Home + 5 tips om LEGO te verkopen

5 tips om LEGO te verkopen

Onze oudste zoon hakte een paar weken geleden de knoop door: hij wilde zijn enorme LEGO collectie verkopen. Pat en hij begonnen met het uitzoeken van al deze LEGO, maar het was zo enorm veel dat ik al snel zag dat dit een monsterklus ging worden. Misschien wel te groot. Daarom besloot ik afgelopen weekend in te grijpen. Dit was zoveel en vergde zoveel tijd om uit te zoeken. Bijna niet te doen naast drukke gezin en ons werk. Over op ‘plan B’ dus. Alle dozen en boekjes werden bij elkaar gezocht en er werd een overzicht gemaakt van alle sets. Ik maakte er vervolgens foto’s van en zette dit alles op Marktplaats. Binnen een dag was het verkocht!

1. Bewaar de dozen en boekjes

Wat ons enorm heeft geholpen met de verkoop was dat we altijd de dozen en boekjes hebben gewaard van de wat grotere sets, niet de hele kleintjes. Ons vorige huis was niet groot, maar we hadden een heel klein zoldertje waar we niet konden staan. Een perfecte plek voor al deze dozen die we in elkaar vouwden. Zo merkten we er niets van en lagen ze niet in de weg.

Toen we naar dit huis verhuisden, hebben we ze achter de schotten op zolder gelegd. Het was even een klus om alles bij elkaar te zoeken, maar het heeft wel geholpen.

2. Maak een lijst van de sets die je te koop aanbiedt

Toen de boekjes bij de dozen werden gezocht, zette Milan alles meteen in een document. Ook zette hij erachter of we de doos, boekjes of beiden erbij hadden. Die lijst heb ik later gekopieerd en geplakt op Marktplaats.

3. Weeg de LEGO

Ik zag dat veel LEGO verkopers hun LEGO wegen om aan te geven hoe groot de partij is. Als je in de titel zet dat het een grote partij is, is dat voor iedereen anders. Pat en Milan besloten ook de weegschaal erbij te pakken. Uiteindelijk kwamen we uit op ruim 170 kilo en dat zette ik vervolgens in de titel van de advertentie.

Je kan natuurlijk ook het aantal sets in de titel zetten.

4. Doe onderzoek naar de waarde

Sommige sets zijn nu veel meer waard dan wat je er zelf voor hebt betaald. Ook hadden we veel oude sets die we hadden gekocht op beurzen. Zelfs nog catalogussen uit de jaren ’80. Hoe leuk is dat?! Doe daarom wat onderzoek naar de waarde zodat je weet wat een reëel bedrag is voor de hoeveelheid LEGO die je verkoopt. Verder telt mee of je de doos (het liefst onbeschadigd) en boekjes nog hebt en of de sets compleet zijn.

In ons geval moest alles nog worden uitgezocht omdat de sets niet in elkaar stonden. Ook dat hebben we meegenomen. De koper moet het op komen halen, het uitzoeken en opnieuw bouwen en er kunnen wat onderdelen missen. Daar pas je je richtbedrag vervolgens op aan.

5. Wacht even met reageren 

Toen de advertentie net online stond, kwamen de eerste biedingen al vrij snel binnen. Fijn, maar ze waren uiteraard nog erg laag. Niet veel later liepen de biedingen op en kreeg ik daarnaast nog veel privé berichten. Ik heb de neiging om snel te reageren en bij een goed bod die het liefst meteen te accepteren. Dit deed ik nu echter niet na een tip van iemand en dat loonde.

Op een gegeven moment had ik door welke twee bieders de LEGO graag wilden kopen. Ik heb hen beiden een bericht gestuurd, gezegd wat we er minimaal voor wilden hebben en gevraagd of ze dan nog interesse hadden. Dit bleek het geval te zijn. De ene bieder kon de partij wel veel eerder ophalen dan de ander en die koper wilde ook nog eens meteen de deal sluiten. Uiteindelijk zijn we voor die koper gegaan. We waren tegen beide bieders eerlijk over het feit dat er nog iemand was en tegen de andere koper hebben we gezegd even contact te houden. Mocht de koop onverhoopt niet doorgaan, zouden we dat meteen laten weten. We hebben het overigens ook even laten weten nadat de LEGO wel was opgehaald.

En nu?

Inmiddels is de LEGO van Milan verkocht. En hoewel hij dat een raar idee vindt, staat hij nog steeds heel erg achter zijn besluit. Hij speelde niet meer met de LEGO zoals hij voorheen deed en wil heel graag een game pc kopen. Toch neemt hij niet helemaal afscheid van zijn LEGO, want de LEGO House sets zijn gebleven en die wil hij verder sparen.

Ook Floris heeft nog LEGO, maar die speelt er minder mee dan Milan. Wij zijn blij voor Milan. Hij heeft er jarenlang heel veel plezier van gehad, we hebben leuke dingen meegemaakt en hij heeft het nu goed kunnen verkopen. Superfijn voor hem dat het is gelukt. Voor ons de extra ruimte achter de schotten wel fijn. Win-win haha.

Bewaren jullie de dozen ook van de sets die jullie in huis hebben om deze ooit te verkopen?

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *