Home + 6 Tips om je tiener om te leren gaan met geld en budgetten

6 Tips om je tiener om te leren gaan met geld en budgetten

Tieners leren verantwoordelijk om te gaan met geld, dat gaat niet vanzelf. Toch proberen we onze tiener meer bewust te laten worden van de waarde van geld en proberen we hem om te leren gaan met een budget. Over iets meer dan een half jaar gaat hij naar de middelbare school en we hopen hem in ieder geval een klein beetje voor te bereiden wat betreft financiën. Dit is hoe we het nu aanpakken…

1. Vast budget per maand

Als wij ons salaris krijgen, krijgt onze oudste zoon ook “salaris” op zijn betaalrekening. Deze gebruiken we sinds kort actief zodat hij daar al een beetje mee om kan gaan voor hij straks naar de middelbare gaat. Hij krijgt van ons €15,- per maand op zijn betaalrekening en daarnaast sparen en beleggen we voor de jongens. Hier kan hij niet bij, maar bij zijn betaalrekening dus wel.

Die €15,- zullen we op de middelbare wat verhogen en later zal hij ook kleedgeld krijgen. In ieder geval weet hij waar hij aan toe is.

2. Planning maken

Zodra hij dat geld op zijn rekening gestort krijgt, praten we met hem over zijn plannen met dat geld. Niet urenlang uiteraard, maar in januari waren wij allebei jarig en heeft hij voor het eerst van zijn eigen geld iets moeten kopen daarvoor. Niet iets duurs natuurlijk, maar bijvoorbeeld een lief kaartje of een zakje drop. Uiteindelijk kocht hij voor Pat een zak drop en voor mij chocopinda’s (hij kent ons goed haha). Zo proberen we hem al een beetje rekening te laten houden met wat er op hem af komt in de lopende maand en dat dat geld kost. Dat leert hem ook een planning te maken.

3. Open over geld

We zijn open over geld en de keuzes die we maken. We laten ook weleens zien wat alles kost en hij ziet dat we iedere maand zitten voor onze begroting etc. We betrekken hem daar niet heel bewust bij, maar het komt wel ter sprake en daar zijn we heel relaxt in. We hopen dat hem dit later helpt naar ons ook open te zijn mocht er iets zijn. En we hopen dat natuurlijk dat zijn gevoel bij geld daardoor positief zal zijn.

vakantiezakgeld_zakgeld_mamablogger_Geld & budget_

4. Fouten maken mag

Onlangs had onze zoon wat extra’s op zijn rekening gehad en hij wilde daar nieuwe Air-Up pods van kopen. Dat mocht, maar we hadden deze ook nog in de kast liggen. Het was dus niet perse nodig, maar hij wilde graag nieuwe smaken. Hij vond het wel een goed idee om dan in één klap €30,- te besteden. Dat vonden wij niet dus we hebben gezegd dat ‘ie maximaal €20,- uit mocht geven. Achteraf gezien was dat misschien niet zo handig. Hij moet dit eigenlijk zelf in gaan zien. Ook een leerpunt voor ons ?.

5. Houd voor ogen dat tieners helemaal niet bezig zijn met de lange termijn

Ze zijn al wijs en zelfstandig, maar hun brein is nog niet helemaal ontwikkeld. Niet zo gek dat zij nog helemaal niet bezig zijn met de lange termijn. Dat zij over tig jaar een lekker gevulde spaarrekening hebben, is nu niet interessant. Zij willen nu die te gekke jas en die toffe Jordans. Later is later, dat zien ze dan wel. Ik kan dus een heel betoog houden over hoe belangrijk het is om geld over te houden van je betaalrekening en dat ook te sparen of te beleggen, maar ik moet ook voor ogen houden dat zij dat echt nog niet overzien. Dat is geen onwil van hen, dat is gewoon wat het is.

6. Maak het leuk en laat ze ook geld verdienen

Online oude spullen verkopen, klusjes doen of misschien al een beetje werken als dat kan. Laat je tiener wat extra geld verdienen om de betaalrekening aan te vullen, leren ze meteen de waarde van geld. Win-win!

Wat doen jullie om je tiener om te leren gaan met geld? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Marleen
  24 februari 2023 / 14:20

  Hoi Marisca,
  Onze oudste is 8 en om hem te stimuleren om te sparen hebben we afgesproken dat wij zijn spaarbedrag verdubbelen als hij een legoset wil kopen van zijn zakgeld. Zo blijft ook de tijd dat hij moet sparen wat behapbaarder! 🙂

 2. Ilse
  26 februari 2023 / 01:27

  Mijn pubers zijn wat ouder dan de jouwe en hebben een bijbaantje. Behalve cadeautjes hoeven ze niks zelf te betalen. Ze krijgen geen kleedgeld (willen ze niet). Hier werkte het heel goed door bij grote aankopen uit te rekenen hoeveel uur ze ervoor moeten werken of hoeveel weken zakgeld het kost. Ze mogen ook nooit alles opmaken, want er moet een minimaal bedrag op hun rekening blijven staan.

  Mijn ene puber (die nogal impulsief is) gaat heel goed met zijn geld om. Zijn zakgeld (en dat is best veel omdat het van 3 verschillende kanten komt) geeft hij uit aan dagelijkse uitgaven zoals bijv. 5 miljoen pennen van de Action, af en toe een broodje in de kantine op school of wat eten/drinken in de stad met klasgenoten. Wat hij over heeft, spaart hij. Verder krijgt hij wekelijks salaris (ook een flink bedrag waar hij overigens heel hard voor werkt) en dit bedrag spaart hij helemaal, net als extraatjes. Hij heeft altijd grote spaardoelen (een iPad of een fotocamera bijvoorbeeld), maar weet die snel te bereiken.

  Zijn broer werkt een stuk minder omdat hij veel tijd kwijt is aan sport, maar hij geeft makkelijk grote bedragen uit als hij genoeg geld heeft, met name aan games en spullen daarvoor. Hij koopt weer zelden iets in de kantine. Staat er “niks” op zijn rekening, dan koopt hij niks en dat vindt hij ook prima.

  Bijzonder om te zien hoe 2 kinderen met dezelfde financiële opvoeding zo anders met geld omgaan.