Home + 5 handige tips voor ouders om je kind te helpen tijdens de examenperiode

5 handige tips voor ouders om je kind te helpen tijdens de examenperiode

Er wordt al het hele schooljaar naar de eindexamens toegewerkt, maar ze gaan nu toch echt bijna beginnen. Een spannende periode voor heel veel kinderen én natuurlijk ook voor hun ouders. Hoewel het voor ons nog wel even duurt voordat wij ermee te maken krijgen, is het voor een groot deel van jullie wel zo ver. Mijn neefje en nichtje hebben overigens de afgelopen twee jaar hun examens gehaald en dat vormde de inspiratie voor dit artikel, want die examenperiode kan behoorlijk stressvol zijn voor het hele gezin. Hoe kunnen jullie als ouders jullie kind helpen tijdens die examenperiode zodat hij of zij er goed voorbereid en relaxt ingaat? Ik geef je 5 tips!

Tip 1 | Zorg ervoor dat je kind thuis uit kan rusten en zich op zijn gemak voelt

Dit klinkt misschien een beetje als een schot voor open doel, maar het is wel heel belangrijk. Zijn er spanningen thuis? Probeer deze te vermijden in deze periode. Dat gaat je kind namelijk niet helpen. Zorg voor een fijne plek waar je kind in alle rust kan leren, zorg voor wat lekkers erbij en zorg ervoor dat je kind voldoende rust krijgt. Ik heb het dus niet alleen over lichamelijke rust, maar ook over rust in het koppie. Anders kan alle lesstof er echt niet meer bij.

Tip 2 | Een goede voorbereiding is het halve werk!

Als je kind goed voorbereid is heeft het zelfvertrouwen en met zelfvertrouwen gaat je kind een stuk fijner het eindexamen in. Examentraining kan zo’n goede voorbereiding zijn. Een examentraining kan 1, 2 of 3 dagen duren en jouw kind is tijdens die training heel intensief bezig met de examenstof. Dit kan net het zetje in de goede richting zijn. Het biedt een overzicht van alle examenstof, het kan helpen een vak beter onder de knie te krijgen en het kan zelfs resulteren in een beter eindcijfer. Het is niet goedkoop, maar zeker het overwegen waard!

Ook zijn er bijvoorbeeld samenvattingen te bestellen die je kind helpen met leren. Handig!

Tip 3 | Maak het leren leuk met goed studiemateriaal

Zorg ervoor dat je kind ook leuk en goed studiemateriaal heeft. Een goede snelle laptop of computer (ook handig om alvast te hebben voor de vervolgstudie. Bekijk hiervoor het testrapport laptops van de Consumentenbond), maar ook dingen als flashcards om dingen uit het hoofd te leren. Vooral meisjes zijn gevoelig voor dit soort kaartjes, leuke pennen, planners etc. en het helpt! Jongens hebben vaak wat meer hulp nodig om te kunnen structureren en hebben van nature minder met planners etc. Voor hen zouden de flashcards weer een extra goed hulpmiddel kunnen zijn.

Tip 4 | Buitenlucht is heel belangrijk

Kinderen kunnen zich niet zo heel lang achter elkaar concentreren. Buitenlucht is daarom heel erg belangrijk. Laat je kind drie kwartier tot een uur goed en intensief leren en laat hem daarna weer even naar buiten gaan. Daar kunnen ze hun hoofd leegmaken om vervolgens weer nieuwe lesstof in zich op te kunnen nemen. Een dag in de week even helemaal niet leren en lekker met zijn allen eropuit doet ook erg goed!

Tip 5 | Vermijd afleiding

Overleg van tevoren samen met je kind wat je kunt doen om hem te helpen niet afgeleid te raken. Zou het helpen als jij de mobiele telefoon bij je houdt tijdens het leren? Ik denk het wel, maar het zijn pubers dus overleg dat wel van tevoren. Ook andere vormen van afleiding kunnen heel storend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een broertje of zusje dat tig vriendjes of vriendinnetjes over de vloer heeft, muziek dat hard aan staat etc.

Zo, dit waren mijn 5 tips gebaseerd op mijn eigen ervaringen van destijds en van wat ik om mij heen zie. Jullie moeten er samen doorheen, maar vieren daarna hopelijk ook samen een feestje als de rugtas aan de vlag buiten hangt 😉

Succes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *