Home + 1800+ blogs geschreven; ik beantwoord al jullie vragen!

1800+ blogs geschreven; ik beantwoord al jullie vragen!

Dit is om precies te zijn mijn 1809e blogpost en ik blog inmiddels 5 jaar. Sinds een jaar of 4 dagelijks en daarvoor meedere keren per week. Ik krijg er per mail, in privéberichtjes en gewoon offline heel veel vragen over en daarom heb ik besloten de meest gestelde vragen voor jullie te beantwoorden. Ook als je zelf geen blogambities hebt is het leuk om te lezen, want dit is een uniek kijkje achter de schermen van Mamablogger!

Vraag 1 | Hoe en waarom ben je begonnen met bloggen?

Dit is zo’n beetje de eerste vraag die dan gesteld wordt, want hoe en waarom ben je begonnen met bloggen? Bij mij kwam dat juist niet door een zwangerschap of omdat ik iets om handen wilde hebben. Ik had destijds een webshop waarvoor ik ben gaan bloggen. Dat vond ik zo leuk dat ik daar op een gegeven moment veel meer plezier in had dan in het runnen van een webshop. Daarnaast werden de blogs steeds persoonlijker en op bepaald moment besloot ik dat ik dit niet allemaal tegelijk meer kon. Ik werkte, had een gezin, runde een webshop, deed een HBO studie én ik blogde. Dat was teveel van het goede en dus stopte ik met de webshop om te gaan bloggen. Niet om er rijk van te worden, maar gewoon omdat ik het zo onwijs leuk vond!

Vraag 2 | Wanneer begon je geld te verdienen aan je blog?

Dat duurde een hele tijd. Het klinkt cliché, maar je moet niet gaan bloggen voor de samenwerkingen, want dan kom je van een koude kermis thuis. Je bent namelijk niet de enige blogger en dus hebben PR-bureaus een ruime keuze uit bloggers met wie ze samen willen werken. Bij mij kwamen de eerste samenwerkingen vanaf 5000 unieke bezoekers per maand. Ik verdiende er geen geld mee, maar kreeg zo nu en dan wat thuisgestuurd. Ik vond het fantastisch! Mamablogger groeide en de samenwerkingen groeiden mee. Ik had toen ook wel aardig wat content opgebouwd. Het allerleukste vind ik nog steeds dat je nooit weet welke verrassingen je te wachten staan. Je weet op maandag nooit wat de week je gaat brengen en dat gevoel is voor mij “verslavender” dan de samenwerkingen. Ik denk dat ik zo nu en dan wat ging verdienen rond de 7000 unieke bezoekers per maand. Deze verdiensten stonden overigens niet in verhouding met de kosten die ik maakte voor DIY’s etc.

Vraag 3 | Hoe kom je dan aan die bezoekers?

Ik had het net al over content opbouwen. Hoe meer jij schrijft, des te beter kun je worden gevonden in Google. Let er dan wel op dat je je teksten SEO optimaliseert. Hier is online heel veel informatie over te vinden. Ik krijg heel veel bezoekers uit Google. Zo is het artikel over zelf een foto op hout afdrukken mijn best gelezen blog ooit en krijg ik daar dagelijks nog heel erg veel bezoekers op. Verder deel ik iedere ochtend het artikel van die dag op verschillende Facebook groepen, Instagram,  Twitter, en Google+. Dit doe ik meestal tijdens het ontbijt.

Je hoopt dan natuurlijk dan dat lezers reageren, iemand taggen of het artikel delen om het bereik nog groter te laten worden.

Tot slot heb je geduld nodig. Mensen moeten jou en jouw blog leren kennen. Zie het als credits opbouwen bij een ander. Als je aan de slag gaat bij een nieuwe werkgever duurt het ook even voordat je echt heb kunnen laten zien wat je waard bent.

Vraag 4 | Oké, je hebt bezoekers, maar waaraan verdien je dan?

Dat is een veelgestelde vraag; hoe verdien je dan aan je blog? Ik vergelijk het altijd met een krant. Als je daarin wilt adverteren betaal je een vast tarief. Dit wordt onder andere bepaald aan de hand van de grootte van de advertentie en de oplage van de krant. Ik heb hanteer ook een vast tarief voor een samenwerking. Je wordt dan betaald voor een artikel over een bepaald onderwerp.

Vraag 5 | Hoe bepaal je je tarief?

Dat is een lastige. Mamablogger heeft een bereik van 40.000 unieke bezoekers per maand en volgens bepaalde rekenmodellen kun je daarmee behoorlijk wat geld vragen voor een artikel. Ik vind die modellen een beetje lastig en kijk van tevoren hoe lang ik ongeveer bezig zal zijn met een bepaald artikel. Hieraan koppel ik een tarief. Ik ga niet delen hoeveel dat is, maar het is echt een heel redelijk tarief.

Vraag 6 | Heb je veel contact met andere bloggers?

Nee, eigenlijk helemaal niet en dat vind ik best jammer, maar ik heb natuurlijk ook heel weinig tijd. Ik kan mij best voorstellen dat andere bloggers mij daardoor niet zo toegankelijk vinden, maar ik ben best aardig hoor 😉 En als ik op social media reageer is dat oprecht. Ik reageer niet om het reageren. Misschien snijd ik mijzelf daarmee in de vingers, maar omdat ik zoveel werk kan ik ook niet vaak meer reageren.

Vraag 7 | Ga je vaak naar evenementen?

Ik kan soms hele weken vullen met allemaal supergave evenementen en ik zou er ook vaker heen moeten gaan, maar de meeste zijn doordeweeks. Dan werk ik 4 dagen en op de woensdag heeft Milan musical- en zwemles. Dit kan ik een enkele keer afzeggen of ik kan vrij nemen, maar niet te vaak. Daardoor moet ik helaas vaak ‘nee’ zeggen en daar baal ik stiekem best wel van. Juist voor de contacten met andere bloggers en bedrijven zou het goed zijn als ik er vaker heen kon gaan, maar ik moet dan andere keuzes maken.

Ik vind evenementen overigens best lastig hoor, want ik ben best onzeker dus moet mijzelf iedere keer weer moed inspreken. Grote glimlach op en gaan. Als ik er dan eenmaal ben gaat het juist heel goed en maak ik makkelijk contact met anderen.

Vraag 8 | Heb je altijd inspiratie?

Uh, nee! Ik heb onlangs echt een blogdip gehad en daar lees je volgende week meer over. Er kwam toen wel iedere dag wat online, maar soms moest dat echt uit mijn tenen komen. Ook ik heb dus weleens geen inspiratie. Wel voor samenwerkingen omdat daar het onderwerp vaak al vast staat, maar niet voor persoonlijke blogs. Na ruim 1800 blogjes ben ik dan bang de herhaling in te gaan…

Vraag 9 | Wat vind je gezin van je blog?

Pat zegt altijd dat hij de lusten heeft en niet de lasten. Ik moet het verder alleen doen. Gelukkig steunen ze mij enorm en gaan ze overal in mee. Dat is zo fijn! Ik zeg weleens dat dit niet alleen mijn blog is, maar die van ons vieren. We zijn er immers dagelijks mee bezig.

Vraag 10 | Ben je weleens herkend?

Ja, en dat is heel raar! Er werd toen aan mij gevraagd of ik Marisca ben van Mamablogger. Ik weet niet wie het meer akward vond; degene die het vroeg of ik 😉 Later is het nog een paar keer voorgevallen, maar ook niet heel vaak hoor.

Vraag 11 | Lezen bekenden je blog en wat vind je daarvan?

Ja, en daar ben ik mij altijd van bewust. Familie, vrienden, collega’s, oud-klasgenootjes, moeders van school etc. Ik kan mij heel goed voorstellen dat ik een bepaald beeld van mijzelf neerzet die mensen niet altijd even leuk vinden. Ik ben mij daar heel bewust van en hoop altijd dat iedereen mij aardig vindt, dus ook op mijn blog. Daar let ik dus wel op. Ik ben mij ervan bewust en toch blijft het heel raar.

Zo dit waren de meest gestelde vragen en ik hoop dat je weer wat wijzer bent geworden. Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust hieronder, dan beantwoord ik ze alsnog!

 

 

Volg:
Marisca Kenter

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca Kenter. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Schrijven is mijn grote passie en niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, op Mamablogger vind je alles wat hippe moeders bezig houdt!

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. 9 oktober 2018 / 07:01

  Leuk om deze vragen te lezen! Geappig lijkt het me, om herkend te worden.

  • 9 oktober 2018 / 07:02

   Dankjewel! Ja, het was wel even gek. Dat maakt het een soort echt of zo haha. Dan pas besef je namelijk dat er écht mensen zijn die je blog lezen haha.

   • Sam
    9 oktober 2018 / 07:38

    Vraag 10 haha… Ik weet het nog?. Was echt zo toevallig dat ik de dag daarvoor voor het eerst jouw blog las en je daarna bij school zag.

    En vwb vraag 11… maak je geen zorgen. Je bent hartstikke aardig ?

 2. 9 oktober 2018 / 10:26

  Leuk zo’n kijkje achter de schermen van een blogger! Ik las je antwoorden met interesse!