Home + 5x deze adviezen wil ik mijn kinderen meegeven

5x deze adviezen wil ik mijn kinderen meegeven

We geven onze kinderen dagelijks adviezen mee, maar welke zou je blijvend willen meegeven? Welke zou je het liefst in hun geheugen prenten voor de rest van hun leven? Daar dacht ik over na en vervolgens kwam ik op deze vijf adviezen uit. Dit wil ik mijn kinderen heel graag meegeven…

1. Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen

Lieve jongens, denk in mogelijkheden. Als je altijd maar denkt dat iets toch niet gaat lukken of niets gaat worden, dan wordt het ook niets en van die negativiteit word je ook niet beter. Bekijk je opties en als het niet linksom kan, dan maar rechtsom. Dan duurt het maar wat langer. Is toch ook niet erg? Misschien is het juist wel beter. Wees verstandig in je keuzes, maar laat je niet bij voorbaat al tegenhouden. Bij mij werkt dat de andere kant op: als iemand tegen mij zegt dat ik iets niet kan of het toch niet gaat lukken, denk ik ‘dat zullen we wel zien’. Geef niet op en denk altijd in mogelijkheden zonder de realiteit uit het oog te verliezen.

2. Verdiep je in financiën

Zo belangrijk! We zijn onze oudste al een klein beetje aan het leren omgaan met budgetten. Vindt hij natuurlijk grote onzin en vooral heel erg saaaaaai ?, maar op een dag zal hij ons er dankbaar voor zijn. We hebben het goed, maar zijn zuinig op ons geld zodat we er zoveel mogelijk leuke dingen mee kunnen doen. We beleggen voor de jongens, zijn open over geld en willen ze vooral een positieve money minset meegeven. De rest moeten ze daarna zelf doen. De economie verandert voortdurend en ook de wijze waarop wij geld zien en hoe we ermee omgaan, verandert. Blijf je dus verdiepen in geld en financiën jongens. En wees verstandig met je geld. Het verdienen duurt immers langer dan het uitgeven.

3. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden

Je bent niet beter of minder dan een ander en iedereen heeft zijn onzekerheden. Ook de mensen waarvan je het niet verwacht. Door die onzekerheid kan iemand zichzelf overschreeuwen of juist een flinke, harde muur om zichzelf heen hebben gebouwd. En wat denk je van pesters? Vaak zelf erg onzeker waardoor ze gaan pesten om zichzelf beter te voelen. Trek je daar niets van aan, loop niet mee en behandel een ander altijd zoals je zelf ook behandeld wil worden. Dan weet jij dat je niets verkeerd hebt gedaan en misschien maak je de dag van die ander wel een beetje beter.

4. Blijf leren

Je bent echt nooit te oud om te leren. Verdiep je in de actualiteit, weet wat er in de wereld speelt, blijf lezen, doe die ene cursus, maar ga ook op reis en ontdek de wereld. Je kan blijven leren op alle mogelijke manieren. Doe dat vooral, want je wordt er altijd beter van. Het is nooit te laat om de beste versie van jezelf te worden.

5. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo

Dit vind ik een belangrijke aangezien we een aankomende brugklasser in huis hebben. Nu klink ik misschien heel erg suf, maar je hoort soms de gekste verhalen over jongeren die denken snel geld te kunnen verdienen en daardoor het verkeerde pad op gaan. Of wat denk je van al die verschrikkelijke casino reclames? Snel geld verdienen bestaat niet en als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Ik blijf dat thuis herhalen, want jeetje, je moet er toch niet aan denken dat je kind verwikkeld raakt in dit soort dingen?

Tot slot: maak er gewoon iets van. Zie iets moois in iedere dag. We zijn hier maar zo kort.

Eigenlijk is dit artikel vol adviezen voor mijn kinderen, in de hoop dat ze dit ooit goed lezen en er wat van meenemen. Welke adviezen zou jij je kinderen graag meegeven? Heb jij ze ook weleens opgeschreven voor ze? Zo niet, waarom niet? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *