Home + Lifestyle | “Mam, pap, hebben jullie vroeger gerookt?”

Lifestyle | “Mam, pap, hebben jullie vroeger gerookt?”

Met deze vraag kwam Milan een tijdje terug bij ons. Zelf heeft hij nog totaal geen interesse in sigaretten, want hij vindt ze maar stinken, maar toen wij het er over hadden werd zijn nieuwsgierigheid gewekt. Toen wij vertelden dat we inderdaad vroeger hadden gerookt was hij verbaasd. Helemaal toen hij hoorde hoeveel Patrick rookte en dat hij pas sinds een paar jaar gestopt is.

Andere gesprekken

Nu Milan ouder wordt voeren we opeens andere gesprekken. Ging het een jaar geleden nog over de laatste aflevering van een tekenfilm, nu gaat het over games, YouTube en andere dingen waar tieners zich mee bezig houden. Waaronder dus roken. Milan vindt het maar vies en stinken, maar dat vond ik op die leeftijd ook. Het wil natuurlijk niet zeggen dat hij over een paar jaar nog steeds niets moet weten van sigaretten. Ik hoop natuurlijk van niet, maar die zekerheid hebben we niet.

We hopen dat hij ervan afblijft en daarom gaan we ook uitgebreid op zulke vragen in. Want ja, papa en mama hebben gerookt (ik aanzienlijk minder dan Patrick) en nee, dat is zeker niet verstandig.

Patrick rookte maar liefst 20 jaar lang

Op mijn middelbare school was roken nog hip en ja, ik heb ook weleens een sigaret opgestoken. Ik heb ook weleens pakjes gekocht, maar deed dat nooit structureel. Ik vond het eigenlijk nooit lekker en vond het vooral zonde van mij geld. Daar kocht ik liever kleding en schoenen van ?. Ik deed mee om erbij te horen. Een heel zwak excuus, maar zo was het helaas wel.

Patrick begon ook vroeg met roken (op zijn 14e), om dezelfde reden, maar hij rookte wel frequent. Ook toen ik hem leerde kennen. Toen we samen woonden rookte hij ongeveer zes pakjes per week, die we iedere zaterdag tijdens het boodschappen doen, kochten.

En jarenlang was ik degene die constant zei hoeveel geld dit allemaal kostte, maar stoppen was moeilijk. In die tijd kwam de E-sigaret in opmars en overwoog Patrick om daar gebruik van te maken. Een gewone sigaret bevat heel veel schadelijke stoffen zoals teer, ammoniak, lood en koolmonoxide (ook dat hebben we allemaal benadrukt tijdens het gesprek met Milan). In een E-sigaret niet. Voor Patrick had dit wellicht een tussenstap kunnen zijn om vervolgens helemaal te stoppen met roken. En wist je dat je in een E-sigaret vloeistoffen kunt doen zodat de smaak anders wordt? Dit noemen ze E-liquids. Deze zijn er in verschillende smaken waardoor je misschien steeds verder verwijderd raakt van de smaak van een gewone sigaret.

Uiteindelijk kwam het niet zo ver, want Patrick stopte na 20 jaar van de ene op de andere dag met roken. Zonder hulp.

Van de ene op de andere dag stoppen met roken

Milan was toen ongeveer 5 jaar oud. Patricks laatste pakje van die week was leeg en eigenlijk zouden we die zaterdag weer nieuwe halen in de stad. Het ging mij steeds meer tegenstaan en ik vond het geen goed voorbeeld voor Milan. Er werd overigens nooit binnen gerookt. Ook niet toen wij net samen woonden. Als hij wilde roken, deed hij dat maar buiten in de tuin. Zelf rookte ik vanaf mijn 17e al niet meer en dat kostte ook helemaal geen moeite omdat ik dat al nauwelijks deed.

Ik realiseerde mij echter wel dat stoppen na 20 jaar moeilijk is. Zeker wanneer collega’s bijvoorbeeld ook volop roken. Wat ik echter niet wist was dat Patrick al voor zichzelf had besloten dat dat zijn laatste sigaret was. Hij wilde van de ene op de andere dag stoppen, zonder hulp.

Het lukte!

Ik moet zeggen dat ik sceptisch was, maar ik was vastbesloten hem te helpen. We zouden geen sigaretten meer kopen en hij kreeg geen pinpas mee naar zijn werk (zijn eigen verzoek). Meer kon ik niet doen. Het was aan hem. Hij moest ermee omgaan tijdens zijn werk en eerlijk zijn ten opzichte van mij.

Na een paar weken kreeg hij zo’n trek in een sigaret dat hij er één vroeg aan een collega. Die smaakte echter zo vies dat hij meteen genezen was zo zei hij zelf. Het lukte! Zonder hulp, pleisters en zelfs zonder extra snoepen. Er ging een knop om en dat bleef zo. Ik vind het nog steeds zo ontzettend knap.

Rekensommetje

We hebben met Milan nog een rekensommetje gemaakt. Als Patrick niet had gerookt had ons dat heel veel geld gescheeld. Daar hadden we heel veel andere dingen van kunnen doen. Hij was onder de indruk en we hopen dat hij dat over een paar jaar nog is.

Heb jij vroeger gerookt? En praat je erover met je kinderen als ze de juiste leeftijd inmiddels al hebben?

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *