Home + All about the money | Waar geven we het meeste geld aan uit?

All about the money | Waar geven we het meeste geld aan uit?

Iedere maand ga ik weer zitten met de administratie map en bereken ik alles voor de komende maand. Vaste lasten betalen en bekijken wat er overblijft (of niet haha). En natuurlijk geld wegleggen voor verjaardagen, feestdagen etc. Alles neem ik er in mee. Maar waar geven we nu het meeste geld aan uit? En hoe hebben we dat dan geregeld?

Dit weekend wordt er weer massaal geld uitgegeven aan Sinterklaascadeaus dus het leek mij een goed moment om het eens over geld te hebben en jullie te vertellen hoe wij het hebben geregeld wat betreft financiën en waar we dus het meeste geld aan uitgeven.

Lees  je mee?

Eigen rekeningen of alles op de grote hoop?

Veel stellen hebben een eigen rekening en storten iedere maand een bedrag op een gezamenlijke rekening. Dit is vaak berekend op draagkracht. Je verdient namelijk niet allebei hetzelfde. Zeker wanneer je als moeder zijnde bijvoorbeeld parttime werkt en je partner fulltime. Dan is het logisch dat de partner die fulltime werkt meer geld stort op die gezamenlijke rekening dan de partner die parttime werkt.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat wij dat een hoop gedoe vinden. Het is zeker geen gekke oplossing en zo heb je beiden een eigen rekening waar je dus dingen voor jezelf mee kunt kopen of kunt sparen. Voor heel veel mensen werkt dit heel erg goed, maar wij hebben voor een andere oplossing gekozen. Bij ons gaat alles ‘op de grote hoop’. Alles komt binnen op één rekening en daar wordt alles van betaald. Geen gedoe met berekenen, maar lekker simpel.

Ik kan mij voorstellen dat je je afvraagt of we dan nooit ruzie hebben over geld, maar dat hebben we in al die jaren nooit gehad. We overleggen over bepaalde uitgaves en niemand komt iets te kort. Als iets kan dan en kan het en zo niet, dan niet.

Een grote gezamenlijke gezinspot!

Waar geven we het meeste geld aan uit?

Met twee huizen is het denk ik wel duidelijk dat het meeste geld naar de hypotheken gaat. Deze vallen natuurlijk onder de vaste lasten. De grootste bulk gaat dan ook daarnaartoe. Daarna komen de boodschappen en verder is het variabel. We geven in ieder geval niet zomaar geld uit en zoals ik aan het begin al vertelde, wordt alles iedere maand nagelopen en op basis van wat daar uitkomt bepalen we of iets wel of niet kan. Zo simpel kan het eigenlijk zijn.

Ik denk overigens dat het helemaal niet uitmaakt hoe je het hebt geregeld, het gaat erom dat jullie wel op één lijn zitten wat betreft geld, anders ontstaan die meningsverschillen wel.

Waar geven jullie het meeste geld aan uit? Ik ben benieuwd. Laat het me weten in de comments hieronder.

Liefs, Marisca

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Ad
  26 november 2016 / 13:35

  Wij geven het meeste geld uit aan gatenvullen in de begroting en aan tegenvallers. En af en toe blijft er toch wat over voor ons zelf. Het meeste geld gaat op aan vaste lasten zoals huur, gas en licht en aan de aflossing van ons luchtkasteel.

 2. 27 november 2016 / 09:12

  Wat leuk om te horen dat het ook op deze manier goed gaat. Wij doen het inderdaad zoals de meesten 😉
  En kleine dingen die je tussendoor koopt, gaan dan ook van jullie gezamenlijke rekening af? Hoe weet je of er nog genoeg op staat voor de vaste lasten?

  • 27 november 2016 / 09:37

   Goeie vraag! De kleine dingen die we tussendoor kopen gaan inderdaad van die gezamenlijke rekening af. Een broodje, iets drinken op een terrasje etc. Omdat ik aan het begin van de maand de hele berekening maak en de rekeningen die we per post krijgen al betaal, scheelt dat al een hele hoop, want er is al een hoop afgeschreven. Daarbij weten we ook precies wanneer er wat af gaat. Ik maak verder dus een hele begroting en wat er onderaan de streep overblijft is om eventueel uit te geven. Ik heb dat overzicht overigens wel meer dan Patrick, dus als hij wat wil weten logt hij in op bankieren app of hij appt me even.

 3. 16 mei 2017 / 11:15

  Onwijs handig gedaan! Ik ga binnenkort samenwonen en wij waren al aan het bedenken hoe we het zouden gaan aanpakken.