facebookpagina “Wij gaan op berenjacht“. De zus van Nina woont in Australië en daar is het wel een bekend begrip. Inmiddels is duidelijk dat het initiatief van Nina een schot in de roos is, want we zijn nu allemaal op jacht!

Let op: laat de beer de komende periode voor het raam staan en haal deze niet na een dag of twee weg. Dat zou juist heel zonde zijn.

Hoe kun je zelf meedoen: aanmelden berenjacht

Oké, we weten nu wat de jacht precies inhoudt, maar hoe kun je meedoen? Het is heel erg simpel: zet een knuffelbeer in de vensterbank. Woon je in een appartement of bovenwoning? Plak dan op de benedendeur een poster van een beer met bijvoorbeeld een pijl naar boven. Nu kun je wachten tot kinderen voorbij lopen en de beer zien, maar je kunt ook laten weten dat je meedoet. Dit doe je door je beer aan te melden via een document op Google Maps.

Update 30 maart 2020: ik heb mij laten vertellen dat Google Maps vol zit. Via de Facebookpagina “Berenjacht in NL” zag ik dat er nu een nieuwe website is waarop je je beer aan kunt melden. Klik hier om naar deze website gaan en meld je beer aan.

Op Google Maps kun je overigens ook zien waar de beren te vinden zijn. Op het kaartje staan alleen maar beren, hoe gaaf is dat?!

De tweede kaart is van Gouda, ook mijn stadje doet lekker mee! 

Is het wel verstandig om mee te doen aan de berenjacht?

Naast alle positieve berichten, zijn er ook tegengeluiden. Is het namelijk wel verstandig om nu met je kinderen op jacht te gaan? Die vraag hebben wij onszelf ook gesteld, maar we mogen nog steeds naar buiten. Wat wij hebben gedaan is lekker vroeg eten waardoor we naar buiten gingen toen de meeste mensen aan het eten waren. We zijn met zijn viertjes gegaan, hebben zeker 1,5 meter afstand gehouden van andere mensen en hebben bij thuiskomst heel goed onze handen gewassen.

Zo lang je je aan de richtlijnen houdt, je een rustig moment kiest en geen groepjes vormt of onderweg gaat kletsen met andere gezinnen, moet het kunnen. Het was vandaag goed weer en het was heerlijk om even buiten te zijn. Ik geloof erin dat het zonnetje ook goed doet. De afgelopen dagen ging ik na het eten al een stukje wandelen met de jongens, maar we hadden niet echt een doel behalve even lekker buiten zijn. Nu hadden we dat wel en werd het voor hen ook een stuk leuker om te gaan wandelen.

Dus zolang we ons aan de regels houden is de berenjacht voor iedereen leuk.

Waar vind je een afstreepkaart?

Je kunt naar buiten met een notitieboekje, maar je kunt ook op jacht met een echte berenjacht afstreepkaart! Ik vond er eentje op de website van Juffrouw Femke waar 30 beren op staan. Wij vonden er in een half uur tijd al 26! In ieder geval stonden er genoeg beren op de afstreepkaart.

Je kunt de afstreepkaart van Juffrouw Femke hier downloaden.

Berenjacht spelletjes en een bedankje voor de beer

De afstreepkaart is leuk, maar je ziet nu veel meer voorbij komen om de jacht nog leuker te maken. Zo zijn er allerlei spelletjes te vinden die je kunt spelen tijdens de berenjacht én je kunt kaartjes in de brievenbus stoppen van de mensen die een beer in de vensterbank hebben gezet om hen te bedanken. Die kaartjes vind je hieronder. Klik op de afbeelding, print deze uit (of plak hem in Word en print hem dan uit). Je kind kan vervolgens de kaartjes inkleuren, ze uitknippen en door de brievenbus doen bij mensen die een beer voor het raam hebben staan.

Een superleuk initiatief omdat er zonder al die mensen geen berenjacht zou zijn. We doen dit met elkaar.

Bekijk de voorstelling “Wij gaan op berenjacht (4+) gratis online!

In 2015 en 2018 speelde Theater Sonnevanck de voorstelling “Wij gaan op berenjacht”. Deze voorstelling hebben zij nu gratis op hun website gezet zodat alle kinderen de gelegenheid krijgen de voorstelling te bekijken. Hoe leuk is dat?! Bekijk deze voorstelling hier.

De downloads van Juf Anke

Berenjacht kralenplank voorbeelden, een programmeerpakket, een “kraak de code spel” en nog veel meer. Op de site van Juf Anke vind je allerlei werkbladen met betrekking tot de berenjacht. Zeker het bekijken, want ze zijn niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam en nu bekend is dat de scholen langer dichtblijven zijn dit superleuke lesjes voor kinderen. Zeker het bekijken waard dus!

Onze eigen berenjacht

We hebben een pandabeer in de vensterbank staan en vanmiddag al heel wat kinderen voorbij zien komen. Echt ontzettend leuk! Mensen zwaaien naar elkaar, lachen en het doet iets met mensen. Ook met ons. Beide jongens vonden het erg leuk om te doen en Floris was op zijn manier al aan het zoeken naar de beren.

Opa en oma spanden overigens de kroon, want die zagen op social media dat we op jacht waren en maakten snel een eigen beer bij gebrek aan een knuffelbeer. Hoe leuk is dit?! We wonen in de buurt dus deze konden we moeilijk over het hoofd zien haha.

Berenjacht medaille bestellen

Van een volger op Facebook kreeg ik de volgende tip: er is een bedrijf dat sportprijzen maakt en deze periode (nu alle sporten on hold staan) berenjacht medailles tegen kostprijs maakt en opstuurt. Je betaalt maar €1,50 per medaille en dat is inclusief verzending! Je vindt alle informatie en dit bedrijf hier. Ik ga er vandaag twee bestellen voor de jongens en eentje voor ons buurmeisje.

Berenjacht medailles uitdelen

Heb jij nog wat medailles van de HEMA in huis liggen? Je kunt ze uitdelen voor de berenjacht! Ik had ze nog in de knutselkast liggen en normaal gesproken bewaar ik ze voor traktaties tijdens de avondvierdaagse, maar die gaat dit jaar helaas niet door. Toch komen ze nu goed van pas. Ik heb een kratje vastgemaakt aan de bakfiets en er een kaartje aan gehangen. Nadat ik deze foto had gemaakt en gedeeld realiseerde ik mij dat het nu niet zo handig is de medailles er los in te leggen ook al zaten ze in een afgesloten zak in de kast. Als meerdere kinderen erin grijpen loop je risico op het verspreiden van het virus. Daarom heb ik nog een keer mijn handen gewassen en de medailles per stuk in afgesloten boterhamzakjes gedaan. De reacties zijn echt super leuk!

Berenjacht diploma

Marit van Huisje Boompje Kleurtje maakte een berenjacht diploma die ik hier mag delen. Ook deze kun je uitprinten en na afloop van jullie wandeling uitreiken. Een superleuk idee! Een diploma uitprinten en bewaren (bijvoorbeeld in een plakboek) is daarbij ook een herinnering voor later, want deze tijd is heel uitzonderlijk. Er gebeuren nu dingen die we nog niet eerder hebben meegemaakt en hierna hopelijk ook niet meer mee gaan maken. Ik hoop van harte dat we ons over al die jaren ook de mooie dingen herinneren van deze tijd waaronder deze berenjacht. Kortom, een diploma is echt een mooie herinnering. Je vindt het diploma (het is een PDF bestand) als je op de volgende link klikt: berenjacht_diploma_mamablogger_

Dan wens ik jullie heel veel plezier met de berenjacht!

Gratis app “Wij gaan op berenjacht”

Inmiddels staat de app “wij gaan op berenjacht” gratis in de App Store. In de app staan allerlei spelletjes voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. Op de website van Kleuters Digitaal lees je alles over deze app. Echt een aanrader!

[shopr_shopthepost collection=”berenjacht” size=”large” title=”Shop de berenjacht boekjes”] [shopr_shopthepost collection=”only-carmakoma” size=”large” title=”Mamabloggers favorieten”]

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 Reacties

 1. marga van Lennep Kernkamp
  30 maart 2020 / 13:37

  hoe kan ik mij aanmelden, dat er twee beren in mijn vensterbank staan?
  kreeg gisteren al een berenhugg in mijn bus. Zo enig. word ik helemaal blij van.
  marga

 2. 1 april 2020 / 14:36

  Ik heb ook een beer staan! Als ik die kinderen er een plezier mee doe, altijd fijn. Ik kand e mijne er alleen niet in zetten omdat ik mijn adres niet wil verbinden met mijn google account. Ik verbaas me wel hoeveel beren er mee doen, zelfs in mijn straat in mijn dorp wat dicht bij de enorme uitbraak ligt, doen ze er aan mee.

 3. Oma
  3 april 2020 / 08:12

  Omdat ik ook veel meer thuis ben, zie ik kinderen naar beren speuren op straat.
  Ik heb geen beer in huis. Maar wel tijd en wol. Een patroontje gevonden op internet en ja ik ben nu ook met het berenvirus besmet.
  Er staan nu vijf beertjes voor het raam.
  Het mes snijdt aan twee kanten: leuke tijdsbesteding en vrolijke kinderen voor mijn raam.

 4. W
  6 april 2020 / 09:23

  Hoe kan ik 2 beren afmelden ,heb ongeduldig 3x aangemeld

 5. Willie
  6 april 2020 / 09:24

  Hoe kan ik 2 beren afmelden ,heb ongeduldig 3x aangemeld

  • 8 april 2020 / 21:40

   Dat weet ik helaas niet, hiervoor kun je het beste contact opnemen met de Facebookbeheerders van de pagina van Berenjacht NL.

   • 28 april 2020 / 11:44

    Hoe kun je op Google Maps nog iets vinden zonder dat die beren over al verschijnen?

    • Claudine
     9 juli 2020 / 00:19

     Dat wil ik ook heel graag weten. Kan nergens op internet het antwoord vinden.

     • Linda
      28 augustus 2020 / 07:26

      Help… Hoe gaan al die beren weer weg van maps, dit is niet handig zo.

 6. Shirley
  6 april 2020 / 11:04

  Ik wil me ook aanmelden voor de beren jacht maar ik heb geen Facebook. Enig idee hoe ik dat anders kan oplossen?

 7. Gabrielle
  9 april 2020 / 13:58

  Hai,

  hoe kan ik me afmelden voor de Berenjacht?

 8. Henk Horzelenberg
  30 april 2020 / 19:51

  Hallo,

  Ik wil graag de beertjes op mijn mp van Google maps verwijderen.
  Hoe doe ik dat, ik heb bij mijn weten alleen de aite bekeken en me nergens voor aangemeld.

  • 1 mei 2020 / 08:36

   Hallo Henk,

   Dank voor je mail, maar ik heb alleen maar een blog geschreven over de berenjacht. Ik beheer Google Maps niet en de Berenjacht is ook niet mijn idee. Ik kan je daardoor niet verder helpen ermee, sorry. Je zou misschien eens kunnen informeren op de Facebookpagina van Berenjacht NL?

   Groet,
   Marisca

 9. Irene
  14 mei 2020 / 21:18

  Even een vraagje. Nu de kindjes weer naar school gaan, kunnen de beren naar bed? Of blijven de beren nog voor het raam staan? Voor mijn raam staan 6 beren uittekijken naar kindjes. Ik hoor het graag, groet Irene

 10. Rabia
  3 juni 2020 / 06:40

  Hallo mamablogger

  Ik heb knuffelberenjacht programma geinstalleerd. Nu zie ik alleen maar beren op mijn google maps. Dit maakt mijn maps erg druk en onoverzichtelijk. Ik wil alle beren verwijderen van mijn maps en scherm. Weet jij hoe dat kan? Alvast dank en mc
  Vg.

  • Chantal
   9 juli 2020 / 23:05

   Voor iedereen die de beren nog steeds zichtbaar hebben in Maps. Als je Maps opent zie je aan de rechterkant een Kompas en daarboven een soort hoekje. Als je daarop klikt kun je de optie uitzetten.

 11. Inga
  7 januari 2022 / 16:44

  Hai, ik vroeg me af hoe ik de beren uit Google maps kan verwijderen?

  • Marisca
   Auteur
   7 januari 2022 / 19:38

   Hoi,

   Ik heb helaas geen idee. Ik ben niet van de organisatie en heb er alleen maar over geschreven.

   Groet,
   Marisca