Is je eerste (of tweede, derde, vierde) kindje op komst? Dat betekent veel vreugde in huis, maar ook weer opnieuw budgetteren. Een kind op laten groeien is namelijk niet gratis en naast dat je je afvraagt hoeveel geld je opzij wilt zetten, denk je misschien ook na over het duurzaamheidsaspect. Een nieuw mensje, hoe klein ook, heeft zijn eigen CO2-voetafdruk. Hoe laat je je kind nu binnen je budget duurzaam opgroeien? Deze tips kunnen helpen!
1. Recyclen
Zodra je zwanger wordt en de hormonen door je lichaam gieren, wil je waarschijnlijk niets liever dan veel nieuwe babykleertjes kopen. Je kindje groeit natuurlijk als kool dus in een jaar tijd kost dit niet enkel veel geld, maar is ook gewoon een nieuw mensje met een ecologische voetafdruk. Kijk daarom of je eigen ouders misschien nog wat van jouw babykleertjes hebben liggen of gebruik de kleding van je oudere kinderen. Natuurlijk kun je ook rondvragen bij je vriendinnen of gewoon tweedehands kopen. Wil je liever nieuwe kleding? Kijk dan rond voor snoezige biologische babykleertjes. Andersom werkt het ook. Gooi de babykleding niet weg, nadat je kindje is gegroeid, maar geef het aan een andere aanstaande moeder of breng het naar de kringloopwinkel. Hetzelfde geldt natuurlijk voor speelgoed en andere babyspulletjes.
2. Wasbare luiers en billendoekjes
Als je dit voor het eerst hoort, klinkt het misschien niet echt aantrekkelijk. Maar als je de voordelen zorgvuldig overweegt, worden wasbare luiers opeens toch een goed idee. Denk je bijvoorbeeld eens in hoeveel geld je kunt besparen als je geen dure luiers of cassettes voor je luieremmer meer hoeft te kopen. Zo kun je lekker sparen voor de opleiding van je kindje. Daarnaast is het natuurlijk duurzaam. Al die luiers die je normaal gesproken dagelijks zou moeten weggooien, hoef je niet meer te gebruiken. Je doet dus niet alleen je portemonnee, maar ook de planeet een plezier als je voor herbruikbare opties gaat.
3. Maak je huishouden groen
Een groter huishouden betekent meer water- en energieverbruik. Wil je de verduurzaming dus extra groot aanpakken? Pak dan meteen je hele huishouden aan. Zo zou je voor waterbesparende watersystemen kunnen gaan en regenwater kunnen opvangen. Ook kun je energie besparen en gebruik gaan maken van groene bronnen, door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Al deze aanpassingen kosten natuurlijk geld, maar zullen zichzelf al snel terugverdienen. Is de stap naar zonnepanelen je misschien iets te groot? Dan kun je ook energieleveranciers vergelijken om zo een groene energieleverancier te vinden die je duurzame stroom kan leveren. Voor je het weet is je huis een duurzaam onderkomen en dat is de beste basis die je je baby kunt geven.