Home + 5 thuiswerktips die helpen productief te werken met een peuter om je heen

5 thuiswerktips die helpen productief te werken met een peuter om je heen

De afgelopen maanden hebben we natuurlijk heel veel thuis gewerkt en ook nu moeten we weer zoveel mogelijk thuis werken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat best pittig vind. Zeker in de periode dat we ook nog thuisonderwijs moesten geven. Zat ik met Milan naast mij aan de eettafel. Terwijl ik probeerde hem te motiveren voor zijn huiswerk, moest ik zelf ook gewoon werken. Ondertussen liep Floris hier ook rond en die begreep niets van het feit dat hij niet naar de peuterspeelzaal of naar buiten mocht. Ik heel wat keren gefrustreerd naar Patrick geroepen dat hij het maar makkelijk had omdat hij de hele dag “gewoon” aan het werk was. Uiteindelijk vonden we onze weg, maar dat heeft even geduurd. Het lukte met deze thuiswerktips:

1. Maak alles op je werk bespreekbaar

Wat je precies bespreekbaar moet maken? Alles! Van het feit dat je goede spullen nodig hebt om thuis te kunnen werken tot het feit dat je soms minder productief bent dan je zou willen. Zeker met kleine kinderen om je heen. Wees eerlijk, want dat duurt het langst. Ik werd er op den duur onzeker van. Er waren nog collega’s iedere dag op kantoor en ik zat thuis omdat ik thuisonderwijs moest geven. Ik was daardoor veel minder zichtbaar en dat maakte mij onzeker. Was ik straks nog wel nodig? Een gekke gedachte, maar toen heel relevant voor mij. Ik heb alles bespreekbaar gemaakt en dat haalde heel veel onrust weg. Wat mij betreft de beste tip van alle thuiswerktips, dit is namelijk zo belangrijk!

2. Vergaderingen met brandweerwagens en dinosaurussen, accepteer ze maar

Het overkwam mij laatst ook: ik zat hier thuis in een telefonische vergadering en Floris speelde op de achtergrond met zijn brandweerwagen. De sirene natuurlijk loeihard aan en ik kon mijn collega’s amper verstaan. Even later kwam hij naast mij zitten met zijn dinosaurus en kwam deze iedere keer voor mijn hoofd in beeld. In het begin vond ik dat heel erg en niet professioneel, maar inmiddels heb ik mij erbij neergelegd. Het is zoals het is en je bent echt niet de enige. Gelukkig kunnen mijn collega’s erom lachen en zwaaien ze allemaal vrolijk naar Floris.

Ik zat ook eens met een collega aan de telefoon die vervolgens in moest grijpen bij zijn kinderen en zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Niemand heeft gevraagd om deze situatie en met kleine kinderen gaat het nu eenmaal niet altijd zoals je gepland hebt. Accepteren helpt veel meer dan een schuldgevoel.

3. Plan het werk in, in werk voor thuis en werk voor op kantoor

Dit klinkt als een schot voor open doel, maar ik dacht dat ik thuis precies dezelfde werkzaamheden kon doen als op kantoor. of in ieder geval met hetzelfde gemak. Dat klopte niet. Op kantoor heb ik twee schermen waardoor ik veel productiever kan werken. Die kan ik wel krijgen, maar ik kan ze helaas niet kwijt hier. Ik maak nu dus onderscheid in de werkzaamheden. De grote klussen waarbij het handig is om twee schermen te hebben, plan ik in op kantoordagen. De klussen waarbij ik bijvoorbeeld dingen moet lezen, plan ik in als ik thuiswerk. Dat helpt niet als je volledig thuis moet werken, maar kijk dan naar de dagen dat je bijvoorbeeld alleen thuis bent. Dan kun je vaak de complexere werkzaamheden doen dan wanneer je kinderen thuis zijn. Kortom, maak wekelijks een overzicht van de werkzaamheden die op de planning staan en plan deze dan in op voor jou gunstige momenten.

Zo zag thuiswerken en thuisonderwijs er begin dit jaar uit…

4. Ga tussendoor naar buiten

Ook deze hoort thuis in het rijtje thuiswerktips. Dat deed ik veel te weinig. Aan het einde van de dag had ik dan flinke hoofdpijn en realiseerde ik mij dat ik weer een hele dag binnen had gezeten terwijl we makkelijk een blokje om hadden kunnen gaan. Al is het maar 10 minuten. Daarna ben je veel productiever. Gun jezelf die tijd, daar is je werkgever alleen maar blij mee! Een kopje koffie of thee in de tuin helpt ook. Voor mij voelde het eerst een beetje als spijbelen en ik voelde mij schuldig, maar als je thuis werkt vergeet je juist de tijd en werk je vaak wat langer door. Dan kun je best even naar buiten. Mocht je het toch lastig vinden ga dan in je pauze naar buiten en vraag anders je werkgever hoe die erin staat.

En voor je peuter is het ook fijn. Samen naar buiten, aandacht voor elkaar en je peuter kan ook even zijn of haar energie kwijt.

5. Besteed voldoende aandacht aan rondrennende peuters

Dat brengt mij meteen op het volgende punt, want thuiswerken met een peuter is niet altijd even gemakkelijk. Ook niet voor je peuter. Die begrijpt er immers ook helemaal niets van. Hoezo werken? Je bent toch gewoon thuis? Dan kun je toch best even spelen? Doe dat ook maar gewoon. In de pauze tijdens het ommetje even langs de speeltuin, een paar minuten en boekje lezen. verstoppertje als je thee gaat halen etc. Die kleine momenten van aandacht zijn heel belangrijk heb ik gemerkt. Daarna speelt je kind vaak weer gewoon verder en kun jij weer door met je werk.

Zo ziet thuiswerken er nu uit

Dit waren mijn thuiswerktips. Welke thuiswerktips heb jij? Deel ze hieronder zodat we elkaar kunnen helpen!

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Sandra
    15 oktober 2020 / 07:10

    Hier alleen manlief die thuis werkt. Gaat goed. Zeker nu na een sta buro en goede stoel van de werkgever ivm rugklachten. Hij werkt boven en ze houden hem met rust. En ja toen met thuisschool en mijn werkdagen deden de jongens minder op mijn werkdagen. En ja dat haalde we op andere momenten in. Ja dus in weekeinde of avonden zaten wij aan schoolwerk. Tenzij ze online les hadden. Ja het was niet anders. Juf zei al maak het je eigen wanneer en hoe en hou het gezellig thuis.